Stacja robocza do 10000

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Inventor.

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
krzmac
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2013, 14:49

Stacja robocza do 10000

Post autor: krzmac » 30 paź 2013, 14:53

Witam,

przymierzam się do zakupu stacji roboczej pod oprogramowanie Inventor 2014 Professional.

Szczególnie ważna jest wydajność, ponieważ program, poza modelowaniem, wykorzystywany będzie do wykonywania analiz numerycznych.

Myślałem nad dyskiem SSD, czy to dobry pomysł?

Jakie macie doświadczenia z grafiką Quadro? Czy sprawdzi się na Inventorze?

Pracuję na dużych złożeniach - ok. 6000 wystąpień w jednym.

Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego sprzętu.

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: Stacja robocza do 10000

Post autor: Tomasz85 » 31 paź 2013, 09:44

Witam
Najlepiej jak skontaktuje się Pan z działem hardware PROCADU wysyłając zapytanie na procad@procad.pl.
Dysponujemy szeroką ofertą stacji graficznych HP dedykowanych pod oprogramowanie CAD'owskie.
Osobiście proponował bym (w zależności od budżetu) stacje serii z420 lub z620.
Dydk SSD jak najbardziej + procesor o jak największej częstotliwości 16 GB ramu, karta quadro 4000 lub 6000
Po odpowiedniej konfiguracji aplikacji i systemu operacyjnego będzie działać jak złoto :)

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: Stacja robocza do 10000

Post autor: el_joseppo » 04 lis 2013, 12:22

Tylko nie wracajmy do tego tematu.. NIE QUADRO. Inventor bazuje na DirectX a Quadro wspiera rozbudowany OpenGL (źródło).
Na Inventorze (od wersji 2008 w zwyż) nie zobaczysz różnicy. Natomiast jeśli pracujesz jeszcze w SolidWorkcie/ProE/CATII to one owszem wykorzystują OpenGL i im się przyda Quadro. Inventorowi wystarczy dobra karta gamingowa i to raczej nie obelga lecz wyraz uznania dla przemyślanej strategii Autodesku.

Dysk SSD to rzeczywiście przydatna sprawa, 250GB żeby nie mieć problemów z systemem i programami (ja mam zainstalowany pakiet Factory i Plant, ponad 60 programów z rozszerzeniami). Po przerzuceniu się na SSD zauważalnie skrócił się czas otwierania dużych zespołów (ok 2000 plików).

Dużo też zależy od konfiguracji, po szczegóły warto zwrócić się do specjalistów.
pzdrwm

krzmac
Posty: 6
Rejestracja: 30 paź 2013, 14:49

Re: Stacja robocza do 10000

Post autor: krzmac » 07 lis 2013, 12:44

ok, bardzo dziękuję za odpowiedź

ODPOWIEDZ