Witamy na nowym forum Revit MEP!

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit MEP.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

Awatar użytkownika
Jakub Góralski
Posty: 176
Rejestracja: 01 cze 2005, 08:57
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Witamy na nowym forum Revit MEP!

Post autor: Jakub Góralski » 25 maja 2009, 12:45

To chyba najwyższy czas żeby otworzyć trzecie i ostatnie, zamykające Revitową trylogię, podforum. Oddajemy do Państwa dyspozycji forum Revit MEP. Zapraszamy do dyskusji.
Pozdrawiam
Jakub Góralski
http://www.zapparchitekci.pl

Anomal
Posty: 28
Rejestracja: 08 cze 2009, 18:57

Post autor: Anomal » 08 cze 2009, 19:02

U mnie w firmie była prezentacja MEPa pod kątem współpracy z Architecture ale sami prezentujący przyznawali że jeszcze wiele można w MEPie poprawić... Więc chyba jest to bardziej program rozwojowy niż rozwinięty.
Ponadto w Polsce -wg mnie stosunkowo mało architektów korzysta z Revita- więc branża instalacyjna tym bardziej się ku parametryzacji nie pali. Ponadto MEP jest o wiele droższy niż przeróżne nakładki na Cady i Microstation co jest też problemem.

Tyle słyszałem - ale osobiśnie nie miałem styczności.

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 08 cze 2009, 20:48

W 2005 roku, kiedy zaczynałem przygodę z Revitem sytuacja w architekturze była taka sama jak teraz w instalacjach. Tyle, że było kilka osób którym się chciało spróbować, poświęcić czas żeby się uczyć i pomóc innym. Polecam lekturę początków tego forum.

Od jakiegoś czasu próbuję namówić, któregoś z instalatorów, żeby przymierzyli się do MEPa, ale oni chcieliby mieć wszystko gotowe i po polsku.
Jak MEP będzie sam projektował instalacje, to nie będę potrzebował pomocy branżystów :wink:

Gdyby zdarzył się jednak taki odważny, który chciałby wejść w MEPa, to proszę o kontakt. Dotyczy to zarówno instalacji elektrycznych jak i hydraulicznych.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

tdkmk
Posty: 22
Rejestracja: 22 maja 2009, 08:19
Lokalizacja: Sosnowiec

praca w RME

Post autor: tdkmk » 09 cze 2009, 17:44

Chętnie w to wejdę. Z tym, że w tej chwili na zasadzie treningu i sprawdzenia możliwości współpracy między RAC a RME ponieważ w tej chwili posiadam tylko wersję trial. Trudno mi też ocenić swoje umiejętności projektowania w Revicie. Ponieważ brak jakiejkolwiek informacji czy też pomocy ze strony dystrybutorów skazuje na samodzielne rozgryzanie programu. W każdym razie potrafię już zrobić analizę energetyczną, dobrać i wstawić do projektu urządzenia, elementy, przewody. Połączyć to w instalację, zrobić zestawienie materiałów, zestawić arkusze do wydruku. Na początek chyba wystarczy. Program robi wrażenie. Ma olbrzymie możliwości i nawet przy tak krótkim używaniu daje pojęcie jak znacznie można skrócić czas projektowania.
Jestem projektantem instalatorem, głównie zajmuję się projektowaniem wentylacji i klimatyzacji. I pod tym kątem sprawdzałem Revita. Jeśli są potrzebne instalacje hydrauliczne to potrenuję i to.
Pozdrawiam
Tadek mk

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 09 cze 2009, 22:20

OK, bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że coś się z tego urodzi :)
Pozdrawiam
Był Kudłaty

banseno
Posty: 1
Rejestracja: 09 mar 2009, 13:40

witam wszystkich

Post autor: banseno » 22 cze 2009, 09:26

W naszej firmie powoli wdrażamy system Revit. Największy nacisk kładziemy na Revit MEP. Bardzo chętnie bedę wymieniał się doświadczeniami.

tdkmk
Posty: 22
Rejestracja: 22 maja 2009, 08:19
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: tdkmk » 15 sty 2010, 13:28

Jak z wdrożeniem Revita? Masz już jakieś spostrzeżenia? Przez pół roku trenowałem RME i chętnie bym podyskutował o nim.

dyngs@o2.pl
Posty: 1
Rejestracja: 17 sty 2010, 00:29

Revit MEP

Post autor: dyngs@o2.pl » 17 sty 2010, 00:35

Ja wlasnie wczoraj skonczylem 3 dniowy Revit MEP 2010 kurs i zaczynam swoj pierwszy projekt. Mam troche latwiej tu w Szkocji bo Autodesk wlasnie udostepnil nowe UK family wiec bedzie latwiej. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze cos to sie zaczenie dziac... :) Jastem bardzo pozytywnie zakrecony z tym Revitem i to bedzie No.1 za kilka lat....zegnaj Autcad...

tdkmk
Posty: 22
Rejestracja: 22 maja 2009, 08:19
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: tdkmk » 27 sty 2010, 13:55

Jak ci idzie z projektem w Revicie? Czujesz, że pracujesz z Nr 1, czy też są jakieś problemy? Jak wyglądały te szkolenia? Było to omówienie tutoriala czy coś więcej?

nikczemny stolec
Posty: 1
Rejestracja: 15 kwie 2010, 13:44

Re: Witamy na nowym forum Revit MEP!

Post autor: nikczemny stolec » 15 kwie 2010, 14:04

Revit MEP to napewno ciekawe narzędzie, ale jest dopiero w fazie rozwoju. Może za parę lat zacznie to jakoś funkcjonować gdy Autodesk dostosuje program do standardów Europejskich. Narazie trzeba traktować MEP'a jako ciekawostkę, której obsługi oczywiście warto sie nauczyć. W poważnym rysowaniu nadal bardziej efektywny jest stary, dobry AutoCad.

tdkmk
Posty: 22
Rejestracja: 22 maja 2009, 08:19
Lokalizacja: Sosnowiec

Revit MEP!

Post autor: tdkmk » 16 kwie 2010, 21:33

W rysowaniu Acad na pewno jest lepszy. Bo służy do rysowania a Revit do projektowania. Już w obecnej postaci jest dużo sprawniejszym narzędziem do tworzenia dokumentacji projektowej niż Acad.

ODPOWIEDZ