linie szkicu

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
damian-1981
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2011, 12:31

linie szkicu

Post autor: damian-1981 » 06 sty 2011, 13:22

witam wszystkich
mam pytanko jak można wyłączyć widoczność białych lini ,chodzi mi o to ze w końcowym rysunku chciałbym mieć rysunek tylko z kolorem drewna a nie pomieszanego drewna i białych lini z przewaga białych lini, załączam rysunek na którym można zobaczyć o co mi chodzi( mam nadzieje)
z góry dziękuje za pomoc
Załączniki
Larsen 1.pdf
(275.8 KiB) Pobrany 183 razy

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: linie szkicu

Post autor: el_joseppo » 06 sty 2011, 19:25

Zarządzanie/Narzędzie -> opcje aplikacji -> zakładka Wyświetlanie w sekcji model cieniowany checkbox krawędzie. Kiedyś tak było.

Ale jeśli chcesz zrobić porządny "rysunek" to przejdź do Inventor Studio. Bodajże wstążka środowisko.
Załączniki
procad_krawedzie.png
Tak to wyglądało w wersji 2008
pzdrwm

damian-1981
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2011, 12:31

linie szkicu

Post autor: damian-1981 » 07 sty 2011, 09:25

wielkie dzięki za pomoc niestety ja dopiero zaczynam prace z inventorem wiec nie będę za bardzo przydatny ale pytajcie jeśli będę mógł to zawsze pomogę
pozdrawiam wszystkich

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: linie szkicu

Post autor: el_joseppo » 07 sty 2011, 09:58

W 2011 jeszcze łatwiej:
procad_widok.png
Wystarczy wybrac widok bez krawędzi. Choć nadal się upieram przy Studio
procad_st.png
pzdrwm

damian-1981
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2011, 12:31

linie szkicu

Post autor: damian-1981 » 07 sty 2011, 10:19

wiem własnie się troszkę pobawiłem ze studio i wychodzi imponująco nie to co maya ale na moje potrzeby to aż za dużo hi
choć wstyd się przyznać utknąłem ponownie tylko tym razem chodzi o rysunek techniczny i tabelkę bo chce ja przerobić do moich potrzeb ale nie mam pojęcia jak wstawić w nią dane zęby potem tylko we właściwościach zmieniać na to co potrzebuje jeśli wiecie o co mi chodzi

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: linie szkicu

Post autor: el_joseppo » 07 sty 2011, 15:22

Jest kilka metod, mi najbardziej odpowiada taka gdzie wstawia się z iProperties bo można je kontrolować za pomocą iLogic.

Wchodzisz w iProperties rysunku.
W zakładce niestandardowe tworzysz swoje zmienne jako tekst. Zastosuj. Zamykasz.
W zasobach rysunkowych wchodzisz w edycję tabelki rysunkowej. Umieszczając tekst [T] w polu TYP wybierz "Właściwości niestandardowe - rysunek". Tam znajdziesz swoje zmienne. Po aktualizacji zmienne wczytają się do tabelki.

Najlepiej wprowadzić te zmiany w szablonie żeby pojawiały się za każdym razem.
Dobrze jest też napisać formułkę w iLogic która odświeży dane z automatu wystarczy linijka "InventorVb.DocumentUpdate()". formułkę podpinasz przed zapisaniem dokumentu i masz to co chciałeś.
pzdrwm

damian-1981
Posty: 5
Rejestracja: 06 sty 2011, 12:31

Re: linie szkicu

Post autor: damian-1981 » 07 sty 2011, 15:50

wielkie dzięki za pomoc a co jeśli potrzebuje więcej okienek dokładnie 16 a w ipropertis jest tylko 10

ODPOWIEDZ