Osobna praca 2 konstrukcji

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
Libbie
Posty: 1
Rejestracja: 26 mar 2020, 13:37

Osobna praca 2 konstrukcji

Post autor: Libbie » 02 kwie 2020, 11:03

Witam.

W mojej pracy magisterskiej mój obiekt składa się z 3 budynków. Co zrobić aby Robot uwzględniał, że pracują one niezależnie od siebie? Wstawić tam przeguby? Ale jak? Na obrazku widać gdzie jeden z drugim budynkiem się łączy-mianowicie łączą się one w miejscu styku płyt stropowych- zamodelowałam je jako panel-->powłoka.

Z góry dzięki za pomoc
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (21.96 KiB) Przejrzano 1192 razy

kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Osobna praca 2 konstrukcji

Post autor: kayser » 03 kwie 2020, 07:30

Nie znam takiej funkcji w Robocie. Zwolnienie liniowe wszystkich stopni swobody nie pomoże.
Pytanie czemu po prostu tego nie rozsuniesz? Choćby na 5 cm.

thomas126
Posty: 143
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Osobna praca 2 konstrukcji

Post autor: thomas126 » 03 kwie 2020, 16:08

Jeżeli pracują oddzielnie a mogą mieć np. wspólne fundamenty lub płytę to nie mogą się stykać stropami jak zamodelowałeś to. Nie ma takiej funkcji żeby je uniezależnić. Tak jak przedmówca rozsunąłbym budynki od siebie tak by nie było w nich wspólnych węzłów.

ODPOWIEDZ