Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
anorok63
Posty: 3
Rejestracja: 02 kwie 2010, 14:07

Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: anorok63 » 20 lut 2013, 11:36

Witam
Czy ktoś z kolegów ma doświadczenie drukowania z Revita na ploter HP DesignJet 500?
Wydaje mi się, że wszystko ustawiam poprawnie, a za każdym razem drukuje mi z rysunek w poprzek kartki i przyciętymi marginesami?
Co robię źle. help!!!

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: pies » 20 lut 2013, 17:10

Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie: "Co robię źle?", ale może poniższy opis coś pomoże.

1. otwierasz arkusz który chcesz wydrukować. Załóżmy, że ma wymiary 594mm szerokości i 420mm wysokości, a drukujesz na papierze z rolki.
2. nasiskasz ctrl+p
3. w oknie print wybiersz ploter HP 500 Designjet
4. otwierasz Properties
5. w oknie właściwości ptaszkujesz Small Margins - w arkuszu Revita, jeśli masz ramkę, a pewnie masz, to ona musi być odsunięta od krawędzi co najmniej 5,5 mm. To jest minimalna szerokość marginesu, którego ten ploter nie zadrukowuje.
6. ustalasz rozmiar arkusza, ja zwykle używam Custom. W okienku które się otworzy wpisz szerokość i wysokość arkusza.
7. W Source is wybierz Roll
8. Do wydrukowania rysunku musisz mieć założoną rolkę minimum A2, czyli szerokości 420mm. Warto zaptaszkować Autorotate. Wtedy przy założonej rolce A2 rysunek wydrukuje się wzdłuż rolki, a przy rolce A1, lub szerszej wydrukuje się w poprzek rolki.
9. w zkładce Finishing ustalasz orientację rysunku, analogiczną jak w arkuszu w Revicie.
10. W zakładce Trubleshoot Software problems, zaptaszkuj Send Job as a Bitmap (Process in Computer). Jest to szczególnie ważne, jeśli arkusz zawiera bitmapy, albo cieniowania.

11. Akceptujesz wprowadzone ustawienia właściwości plotera i wracasz do ustawień w oknie Print Revita. Kliknij Setup... w prawym dolnym oknie
12. Wybierasz wcześniej ustalony rozmiar papieru Custom.
13. W polu Zoom wybierasz Zoom 100%size. W polu Paper Placement wybierasz Center
14. W Orientation wybierz Landscape
15. w polu poniżej wybierasz Vector lub Raster processing, w zależności od tego co jest na rysunku. Przy czym każdy rysunek może być drukowany jako raster, natomiast wektorowo tylko rysunki nie zawierające cieniowań, renderingów, podłożonych JPGów itp.
16. na pytanie czy zapisać ustawienia, zrób co uważasz. Ja nie zapisuję, bo nie wszystkie ustawienia są zapamiętywane, więc i tak za każdym razem trzeba je sprawdzić.
17. naciskasz Preview. Powinno być OK, jeśli nie to trzeba coś poprawić.

18. Naciskasz OK i czekasz.
19. czekasz
...
...
...
98. czekasz
...
...
172. idziesz sprawdzić czy ploter jest włączony
173. włączasz ploter
174. i już po chwili wydruk jest gotowy :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

anorok63
Posty: 3
Rejestracja: 02 kwie 2010, 14:07

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: anorok63 » 10 mar 2013, 22:26

:D Wielkie dzięki za wyczerpujący manual, wszystko poszło znakomicie i są wydruki :D Pozdrawiam

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: kayser » 27 sty 2016, 12:01

Skromnie chciałbym się podpiąć pod temat. Nie znalazłem odpowiedzi na forum.

Jeśli chcę wydrukować zestaw arkuszy to każdy format muszę drukować osobno? Czyli osobno wszystkie A4, osobno A3 itd?

W Autocadzie dla każdego arkusza można ustawić domyślne dla danego arkusza opcje i wtedy można drukować zbiorczo wszystko na raz.
Revit ma analogiczne opcje?

