Rodziny - osprzęt elektryczny

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit MEP.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

piotrbo
Posty: 21
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: piotrbo » 19 kwie 2016, 09:45

Robił ktoś z Was rodzinę gniazda/gniazd elektrycznych z serii modułowej, tj. do gniazda/gniazd potrzebna jest ramka pojedyncza/wielokrotna?
Zrobiłem rodzinę ramki podwójnej, w której zagnieździłem współdzieloną rodzinę gniazda jako dwa wystąpienia. W zagnieżdżonej rodzinie gniazda dodałem przyłącze elektryczne (Electrical Connector). Zrobiłem w ten sposób, aby w zestawieniu otrzymać dwa gniazda i jedną ramkę. Problem tkwi w tym, że po umieszczeniu w projekcie przyłącze elektryczne z zagnieżdżonej rodziny zawsze ląduje w punkcie 0,0 i nie mogę wyrysować przewodów.
Ciekam jestem jak Wy rozwiązujecie taki problem?

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: pies » 19 kwie 2016, 22:39

Możesz załączyć familię nad którą pracujesz?
Pozdrawiam
Był Kudłaty

piotrbo
Posty: 21
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: piotrbo » 20 kwie 2016, 07:34

Załączam rodzinę.
Załączniki
Gniazdo z ramką podwójną.rfa
(332 KiB) Pobrany 149 razy

piotrbo
Posty: 21
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: piotrbo » 25 kwie 2016, 12:29

Nikt z Was nie robił takiej rodziny?

Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: pies » 02 maja 2016, 09:55

Obejrzałem Twoja familię. Rzeczywiście połączenia między gniazdami lądują w kosmosie. Poza tym wstawiając do ramki gniazda jako zagnieżdżone zmuszasz Revita do tworzenia połączeń elektrycznych między nimi, co tylko zaciemnia projekt, a praktycznie jest nieistotne.
Zrobiłbym taką ramkę z gniazdami jako pojedynczą familię, a ilość gniazd potraktował jako parametr współdzielony.
Sposób jest prosty i skuteczny.

Patrząc szerzej na problem, który poruszyłeś, oczywiście przydałoby się znaleźć sposób na zrobienie systemu modularnego. Są na rynku ramki 1, 2, 3 i 4-krotne, które można uzbrajać przeróżnymi gniazdami, łącznikami, czujnikami itp. Póki co jednak nic takiego nie robiłem.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

piotrbo
Posty: 21
Rejestracja: 03 lip 2012, 13:00

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: piotrbo » 03 maja 2016, 19:17

Tak, to jest tylko przykład problemu. Robię też rodziny gniazd antenowych, komputerowych oraz łączników, które można umieścić w ramkach pojedynczych i wielokrotnych. Postanowiłem, że zrobię oddzielnie ramki i oddzielnie osprzęt. Trochę to utrudnia sprawę w trakcie umieszczania elementów, ale w końcowym efekcie, otrzymuję w pełni funkcjonalny model.

Awatar użytkownika
zubrzyk
Posty: 145
Rejestracja: 05 lis 2008, 16:30
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Rodziny - osprzęt elektryczny

Post autor: zubrzyk » 20 cze 2017, 23:31

Polecam przyglądnięcie się dodatkowi do revita pewnej niemieckiej firmy:
https://www.jung.de/en/5241/service/jun ... bim/revit/

z czasem stałem się bardziej leniwy ;)

ODPOWIEDZ