Spłaszczanie rysunków ....

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem AutoCAD Architecture.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco

ODPOWIEDZ
Tymon Dejryng
Posty: 42
Rejestracja: 09 kwie 2006, 17:09
Lokalizacja: Trojmiasto

Spłaszczanie rysunków ....

Post autor: Tymon Dejryng » 08 maja 2010, 07:56

Witam,

Potrzebuję pomocy przy spłaszczaniu rysunków.

Dostałem rysunki, które zostały narysowane w Mikrostacji :evil: i ktoś doskonale bawił się na osi "Z".
Efekt w rzucie wszytko widać, ale linie nie przecinają się i osnap mi fiksuje.
Chciałem to ręcznie poustawiać, ale jak przeszedłem do widoku izometrii to zobaczyłem konstrukcję Burj Dubai.

Jest może jakaś opcja w Autocadzie, aby wszystko wróciło do zera na osi Z za jedynm kliknięciem ?

Pozdrawiam
Tymon Dejryng

Karōshi (albo karoushi, karoshi; jap. 過労死; śmierć z przepracowania)

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1111
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Spłaszczanie rysunków ....

Post autor: pies » 08 maja 2010, 11:48

Jeżeli zaimportowany rysunek da się rozbić na odcinki to sprawa jest prosta.
Ustaw sobie widok boczny ( u mnie Left)
Zaznacz wszystkie elementy, które mają spaprane współrzędne Z i wpisz "0"
Załączniki
z.jpg
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Tymon Dejryng
Posty: 42
Rejestracja: 09 kwie 2006, 17:09
Lokalizacja: Trojmiasto

Re: Spłaszczanie rysunków ....

Post autor: Tymon Dejryng » 09 maja 2010, 12:28

Chciałbym uniknąć rozbijania wszystkiego. Dużo bloków i szrafów da mi się we znaki - szczególnie, że jest też duże zamieszanie na warstwach.
Np. ściana jest narysowana jednym kolorem, ale składa się z paru części i każda jest na innej warstwie.
Dokopałem się jeszcze w do dziwnych elementów w tym rysunku - "face" - nie wiem jak to sie zachowa po zrobiciu.

Pozdrawiam
Tymon Dejryng

Karōshi (albo karoushi, karoshi; jap. 過労死; śmierć z przepracowania)

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Re: Spłaszczanie rysunków ....

Post autor: Kaspric » 20 lip 2010, 09:21

Oraz spłaszczanie kaspiana:

w linii komend wpisujesz: -exporttoautocad
Najlepsze polecenie na pliki z problemami
http://postergliwice.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Jakub Góralski
Posty: 176
Rejestracja: 01 cze 2005, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: Spłaszczanie rysunków ....

Post autor: Jakub Góralski » 28 lip 2010, 13:36

pies pisze:Jeżeli zaimportowany rysunek da się rozbić na odcinki to sprawa jest prosta.
Ustaw sobie widok boczny ( u mnie Left)
Zaznacz wszystkie elementy, które mają spaprane współrzędne Z i wpisz "0"
Jeśli w rysunku nie ma bloków (jak są to trzeba je rozbić) to spłaszczyć można jeszcze wysyłając wszystko w nieskończoność po osi Z i sprowadzając z powrotem na poziom 0.
1. SELECT: ALL
2. MOVE
3. Start Point 0,0,0
4. End Point 0,0,1E99
6. MOVE
7. SELECT: P
8. Start Point 0,0,1E99
9. End Point 0,0,0
Pozdrawiam
Jakub Góralski
http://www.zapparchitekci.pl

ODPOWIEDZ