Import modelu *.sat

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Inventor.

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
Topsykretts
Posty: 2
Rejestracja: 13 sie 2013, 08:23

Import modelu *.sat

Post autor: Topsykretts » 13 sie 2013, 08:35

Witam wszystkich,
Proszę powiedzcie mi w jaki sposób rozłożyć importowany model *.sat za pomocą flat pattern. Nie jestem użytkownikiem programu Inventor lecz grafikiem używającym na co dzień programu 3ds max. Interesuję mnie flat pattern ponieważ rozkładanie modelu w 3ds max na płasko jest strasznie czasochłonne. To bardzo prosta geometria budynku bez okien, drzwi itd to tylko uproszczona bryła. Nie zawracał bym głowy gdyby nie fakt, że takich budynków mam do rozłożenia około 1800 - dlatego mam nadzieję, że inventor radzi sobie z takimi rzeczami tylko niestety nie wiem jak to zrobić.
1. Eksportuję model z 3ds max do pliku .sat
2. Otwieram w Autodesk Inventor
3. I niestety tutaj jużnie mam zielonego pojęcia w jaki sposób to rozłożyć

Proszę pomóżcie.

Pozdrawiam

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: Import modelu *.sat

Post autor: Tomasz85 » 13 sie 2013, 09:25

Witam
O ile dobrze rozumiem chodzi Ci o rzuty płaskie bryły.
Jeśli tak to otwierasz swój .sat i wybierasz tworzenie dokumentacji płaskiej.
Następnie tworzysz rzuty części kolejnymi kliknięciami zatwierdzając PPM Ok aby zakończyć generowanie rzutów.
a.JPG
b.JPG
Ot cała filozofia. Jakby coś było niejasne pisz.

Topsykretts
Posty: 2
Rejestracja: 13 sie 2013, 08:23

Re: Import modelu *.sat

Post autor: Topsykretts » 13 sie 2013, 09:44

Bardzo dziękuję za tak szybką reakcję.

Niestety moja wiedza na temat inventora jest co najmniej tragiczna :)
Tak chodzi mi o rzut płaski ale z możliwością eksportu do dwg. Przepraszam, że nie wytłumaczyłem tego jak należy ale nie do końca miałem na myśli rzuty techniczne lecz mniej więcej coś takiego:

1. Obrazek
I chciałbym aby mój model był rozłożony właśnie w powyższy sposób.
A mój model wygląda tak:
Obrazek

Z wiedzy na temat 3d wiem, że aby rozłożyć model pod mapowanie trzeba użyć cięć (seams) i takiej możliwości próbowałem użyć w inventorze - niestety z marnym skutkiem Niestety 3ds max rozkłada w ten sposób tylko pod mapowanie a ja potrzebuję rozłożyć geometrię.

ODPOWIEDZ