Ściana z gazobetonu lub cegły

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
Marek100
Posty: 4
Rejestracja: 29 paź 2008, 14:12

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: Marek100 »

Dzień dobry,

Jest dobrze działający sposób na zamodelowanie ściany murowanej.
Ściana przenosi 100 % obciążeń pionowych na niżej podpierające ją belki lub płyty i nie jest sztywną tarcza tak jak ściana żelbetowa.
Należy dodać materiał z właściwościami jak dla muru (ciężar właściwy, inne dane)
Należy ustawić lokalny kierunek pionowy wszystkich ścian na pionowy.
Należy we właściwościach danych grubości ścian zmienić sztywność poprzeczną na ok. 0,0001. Tę wartość można doregulować do oczekiwanego efektu.
Wtedy obciążenia ze ścian przechodzą na podpierające je belki i nadproża zgodnie z zasadą trójkąta o kącie 60 st. Można ustawić współczynnik tak, aby przyjąć, że nie ma efektu przesklepienia w ścianach.

Na początek proponuję zrobić kilka przykładów aby uzyskać orientację jak to działa i jakie przyjmować współczynnika w zależności od lokalizacji i połączeń ścian (inaczej przy styku ze słupem betonowym - można dodać zwolnienia na takim styku, inaczej przy połączeniu z inną ścianą, itp.).

Pozdrawiam,
Marek
Marek
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: kayser »

Stosuje ktoś tę metodę?
Dla pojedynczych ścian przekazywało obciążenie gdy testowałem.
Jednak przy zastosowaniu tego w modelu budynku jakoś dziwnie się zachowują te panele w narożach.
thomas126
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: thomas126 »

Kusiło mnie ale nie sprawdzałem. Nie bardzo wiem co autor miał na myśli z tą grubością poprzeczną. I co znaczy, że można sobie doregulować?

kayser a Ty jak to robiłeś? Jakie wartości przyjmowałeś do nowego materiału?
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: kayser »

Mam takie ustawienia i wydaje mi się, że Marek100 to miał na myśli.
Ściana murowana.jpg
Nie próbowałem innych wartości, szybko stwierdziłem, że to nie działa.

Zamiast tego wstawiam słupki kwadratowe o wymiarze jak grubość ściany, w rozstawie jak grubość ściany. Zwolnienie przegub-przegub.
Jednak są z tym problemy. Główny to wykrywanie takiego słupka jako podpory przy wymiarowaniu belek. Można wyłączyć je jako podpory, ale po aktualizacji elementów podpory odtwarzają się z domyślnej listy, o czym piszę tutaj
thomas126
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: thomas126 »

A skąd wziąłeś takie wartości i dlaczego konkretnie te i w takiej kolejności wpisane?
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Ściana z gazobetonu lub cegły

Post autor: kayser »

Wpisałem tak jak Marek100 pisał.
kayser pisze:Nie próbowałem innych wartości, szybko stwierdziłem, że to nie działa.
ODPOWIEDZ