k-A/R-amba z krainy deszczowcow

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 09 mar 2007, 15:48

Jedno jest tylko zastanawiające dlaczego taka promocja i nagle dwa programy w niby niskiej cenie skoro to taka egzotyka no bo brak warstw to na pewno jest egzotyka?

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 09 mar 2007, 18:48

jaki brak warstw ?
pozdro
slaw 8)

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 10 mar 2007, 12:04

No warstw kalek jak kto zwał tak to zwał poprostu narzędzi pomagających przygotowac porządną dokumentację.[/code]

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 10 mar 2007, 13:35

w czym ci ich brak w Autocadzie ? sa :?
w Revicie ? ...... tutaj jest zupelnie inna filozofia tworzenia dokumentacji ..... szybsza IMHO
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
arkada
Posty: 289
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:03
Kontaktowanie:

Post autor: arkada » 10 mar 2007, 14:27

ha, ha... w revicie można przygotować bardzo, bardzo porządną dokumnetację wykonawczą (trzeba go tylko trochę poznać)
pzdr
Piotr
http://www.studioarkada.pl

Awatar użytkownika
pidzikol
Posty: 146
Rejestracja: 03 kwie 2006, 16:34
Lokalizacja: Wroclaw
Kontaktowanie:

popieram slawa

Post autor: pidzikol » 10 mar 2007, 14:42

Popieram slawe nie ma co porownywac czy sa warstwy czy nie. W revicie naczej sie pracuje. Moim zdaniem szybciej i wygodniej. Categorie sa mozna powiedziec namiastka warstw z ta roznica ze mozna je rozbudowywac w rodzinach. I tak np mozna sobie w rodzinie drzwi potworzyc podkategorie np klamki, zawiasy, panel, oscieznica, szklo itp. Po wczytaniu takiej rodziny mozna sterowac widocznoscia glownych kategorii i podkategorii w kazdym widoku. Np w przekroju widac klamki i zawiasy a w rzucie tylko zawiasy itd. Dodatkowo mozna stworzyc sobie View Templates. Tak wiec kazdy widok mozna ogladac na tysiace sposobow za jednym kliknieciem prawym klawiszem myszki na danym widoku w project browser>Apply View Template. Ja np pracuje w ten sposob ze mam template do edycji czyli kazda kategoria ma inny kolor (dokladnie jak w autocadzie) po prostu wygodniej mi sie tak pacuje. Ale w momencie jak chce drukowac stosuje kolejny template do wydruku gdzie wszystkie kategorie mam czarne. Polecam zwlaszcza tym ktorzy maja przyzwyczajenia z autocada.
pozdrowienia!
Pawel Idzik z Wrocławia

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 11 mar 2007, 09:57

Przez to że filozofia jest inna nie wiedzieć dlaczego Autodesk to promuje ?
To wymiana danych pomiędzy Ravitem i Autocadem jest popaprana niektórzy nazywają ją szybszą hihi piękne a już najbardziej mi Revit przyspieszył jak wybrałem wyszukiwanie konfliktów :-) 15 min z głowy bo komputer szuka idiotyzm. Podglądać no może tylko brak obiektów bibliotek powoduje że muszę rysować każde okno i kolumnę od początku i co to ma przyspieszyć? Może za kilka wersji Ten program sie będzie nadawał na razie jest bardzo średni. I zostanę przy swoim To do czego wszyscy architekci pracujący na Autocadie sie przyzwyczaili czyli warstwy po przewaleniu Rewit do Autocad to naprawdę przeszkadza w współpracy obu programów niby z tej samej stajni........

Awatar użytkownika
pidzikol
Posty: 146
Rejestracja: 03 kwie 2006, 16:34
Lokalizacja: Wroclaw
Kontaktowanie:

???

Post autor: pidzikol » 11 mar 2007, 11:00

Taki post swiadczy raczej o braku wiedzy na temat pracy w revicie. Revit jak zaden inny program swietnie wspolpracuje z Autocadem. Eksport i import plikow dwg jest bez zarzutu. W projekcie mozna z powodzeniem wykorzystywac pliki autocada podczytujac je i dowoli sterowac widocznoscia wszystkich warstw w kazdym widoku. Mozna na tysiace sposobow (chodzi mi o nazewnictwo warstw, grubosci i kolory lini) wyexportowac kazdy widok z revita do autocada. Steruja tym zewn pliki tekstowe ktore mozna edydowac wg swojego uznania. A co do konfliktow, jakos pracuje na revicie ponad rok i nigdy nie mialem z tym problemow... A co do tezy ze revit jest srednim programem. Coz widzialem wiele prezentacji oprogramowania i niestety albo stety revit nie ma sobie rownych. Jaki program pozwala na taka dowolnosc tworzenia wlasnych bibliotek? W archicadzie owszem jest duza biblioteka ale w momencie kiedy trzeba cos nowego stworzyc jest juz problem. Mam kumpla ktory robil dlugi czas w archicadzie a teraz robi w revicie i nie ma zamiaru wracac do archicada. A dlaczego? Bo revit go nie ogranicza jesli np czegos nie ma w bibliotece itd...
pozdrowienia!
Pawel Idzik z Wrocławia

