Kolorowanie rysunków w Inventor 2009/2010

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Inventor.

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
moras
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2006, 21:58

Kolorowanie rysunków w Inventor 2009/2010

Post autor: moras » 28 maja 2009, 10:01

Witam
Wymaganiem naszego klienta jest kolorowa dokumentacja rysunkowa (jak na załączonym obrazku).
Każda część ma na rysunku kolor zdefiniowany na modelu.
W Mechanical Desktop odpowiednie ustawienie opcji w programie oraz pliku szablonu DWT powoduje automatyczne przejęcie koloru modelu na rysunku.
W Inventorze z tego co wiemy jest możliwość kolorowania rysunków poprzez odpowiednie ustawianie kolorów linii bezpośrednio na rzutach. Manualnie jednak jest to czasochłonne i niestety może prowadzić do błędów.
Czy jest możliwość zautomatyzowania kolorowania rysunków w Inventorze poprzez odpowiednie ustawienie opcji szablonów oraz programu?
Załączniki
rys.png

Henryk Tadych
Posty: 6
Rejestracja: 16 gru 2008, 06:39
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Henryk Tadych » 04 cze 2009, 05:20

Są no to 2 sposoby:
1. Klikasz na rysunku odpowiedni rzut,
2. Wybierasz z paska "wybierz" priorytet części,
3. Wybierasz i podświetla się odpowiednia część
4 prawym przyciskiem myszy wybierasz właściwości
5. wybierasz warstwę, grubość i kolor linii
albo
3. wybierasz część z przeglądarki
i dalej tak jak wyżej
powodzenia

moras
Posty: 5
Rejestracja: 05 gru 2006, 21:58

Post autor: moras » 04 cze 2009, 06:41

ten sposob jest mi znany, niestety jest to "manualne" zmienianie kolorow, co przy zlozeniu zbudiowanym z chocby 50 skladowych czesci bedzie powodowalo spora strate czasu na reczne klikanie a dodatkowo bedzie zrodlem bledow i na rysunku zlozenia oraz wykonawczym czesci beda sie mogly pojawic rozbieznosci.
W MDT odpowiednie ustawienie warstw i ich wlasciwosci w szablonie .dwt powoduje automatyczne ustawianie koloru czesci pobranego z modelu i o taki sposob chodzi, zeby to zautomatyzowac.
mowiac krotko kolor linii na rzutach jest pobierany z modelu automatycznie.

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Post autor: el_joseppo » 22 sie 2009, 21:44

Wiem o jaką funkcję ci chodzi. Jestem prawie pewien że nie da się z przeglądarki obiektów przypisać detalowi warstwy. Pytałem kiedyś serwis w Aplikomie i nie umieli odpowiedzieć na to pytanie...

Za to jak już raz przypiszesz daną linie stworzonej warstwie (np wałki) możesz zmieniać jej kolor i wszystkie wałki się pokolorują.

Tu jest podcast w którym pokazane są różne funkcje dotyczące ustawiania warstw. Generalnie jak używać edytora stylów w .idw.

ODPOWIEDZ