Konieczność zmiany czcionki w całym projekcie po błędzie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem AutoCAD Architecture.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
plabuz
Posty: 4
Rejestracja: 10 lip 2007, 10:59
Lokalizacja: Katowice, Śląsk

Konieczność zmiany czcionki w całym projekcie po błędzie

Post autor: plabuz » 10 lip 2007, 11:16

Witam wszystkich !
Pytanie które chce zadać dotyczy właściwie samego Autocad'a.
Mam prawie 15 lat stażu pracy w nim ale do tej pory się z tym problemem nie zetknąłem.
Utworzyłem projekt zawierający ponad 20 rysunków A0 w jednym pliku.
Na etapie prac zdefiniowalem styl tekstu STANDARD jako główny i ustawiłem Czcionkę VERDANA jako czcionke tego stylu.
Zakończyłem projekt budowlany i wydrukowałem bez problemu.
Projekt stworzyłem w wersji 2007 AutoCAD'a.
Po miesiącu siadłem ponownie do projektu wykonawczego jednak w między czasie zainstalowałem na komputerze REVITA 2008 - wcześniej był REVIT 9.1. Nie instalowałem natomiast AUtocada2008 tylko dalej pracowałem na 2007.

Po otwarciu projektu stwierdziłem, że niemal wszystkie - ale nie wszystkie - czcionki w projekcie (bloki, wymiary itp) zostały podmienione na ARIAL UNICODE MS mimo, że wszystkie te teksty są stylem STANDARD, który nadal ma w ustawieniach czcionke VERDANA.

Aby dokonać zmiany tekstu z powrotem na VERDANE muszę za każdym razem wejść do tekstu, zaznaczyć go i ustawić czcionkę.
Nie musze dodawać, że przy tak rozbudowanym projekcie jest to troche kłopotliwe a musze wrócić do pierwotnej czcionki bo po zmiane rozleciały mi się wszystkie bloki i nic nie wygląda tak jak powinno.

Wskazówką może tu być fakt, że każdy z tych obiektów tekstowych ma w panelu właściwości w polu CONTENTS następujący zapis:
{\f@Arial Unicode MS|b0|i0|c238|p34; text }
a powinno być
{\f@Verdana|b0|i0|c238|p34; text }

Niestety funkcja znajdz nawet po ustawieniu wyszukiwania we właściowiściach bloków i wyłączenia wyszukiwania całowyrazowego nie znajduje a zatem nie potrafi również podmienić tego zapisu.

Może zatem ktoś zna odpowiedź na ten problem.
Pozdrawiam
Paweł Łabuz

Gość

rozformatowany styl textu

Post autor: Gość » 10 lip 2007, 15:12

coś mi przyszło do głowy :twisted: ale sukcesu nie gwarantuje, proponuje zapisać do *.dxf, otworzyć w edytorze tekstowym i za pomocą znajdź i zamień podmienić wpisy. pytanie tylko czy rysunek się nie rozformatuje. Zrobiłem mini próbę na obiektach typu text, wymiarowanie, bloki - przeżyły.
pozdrawiam mj

draughtsman
Posty: 1
Rejestracja: 25 lip 2008, 07:20

ten sam problem z podmianą czcionki..

Post autor: draughtsman » 25 lip 2008, 07:25

Mam ten sam problem , chce zmienić czcionkę w całym rysunku z Times Roman na romans. Przeraża mnie myśl klikania na każdy napis i zmieniania ręcznie... :cry:

Mistrz
Posty: 1
Rejestracja: 25 lis 2012, 14:09

Re: Konieczność zmiany czcionki w całym projekcie po błędzie

Post autor: Mistrz » 25 lis 2012, 14:16

Uwaga! To działa tylko wtedy, gdy masz cały tekst pisany w jednym stylu.
Aby zmienić czcionkę w całym rysunku w programie AutoCad 2012 należy kliknąć na "Zarządzaj stylami tekstu":
Obrazek
W nowym oknie zmieniamy czcionkę. Od teraz wszystkie napisy o stylu "Standard" będą pisane nową czcionką.

ODPOWIEDZ