słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
krzem78
Posty: 8
Rejestracja: 28 mar 2011, 10:02

słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Post autor: krzem78 » 20 kwie 2011, 08:49

Mam pytanie

Jak najłatwiej narysować: słupy żelbetowe 30x30 w ścianie murowanej gr. 25cm, licującą ze slupem od strony zewnętrznej. Na to wszystko warstwa izolacji + okładzina zewnętrzna.
Czy jest jakiś lepszy sposób niż:
- wstawienie słupów 30x30
- rysowanie ściany wielowarstwowej (mur 25 + izolacja + okładzina) odcinkami pomiędzy słupami
- narysowanie krótkiego odcinka (na długości słupa) "ściany" składającej się z warstwy izolacji i okładziny.
Powyższa metoda jest mocno łopatologiczna, więc liczę na to że jest jakiś sposób pozwalający np na automatyczne wycinanie "dziury" w ścianie poprzez wstawienie słupa.
Poniżej link do obrazku, wstawiam pierwszy raz, więc nie wiem czy będzie widoczny.

http://img842.imageshack.us/i/dokument1.jpg/

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Post autor: pies » 20 kwie 2011, 19:39

Polecenie Join Geometry wycina słupy w ścianach.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Re: słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Post autor: alternativa » 20 kwie 2011, 22:59

Warto dodać, że aby można było zrobić to o czym pisze 'pies' trzeba użyć słupa konstrukcyjnego (structural column). Słup architektoniczny wstawiony w ścianę czy dostawiony do ściany niezależnie od zadanego mu materiału przyjmie materiał ściany i się z nią zleje tworząc pilaster. Jeśli taki słup będzie miał głębokość taką jak grubość nośnej warstwy ściany to zupełnie zniknie.
alternativa

krzem78
Posty: 8
Rejestracja: 28 mar 2011, 10:02

Re: słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Post autor: krzem78 » 21 kwie 2011, 08:34

Bardzo dziękuję, w życiu bym na to sam nie wpadł.

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Re: słup żelbetowy w ścianie wielowarstwowej

Post autor: Kaspric » 26 maja 2011, 11:08

Podepnę się pod temat, bo po latach w Revicie człowiek uczy się cały czas nowych rzecz - i jak zwykle rozwiązania są bardzo proste i aż się dziwi, że wcześniej na to nie wpadł.

Problem nieco bardziej złożony niż w temacie. Jak "objechać" obwiednią izolacją wystające elementy konstrukcyjne tak, by się nie narobić.
W przypadku słupów można wprowadzić słup architektoniczny, ale jeśli tych słupów jest wiele, to to też nie jest rozwiązanie. Gorzej jest z belkami - belka przecina izolację stropu (styropian od dołu), a fajnie by było, by styropian okalał całą belkę.

Oczywistym rozwiązaniem jest stworzenie w rodzinie belki dodatkowej bryły izolacji - można ją spkojnie sparametryzować co do grubości i materiału. Jednak problem pojawia się w wyświetlaniu. Jeżeli w edycji rodziny połączymy bryłę belki oraz bryłę izolacji, to połączona bryła przyjmuje właściwości tylko jednego z tych materiałów. Jeżeli ich nie połączymy, grubości krawędzi wewnętrznych i zewnętrznych są takie same... przynajmniej tak myślałem do teraz ;-)
Rozwiązanie jest banalne - wystarczy w edycji rodziny stworzyć dodatkowe style obiektów, np żelbet pod izolacją i izolacja i nadać im odpowiednie grubości linii (np 1). Do tego całość na obrysowałem dodatkową bryłą, której nadałem nowy materiał "brak materiału" (bez wyświetlania hatcha etc.), nie łącząc geometrii w rodzinie, nie dając jej żadnego stylu (tak, by linie przyjmowały grubość dla ram konstrukcyjnych).

Efekt w załączeniu - wygląda świetnie :-). Możnaby się jeszcze pobawić z usunięciem linii pomiędzy izolacją belki i stropu, ale IMO nie przeszkadza (linia między belką i stropem jest ok, bo belka jest prefabrykowana).
Załączniki
belka.PNG
belka.PNG (17.06 KiB) Przejrzano 3052 razy
http://postergliwice.blogspot.com/

ODPOWIEDZ