Problem z modelowaniem pewnej części

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
youzeq
Posty: 3
Rejestracja: 10 wrz 2010, 10:06

Problem z modelowaniem pewnej części

Post autor: youzeq » 10 wrz 2010, 10:23

Witam wszystkich..
Mam mały problem. Muszę stworzyć bryłę, w której będzie wycięty element załączony w załącznikach. To tak jakbym miał walec i w środku jest pusta przestrzeń o kształecie tego elementu. czy w inventorze jest takie cos jak odejmowanie od siebie całych elementów? nie jestem aż tak początkujący ale po prostu nigdy przedtem nie miałem doczynienia z taką sytuacją.
Liczę na pomoc.
Pozdrawiam
Emil..
Załączniki
3_Widok 3D.jpg
2_Widok z boku.jpg
1_Widok z góry.jpg

youzeq
Posty: 3
Rejestracja: 10 wrz 2010, 10:06

Re: Problem z modelowaniem pewnej części

Post autor: youzeq » 10 wrz 2010, 12:45

A dokładnie to ma to tak wyglądać na rys poniżej. tylko oczywiscie narazie jest jedna cześć w drugiej a chce tą wewnątrz usunąć żeby ten "wycinek tortu" miał w sobie szczeliny z zarysu tamtego elementu..
Dzięki z gory za pomoc...
Załączniki
4.jpg

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: Problem z modelowaniem pewnej części

Post autor: el_joseppo » 12 wrz 2010, 10:04

To proste, jeśli masz wersje co najmniej 2010 (obsługuje części wielobryłowe).
Musisz otworzyć część tortu i zaimportować bryłe tego "dwupłatowca" (przycisk wyprowadź chyba we wstazce zarzadzanie). Ewentualnie przesunąć narzędziem "przesuń bryłe" (gdzies schowane jest). Potem przez operacje na bryłach odcinasz jedno od drugiego. Może "podziel" będzie odpowiednie.

W starszych wersjach importujesz jako powierzchnie i operujesz powierzchniami.

Mam nadzieje ze to cie naprowadzi.
pzdrwm

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: Problem z modelowaniem pewnej części

Post autor: el_joseppo » 12 wrz 2010, 17:33

A konkretnie:
1 Tworze dwie części które będę odejmować od siebie (WAŻNE: żeby było łatwiej tworze je tak samo wzgl środka LUW, tzw punktu centralnego. Jak nałożę jedną na drugą to nie muszę przesuwać).
Obrazek
Obrazek



2 W odjemnej klikam na przycisk "Komponent pochodny" (zwroc uwage na to ze komponent wstawi sie do odjemnej tak samo wzgl srodka ukladu wspolrzednych)
Obrazek



3 Używając narzędzia "Podziel" odejmuję odjemnik od odjemnej.
Metoda to oczywiscie podziel czesc a narzedziem podzialu bedzie odjemnik. Pole Usuń eksperymentalnie, w jedną lub drugą w zależności która cie bardziej interesuje.
Obrazek


GOTOWE.
Tak to najlatwiej mozna zamodelowac. Innym problemem jest jak chcesz to wykonac..


P.S. Z przesuwaniem w wersji starszej niz 2010 musialbym pokombinować.
pzdrwm

youzeq
Posty: 3
Rejestracja: 10 wrz 2010, 10:06

Re: Problem z modelowaniem pewnej części

Post autor: youzeq » 15 wrz 2010, 11:55

Dzięki za pomoc. Co do wytworzenia to chodziło tu o za modelowanie przepływającej wody więc jest OK :)
Pozdrawiam..

ODPOWIEDZ