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: AndrzejZ » 27 sty 2016, 21:23

Jeśli chodzi o małe formaty (A4 i A3) jest tak jak piszesz, wydruki trzeba puszczać oddzielnie dla każdego formatu. Większe formaty różnej wielkości wypuszczane na ploter (papier z rolki) możesz puści wszystkie jednocześnie pod warunkiem że:
- zdefiniujesz "papier" dostosowany do szerokości rolki i do największego formatu
- zaznaczysz w opcjach sterownika plotera by obcinał zbędny naddatek
- w opcjach wydruku w revicie zaznaczysz wyrównanie do narożnika

qn
Posty: 104
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: qn » 29 sty 2016, 10:16

Z formatami a3 i a4 ja radzę sobie tak, że drukuję wszystkie arkusze do jednego, wielostronicowego pdfa, a następnie z pdfa drukuję na papierze.

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: pies » 29 sty 2016, 15:38

Ja generalnie wszystko drukuję poprzez PDFy, tylko sporadycznie bezpośrednio.
Projekt w Revicie żyje własnym życiem, więc PDFy wykorzystuję jako sposób utrwalenia projektu w danej chwili, a przestałem już drukować egzemplarze autorskie.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: kayser » 30 sty 2016, 11:04

Ale zgodnie z tym co pisał Andrzej niezależnie czy drukuję do PDFa czy na ploterze muszę osobno drukować różne formaty, więc dla każdego formatu muszę mieć zapisane odrębne ustawienia różniące się tylko rozmiarem papieru.

Zgadza się? Czy jednak jest na to sposób?

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: pies » 30 sty 2016, 15:38

więc dla każdego formatu muszę mieć zapisane odrębne ustawienia różniące się tylko rozmiarem papieru.
nie tyle rozmiarem papieru ile szerokością rolki.

Poza tym jeśli masz zestandaryzowane formaty to warto wykorzystać drukowanie zestawów arkuszy. Myślę, że to właśnie tego poszukujesz.
Załączam obrazek.
Załączniki
ploter.jpg
Pozdrawiam
Był Kudłaty

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: AndrzejZ » 30 sty 2016, 16:16

To jeszcze raz.
Nie ma sposobu (lub jest mi nieznany) by jednym poleceniem wydrukować wszystko. Robię to na dwa lub trzy razy.
1 - wszystkie (różnej wielkości) formaty większe od A3 na ploter za jednym razem. Ploter odcina naddatek pustego papieru.
2 - wszystkie A3 tu staram się upchnąć najwięcej
3 - wszystkie A4 (jeśli są, ale unikam)
Taki podział i tak wydaje się naturalny bo jest kierowany na różne urządzenia
Drukowanie do PDF jest niestety bardziej kłopotliwe bo arkusze większe od A3 też trzeba podzielić na grupy/zestawy wg jednakowych formatów. Jeśli ktoś ma sposób by PDF sam dopasowywał papier do arkusza - to bardzo ładnie się do niego uśmiecham :-).
@pies
Na własne życie projektów sposób mam taki. W nazwach plików poza kodem projektu mam wpisaną datę. Codziennie siadając do roboty robię "zapisz jako" i zmieniam datę. Tak do finału czyli wydruku. Potem przychodzi realizacja i wtedy na bieżąco wprowadzam zmiany również zmieniając datę oraz hasłowo dopisuję czego zmiana dotyczyła. Plus jest taki że wiem ile siedziałem nad projektem i mam całą ewolucję projektu, minus - nie da się takich plików linkować (na razie nie miałem potrzeby).
Archiwizacja w PDF oczywiście i zawsze, można wysłać itp, ale z papieru nie potrafię zrezygnować bo jak dzwonią z budowy to papier jest najszybszy.

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: kayser » 30 sty 2016, 16:46

Ale jak drukuję do PDF to już każdy rozmiar osobno, tak? Bo w pdf creator opcja rolka jest wygaszona.
W bieżącym projekcie mam rysunki tylko na rolce 297mm, większość typowe A3, ale kilka długości np 540 mm. Więc muszę stworzyć osobne ustawienia na A3 i osobne na 540x297. Wtedy z zakresie wydruku powinienem mieć 2 zestawy arkuszy: A3 i 540x297.

Zgadza się?

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: kayser » 30 sty 2016, 17:49

poprzedniego posta zacząłem pisać przed odpowiedzią Andrzeja, więc jest nieaktualny, dzięki na pomoc

kayser
Posty: 171
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Drukowanie na ploter HP DesignJet 500

Post autor: kayser » 11 lut 2016, 09:54

Jeszcze mam pytanie za 100 punktów: jak dodać do plotera HP nowy rozmiar rolki?

ODPOWIEDZ