AIS 2009 + WinXP 64bit

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Inventor.

Moderator: Maciej Śliwiński

mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design » 04 gru 2008, 21:50

dawis pisze:Z przełącznikiem chodzi o to:
http://support.microsoft.com/kb/833721/pl

A że programy tylko pod Windows? Gdyby miały się ukazywać jeszcze wersje pod Linuksa to pewnie tempo wprowadzania nowych wersji oraz uaktualnień spadłaby o połowę, a tego przecież nie chcemy :D

Przecież nie trzeba pisac softu od nowa. Wystarczy przekompilować pod dany system i tyle.

Myslę że problem jest raczej w kwestii finasowej :-)
Pozdrawiam
GK

Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone » 05 gru 2008, 07:14

Link do strony trochę opisującej problem.
mge.design pisze: Póki co pracuje na XP Pro SP3 32 bity.
Na XP 64 system widzie całe 4 GB ramu
No niestety też mam XP pro Sp3 32 bity , ale 2GB ramu

Rozumiem, że gdybym dokupił 2GB i zastosował ten przełącznik, to windows (XP pro Sp3 32 bity) powinien widzieć 4GB

mge.design pisze: moim przypadku Inventor po wciągnięciu nosem 1,5 gb
ja narazie dociągnąłem do 1,2 GB. Komputer mi muli już od tygodnia. Ale wczoraj zastosowałem ten przełącznik /3GB (na próbę) i zobaczyłem piękny niebieski ekran

mge.design pisze: Oto fragment mojego pliku boot.ini:

Kod: Zaznacz cały

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional 3GB" /3GB /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\windows="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Rozumiem. Masz menu i wybierasz windowsa z przełącznikiem lub bez (wykorzystującego 4GB lub nie). Tylko po co ? nie lepiej aby od razu wykorzystywał wszystko ? nie pytam o sens tego menu tylko o inne możliwości (a raczej ograniczenia) przełącznika /3GB

Czy jest sens kupowania pamięci, czy nie lepiej kupić nowy komputer (ja wiem, że to taniej). Marzec-kwiecień wyjdzie subskrypcja z nowym AiP, z nowymi wymaganiami i znowu problem zacznie się od nowa.
pz
Darkone

mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design » 05 gru 2008, 09:30

darkone pisze:Link do strony trochę opisującej problem.
mge.design pisze: Póki co pracuje na XP Pro SP3 32 bity.
Na XP 64 system widzie całe 4 GB ramu
darkone pisze: No niestety też mam XP pro Sp3 32 bity , ale 2GB ramu

Rozumiem, że gdybym dokupił 2GB i zastosował ten przełącznik, to windows (XP pro Sp3 32 bity) powinien widzieć 4GB

NIestety tak dobrze to nie ma. 32 windows będzie widział dalej tylko 3 GB, ale będzie w stanie przydzielić Ci więcej ramu dla samego inventora, a nie dla bzdurnych procesów typu explorer.exe :-)

darkone pisze:
ja narazie dociągnąłem do 1,2 GB. Komputer mi muli już od tygodnia. Ale wczoraj zastosowałem ten przełącznik /3GB (na próbę) i zobaczyłem piękny niebieski ekran
Kiedy pojawił Ci się blue screen ?

No i jak sama nazwa wskazuje /3gd switch stosujemy gdy mamy co najmniej 3GB RAM :-)




darkone pisze: Rozumiem. Masz menu i wybierasz windowsa z przełącznikiem lub bez (wykorzystującego 4GB lub nie). Tylko po co ? nie lepiej aby od razu wykorzystywał wszystko ? nie pytam o sens tego menu tylko o inne możliwości (a raczej ograniczenia) przełącznika /3GB
Ano własnie po to żeby nie ogladać blue screenów. MIcrosoft ostrzega że zasosowanie przełącznika /3GB może powodowac niestabilnośc systemu.
Dlatego zeli nie planujesz pracy z Inventorem lub innym pamięciożernym softem warto wybrac sobie z menu setup bez przełącznika /3gb

Jeżeli widziałeś blue screeny to może waro pobawić się jeszcze parametrem /userva=####

Możesz poczytać o tym tutaj:

http://thatworks.blogspot.com/2007/07/3gb-switch.html

darkone pisze:
Czy jest sens kupowania pamięci, czy nie lepiej kupić nowy komputer (ja wiem, że to taniej). Marzec-kwiecień wyjdzie subskrypcja z nowym AiP, z nowymi wymaganiami i znowu problem zacznie się od nowa.
No moim zdaniem 2 GB to trochę mało. Za niewielkie pieniądze możesz mieć 3 GB, a to powinno troszkę podnieść standard pracy.

Czy warto mieć 4 GB na Win 32 ?
Powiem szczerze że nie wiem. Ale ram jest na tyle tani że postanowiłem spróbować mieć :-)

Jak zainstaluje Viste64 i Inventora 2009 to będę się wypowiadał nad sensem 4 GB w systemie 64 bitowym.

A co do subskrypcji i nowej wersji AIS/AIP, to ja z powodzeniem pracuję na wersji 2008 i dobrze mi z tym. Wersja 2009 kusi mnie tylko tym że jest 64 bitowa. Gdyby nie to to wcale bym jej nie instalował. Bo i po co ?
Pozdrawiam
GK

Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone » 05 gru 2008, 09:55

mge.design pisze: Kiedy pojawił Ci się blue screen ?
Przy nakładaniu wiązań w pozycjach.


W tak zwanym między czasie zapadła decyzja o zakupie nowego komputera.
Stąd moje pytania:
1. Ile pamięci proponowalibyście zakupić ?
2. System Vista 32 czy 64 bitowa ?
3. Jaka karta graficzna ? Ile pamięci powinna mieć?

Chętnie posłucham Waszych rad.
pz
Darkone

mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design » 08 gru 2008, 17:35

1. Jak najwięcej. W obecnej chwili Inventor 2009 64 bit obsługuje 8 gb ram.

2. Vista 64. Inventor 2009 64 + Vista 64 to zupełnie inna jakość pracy (testowałem w weekend)

3. Quadro FX - ma drivery ceftyfikowane przez Autodesk



darkone pisze:
mge.design pisze: Kiedy pojawił Ci się blue screen ?
Przy nakładaniu wiązań w pozycjach.


W tak zwanym między czasie zapadła decyzja o zakupie nowego komputera.
Stąd moje pytania:
1. Ile pamięci proponowalibyście zakupić ?
2. System Vista 32 czy 64 bitowa ?
3. Jaka karta graficzna ? Ile pamięci powinna mieć?

Chętnie posłucham Waszych rad.
Pozdrawiam
GK

Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone » 09 gru 2008, 07:14

dzięki
pz
Darkone

ykfdf
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2012, 08:25

Re: AIS 2009 + WinXP 64bit

Post autor: ykfdf » 23 gru 2012, 08:37

Na sąsiednim stanowisku karta ta została zmodowana do Quadro i powiem szczerze nie zauważyłem wzrostu wydajności. Jak dla mnie ta profesjonalna seria Nvidii to lekko przereklamowana sprawa.





















--------------------------------------------------------
WoW gold|Diablo 3 Gold|Guild Wars 2 gold

ODPOWIEDZ