spłaszczanie bryły 3d

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem AutoCAD Architecture.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco

ODPOWIEDZ
outside
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2010, 22:57

spłaszczanie bryły 3d

Post autor: outside » 26 sty 2010, 23:13

Witam wszystkich!

Korzsytam z Autocada 2007

Chciałbym sie dowiedzieć nastepującej rzeczy...
Czesto tworzę trójwymiarową bryłę w 3d studio i przenoszę ją do AutoCada.
Tam chciałbym ją "spłaszczyc" do 2d. CZY jest taka możliwość?
Do tej pory robiłem to w ten sposób że przerzucałem bryłe do AutoCada i ustawiałem jeden z widoków (np. jedną z elewacji) i obrysowywałem ją liniami. I teraz...
Rysując w ten sposób byłem przeświadczony o tym że rysuje w 2d.
Ostatnio jednak okazało sie że rysowałem w trójwymiarze.
CZY jest możliwość by w ustawionym widoku (np. widoku na elewacje) możnabyło rysować w 2d?
CZY jesli już narysowałem wspomniany rysunek w trójwymiarze (robiąc to w przeświadczeniu że rysuje w 2d) to czy da sie go jakoś "spłaszczyć" do rysunku 2d (to dosyć skomplkowany rysunek nad którym długo siedziałem i nie chce powtarzać operacji) ???

Z góry dziekuje za pomoc

outside
Posty: 2
Rejestracja: 26 sty 2010, 22:57

Post autor: outside » 28 sty 2010, 17:48

hm...

Nie wiem czy to ma jakies znaczenie czy nie ale korzystam z Autocad(wersja ang) 2007 ale nie Architecture - jest zwykły autocad.

Jak bys mógł bardziej sprecyzować gdzie i jak sie blokuje oś Z?

Potrzebuje OSNAPa ponieważ chce by elewacje były precyzjnie zrobione.
a nie "na oko"

Mam już wykonany rysunek elewacji. Rysowałem go w przekonaniu że rysuje tylko w dwóch płasczyznach a przy widoku z perpsektywy widać że rysunek sie rozjechał w góre i w dół. Jak to teraz spłaszczyć by nie rysować wszystkiego od nowa?


Dzieki wielkie za pomoc :)

Awatar użytkownika
zubrzyk
Posty: 145
Rejestracja: 05 lis 2008, 16:30
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Post autor: zubrzyk » 02 lut 2010, 09:16

W AutoCAD'zie funkcja która Cię interesuje to "flatten". ustaw sobie taki widok 3D który Cię interesuje, wpisz powyższe polecenie i powinno to być to :)

alagor
Posty: 148
Rejestracja: 19 gru 2006, 21:00
Lokalizacja: białystok
Kontaktowanie:

Re: spłaszczanie bryły 3d

Post autor: alagor » 02 lut 2010, 22:13

Jest jeszcze jeden bardzo stary i zapominany sposób spłaszczania rysunków 3d do 2d.
Umozliwia to drukowanie do formatu dxb. Żeby to zrobić trzeba zainstalować drukarkę “drukowanie do pliku”

ODPOWIEDZ