Widocznośc elementów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Quesso
Posty: 23
Rejestracja: 07 wrz 2009, 14:49
Lokalizacja: Toruń

Widocznośc elementów

Post autor: Quesso » 23 mar 2010, 17:15

Witam,
Czy ktoś zna polecenie, odwrotne do "ukryj element w widoku", tzn takie, które pozwoli na pokazanie elementu tylko w danym widoku.
Wyobrażam to sobie tak:
Klika na element prawym przyciskiem i wybieram - "pokaż element tylko w tym widoku" i w związku z tym ze wszystkich pozostałych widoków element znika, a widoczny jest tylko na tym jednym.
Nuży mnie ukrywanie jakiegoś elementu na każdym widoku, jeśli chcę, żeby był widoczny tylko na jednym, albo kilku widokach.

Jak w prosty sposób określić widoczność danego elementu tylko na kilku widokach.
Pozdrawiam

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Widocznośc elementów

Post autor: alternativa » 23 mar 2010, 20:16

W taki sposob wybiorczo(dla elementow)-zbiorczy(dla widokow) jak piszesz nie da sie sterowac widocznoscia elementow w widokach. Ustawiajac VG (visibility graphics) robisz to tylko dla konkretnego widoku.
Sa dwa wyjscia:
- przygotowac sobie filtry, ktore wlaczane badz wylaczane bada sterowac widocznoscia konkretnych elementow o zadanych cechach na konkretnych widokach
- przygotowac sobie szablony konfugurujace dany widok i okreslajace widocznosc glownych rodzajow elementow (view template). Nie mam przed soba Revita i nie pamietam czy szablonom mozna takze przypisywac filtry - do sprawdzenia
alternativa

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Widocznośc elementów

Post autor: pies » 23 mar 2010, 20:36

Używam to tego podziału na zadania/worksety.
Na przykład chcę, żeby drzewa ludzie, samochody wyświetlały się tylko na wizualizacji i elewacjach. Tworzę workset "wizualizacja" i odptaszkowuję Visible by default in all views. Wszystko co wstawiam w tym worksecie będzie się domyślnie wyświetlało tylko w tych widokach, w których celowo włączysz widoczność worksetu "wizualizacja"
Pozdrawiam
Był Kudłaty

ODPOWIEDZ