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 11 mar 2007, 15:04

cos mi sie zdaje ze kolega kocad to 'imitator-prowokator' ...... raz mowi ze szkoda mu czasu na zamowienie demo i sprawdzenie revita
http://forum.procad.pl/viewtopic.php?p=2832#2832

tutaj udaje eksperta wynajdujacego bugi piszac po prostu brednie co dostrzeze kazdy kto klikal w revicie choc chwile

kolego kocad ...... to jest forum uzytkownikow revita ..... nikt cie nie ma zamiaru zmuszac do kupna onego ....... widzisz programy lepsze, szybsze i tansze ? super ...... podziel sie informacja jakie ...... moze my sa ostatnie glaby ze wydali tyle kasy na mydlo i powidlo
Ostatnio zmieniony 12 mar 2007, 10:52 przez slaw, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdro
slaw 8)

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 11 mar 2007, 21:49

No tak smutne to co tu widzę tylko na obrażanie użytkowników was stać. A revita miałem okazję sprawdzić na targach w Poznaniu. A tak na marginesie to jaki jest problem w tworzeniu bibliotek w archicadzie? Bo z tego co zobaczyłem to nic trudnego pytanie tylko ile czasu muszę spędzić by dorobić sie tego co Archicad ma w standardzie.....szkoda słów....ale niesamowicie mili jesteście chłopcy!!!!!!!!

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 12 mar 2007, 08:09

kocad część z twoich uwag można uznać za słuszne - mi też parę rzeczy się nie podoba - dowolność robienia elementów bibliotecznych jest lecz jest też ograniczona w stosunku do ACADA możliwość tworzenia brył bardziej szczegółowych (stworzenie w acadzie poduszki z zaokraglonymi wszystkimi krawędziami jest o niebo łatwiejsze niż w revicie) lecz revit ma całe mnóstwo innych zalet i kwitowanie go takimi zdaniami że jest do niczego to troszkę naiwne - jak zaczynałem rysować w Acadzie podobne zdania wygłaszali starsi panowie w pracowni walczący rapitografami:)

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 12 mar 2007, 08:58

po pierwsze nie chlopcy ...... bo ci u szewca drewniane gwozdzie w zebach prostuja

po drugie tylko ja bylem 'mily' kolego kocad ...... bo przyznam ze mnie nosi jak ktos brednie wypisuje i probuje mnie brac pod wlos...... ale juz wiadomo dlaczego ...... 15 minut na targach to faktycznie wystarczajaca ilosc czasu zeby byc wyrocznia ....... no comments tym razem
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
pidzikol
Posty: 146
Rejestracja: 03 kwie 2006, 16:34
Lokalizacja: Wroclaw
Kontaktowanie:

poduszki to w maxie

Post autor: pidzikol » 13 mar 2007, 10:34

No bez przesady. Poduszki to sie dodaje w maxie juz do koncowej vizki. Przeciez revit zostal stworzony to rysunkow technicznych. Chyba ze poduszke bedziesz wylewal z betonu... No to co innego. Nie popadajmy w przesade. Nie ma programu w 100 % doskonalego. Np mi brakuje wyciagania bryly po sciezce 3d ale mi to nie przeszkadza trzeba sobie radzic i tyle.
pozdrowienia!
Pawel Idzik z Wrocławia

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 14 mar 2007, 18:20

no wiesz autocad to też program tpowo techniczny - chodziło mi o to e inna jest filozofia tworzenia brył w autocadzie a inna w revicie mogę oczywiście zrobić bryłę w acadzie i ją importować do revita i było by wszystko ok gdyby nie to że revit gubi powierzchnie przy bardziej skomplikowanych bryłach (i nie jest to zarzut w stylu - jak tego nie potrafi to jest do niczego - tylko uwaga do jego działania któr pewnie będzie w pewnym momencie udoskonalone) No i przykład poduszki był tylko przykładem - znam dużo bardziej skomlikowane kształty związane z ewentualną bryłą budynku które było by trudno stworzyć w Revicie - a to już jest ograniczanie swobody co projektującemu domki może nie przeszkadzać ale projektującemu duże nietypowe obiekty już tak.

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 19 mar 2007, 16:43

święte słowa nic dodać nic ująć

ODPOWIEDZ