ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderator: Arkadiusz Mackiewicz

mateusz6536
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, 18:23

ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: mateusz6536 » 31 maja 2017, 08:40

Witam
Problem objawia się następująco: na wydruku dla zaprojektowanej kratownicy można odczytać, że Robot do swoich obliczeń przyjmuje fy=305 MPa dla stali S355.
Według mnie powinien przyjmować wartość 355MPa, czy mam rację? I jak to naprawić?

Dodam że pierwszy raz korzystam z tego programu, przy weryfikacji prętów wyskakuje komunikat "Pręty są wykonane z materiałów pochodzących z bazy materiałowej w której wszystkie charakterystyki zdefiniowano jako wartości obliczeniowe. Aktualnie ustawiona norma wymaga korzystania z wartości charakterystycznych. Może to doprowadzić do niepotrzebnego zaniżenia nośności prętów. Zalecana zmiana na materiał pochodzący z dowolnej bazy spoza:RMAT048(materiały polskie), RMAT070(materiały rosyjskie), RMAT086(materiały chińskie)".

Zlekceważyłem ten komunikat. Próbowałem utworzyć nowy materiał, nazwałem stal S355v2i zmieniłem tam : wartość obliczeniowa na charakterystyczna i z 305 na 355, ale to nic nie daje, po wydruku notki obliczeniowej widnieje na niej dalej fy=305 MPa. Jak mam sobie z tym poradzić? Autodesk ROBOT 2016.
W Narzędzia, Preferencje zadania, Materiały mam zaznaczone Eurocode, a wybierając profile np HEA140 wybierałem przekroje z bazy Polska 2007.

Proszę o szybką pomoc

mateusz6536
Posty: 2
Rejestracja: 30 maja 2017, 18:23

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: mateusz6536 » 31 maja 2017, 14:02

Robiłem właśnie tak, i nie pomogło. Na szczęści udało mi się zrobić tak żeby działało. Stworzyłem nowy profil, ale po wejściu zakładkę przekroje (albo materiały bo próbowałem i tak i tak) i zmianach w profilach pojedynczo na moją stal, i tak Robot nie liczył tak jak chciałem. Dopiero po wejściu w zakładkę "wymiarowanie stali" ukazuje się okienko "Definicje" a w nim pręty i grupy. Dopiero po zmianie ustawień w grupach zaczęło liczyć tak jak trzeba :) Także problem rozwiązany :)

kayser
Posty: 107
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: ROBOT przyjmuje złą wartość fy (granicę plastyczności stali)

Postautor: kayser » 01 cze 2017, 11:17

Wydaje mi się, że problem jest spowodowany tym, że stal S235 czy S355 ma taką samą nazwę i w polskiej i w europejskiej bazie materiałów.


Wróć do „Robot Structural Analysis”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość