Docinanie prętów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
adam0111
Posty: 6
Rejestracja: 22 mar 2014, 18:47

Docinanie prętów

Post autor: adam0111 » 25 mar 2014, 12:36

W jaki sposób wyznaczyć punkty przecięcia prętów i płaszczyzn(w tym przypadku paneli)?
Obrazek
Jest to konstrukcja dachu i chciałbym aby krokwie kończyły się na ścianie. Czyli chcę dociąć pręty w miejscu tych płaszczyn/paneli.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arkadiusz Mackiewicz
Posty: 110
Rejestracja: 02 sty 2007, 09:26

Re: Docinanie prętów

Post autor: Arkadiusz Mackiewicz » 31 mar 2014, 15:10

niestety zostaje nam tylko geometria wykreślna.
kłady krokwi przetną się nam z panelem, co pozwoli na wyznaczenie punktów poprowadzenia (kopiowania) pionowych odcinków, które trafią w krokwie.
na zestawie (krokwie+pionowe odcinki) stosujemy Przecięcie i usuwamy niepotrzebne części.

szykuje się dłuższy wieczór :)
arekm

adam0111
Posty: 6
Rejestracja: 22 mar 2014, 18:47

Re: Docinanie prętów

Post autor: adam0111 » 31 mar 2014, 17:22

Domyśliłem się, że to nie będzie proste i uprościłem konstrukcje, tzn zmodyfikowaną konstrukcje dachu obliczyłem w osobnym pliku i obciążenie przyłożyłem do belek na poddaszu.
Dzięki za odpowiedź.

Paweł Kociołek
Posty: 6
Rejestracja: 04 paź 2016, 16:33

Re: Docinanie prętów

Post autor: Paweł Kociołek » 16 lis 2016, 15:10

Data ostatniego postu już dość odległa, ale w praktyce temat pewnie co jakiś czas powraca i jak widać rozwiązanie jest dość czasochłonne. Na rynku pojawił się innowacyjny modeler parametryczny IntelForm (http://www.intelform.net.pl), dzięki któremu można znacznie skrócić czas modelowania. Po zamodelowaniu konstrukcji dachu (jako jednej bryły) efekt docięcia prętów lub paneli można uzyskać poprzez prostą definicję drugiej bryły i ustawieniu parametru docięcia pierwszej bryły do drugiej. Po każdej zmianie dowolnego parametru (np położenia lub wymiarów którejś z brył) program dokona automatycznego docięcia dla nowych parametrów. Krótki film pokazujący opcję docinania brył dostępny jest pod adresem https://youtu.be/pw2ECh-Syrk?list=PL4hP ... w4gVjl4nKO. Wygenerowany model może być przerzucony do programu Autodesk Robot Structural Analysis poprzez eksport do formatu RTD.

ODPOWIEDZ