"kalkulator" w Revicie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ada_mowska
Posty: 934
Rejestracja: 12 sty 2006, 07:57
Lokalizacja: Warszawa
Kontaktowanie:

"kalkulator" w Revicie

Post autor: ada_mowska » 23 lip 2007, 14:34

Coś jest źle- źle liczy powierzchnie. Czy tylko u mnie?
Chodzi o setne części; przyznam, nie liczyłam całości - zaufałam
I o co chodzi???
Jakaś dziwna metoda liczenia? liczy to czego nie widać?

podi.revitowana Ada :evil:
Załączniki
przyklad 3.jpg
różnica +0,05!
przyklad 2.jpg
różnica +0,01
przyklad 1.jpg
Tutaj nawet bez liczenia widać, że jest różnica +0,01

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1109
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 23 lip 2007, 16:19

Jedna z REVIGŁUPOTEK (to Twój neologizm :-) ), której nie potrafię zwalczyć.

Revit wyświetla zaokraglenia poprzez obcięcie cyfr :(
Natomiast sumy oblicza "w pamięci" a nie na ekranie i wyświetla właściwe wyniki.
Zmień sobie na chwilę mierzenie powierzchni z 2 na 3 miejsca po przecinku i porównaj z dotychczasowymi tabelkami od razu będzie to widać.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 23 lip 2007, 18:42

no to kamień z serca. ostatnio trochę pozestawiałem powierzchni i zastanawiałem się po poście Ady ile się zaokrągliło na korzyść lub niekorzyść!!!
pzdr
głosuj na vray dla revita http://forum.procad.pl/viewtopic.php?t=856

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 23 lip 2007, 20:45

podobny problem pojawia się przy wymiarowaniu jeżeli będziemy mieli powiedzmy odcinek o długości 1,115 i drugi 1,115 to wymiar sumy tych odcinków będzie 2,23 a wymiar każdego z odcinków 1,12 - więc znów suma nie bedzie się zgadzała - podobny problem ma np exel jeśłi zaznaczymy zaokrąglenia w wynikach np do dwóch miejsc po przecinku a w danych wpisujemy większą ilość cyfr po przecinku

alternativa
Posty: 70
Rejestracja: 29 lis 2006, 11:04
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: alternativa » 21 gru 2009, 10:29

Dotychczas jakos mi to nie przeszkadzalo, ze Revit dziwnie zaokragla wartosci w zestawieniu pomieszczen. Eksportujac tabele do Excela zawsze najpierw ustawialem dokladnosc do 4 miejsc po przecinku i nie bylo problemu z ustawienie zaokraglenia i prawidlowego sumowania. Byly drobne rozbieznosc w samych powiechniach pomieszczen w tabeli w opisie technicznym i na rysunkach ale sumy sie zgadzaly i jakos nikt tego nie sprawdzal. Az trafilismy na nadgorliwych urzednikow ....

Poszperalem z sieci i znalazlem pomyslowe rozwiazanie na oszukanie Revita ... o dziwo na stronie Autodesku :D

Wystarczy stworzyc wspolczynnik zaokraglajacy oraz nowy parametr powierzchni uwzgledniajacy ten wspolczynnik. Finalnie w zestawieniu trzeba zrezygnowac z uzywania standardowego parametru Area i uzywac nowego.

Jak ktos ma problem z jezykiem language ponizej skrot po naszemu:

W zakladce FIELDS zestawienia uzywajac CALCULATED VALUE tworzymy dwa nowe parametry:

Współczynnik: Area / 1 * 100
(musi miec typ INTEGER - liczba całkowita)

Powierzchnia: Współczynnik / 100
(musi miec typ NUMBER)

W zakladce FORMATTING parametrowi 'Powierzchnia' zadajemy ptaszka calculate totals i format liczbowy z dokladnosci 2 miejsc po przecinku.
Wspolczynnikowi ptaszkujemy hidden field zeby byl niewidoczny w zestawieniu. Parametrowi standardowemu Area takze dajemy ptaszek hidden field i voila!

Link na strone Autodesk z opisem patentu:

http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps ... ID=9243099
alternativa

ODPOWIEDZ