Blacha perforowana - jak to zrobić?

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
Lakiluk
Posty: 6
Rejestracja: 23 lut 2009, 13:45
Kontaktowanie:

Blacha perforowana - jak to zrobić?

Post autor: Lakiluk »

Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu działam w programie Inventor i dotychczas dawałem sobie radę z pomocą książki "Zbiór ćwiczeń" Autodesk Inventor 11 Fabiana Stasiaka. Dziś napotkałem problem którego nie mogą przejść a mianowicie jak wykonać blachę perforowaną np o oczku 8,0mm.
Gdy próbuję zrobić to metodą szyku komputer mi się zawiesza od obliczeń jakie się w tym czasie dokonują. Proszę was o pomoc w rozwikłaniu tego zadania. :D
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

Takie zachowanie komputera to nie jest nic dziwnego. Tego typu elementy (wzory, fazy, zaokrąglenia) mocno dociążają model i jeśli nie ma takiej potrzeby lepiej zaznaczać je dopiero na rysunku 2D.
Może perforacje lepiej zasymulować teksturą? (tak jak to ma miejsce w przypadku gwintów).
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Re: Blacha perforowana - jak to zrobić?

Post autor: mge.design »

Lakiluk pisze:Witam wszystkich.
Od jakiegoś czasu działam w programie Inventor i dotychczas dawałem sobie radę z pomocą książki "Zbiór ćwiczeń" Autodesk Inventor 11 Fabiana Stasiaka. Dziś napotkałem problem którego nie mogą przejść a mianowicie jak wykonać blachę perforowaną np o oczku 8,0mm.
Gdy próbuję zrobić to metodą szyku komputer mi się zawiesza od obliczeń jakie się w tym czasie dokonują. Proszę was o pomoc w rozwikłaniu tego zadania. :D
Ja bym zrobił jeden rządek szykiem w Inventorze, potem wyeskportował to do dxf'a i resztę dokończył w AutoCAD'zie w 2D (też szykiem).
Pozdrawiam
GK
Lakiluk
Posty: 6
Rejestracja: 23 lut 2009, 13:45
Kontaktowanie:

Post autor: Lakiluk »

dzięki,
spróbuje zrobić to tymi sposobami :D
wojci
Posty: 1
Rejestracja: 20 maja 2009, 12:12
Lokalizacja: Lublin
Kontaktowanie:

Post autor: wojci »

idzie to zrobić, ale rzeczywiście w inventorze może Ci przystopować kompa.
Ja przy 8GB ramu nie miałem z tym problemu czasem przy większych szykach trzeba było chwilę poczekać
[img]http://www.toledoclub.pl/baner/toledoclub.gif[/img]
Remik78
Posty: 10
Rejestracja: 11 lip 2008, 14:42

Post autor: Remik78 »

Witam możesz jeszcze spróbować podczas tworzenia szyku w inventorze zmienić w polu "Obliczanie" z Identycznie na Optymalnie. Czas generowania szyku w takim przypadku jest ponad 5 krotnie krótszy.

Dodam, że kiedyś robiłem test wycięcia 2500 otworów kwadratowych w płycie za pomocą szyku. I przy zaznaczonej opcji Identycznie liczył 50s, a przy zaznaczonej opcji Optymalnie robił szyk w ok. 6s
maniek60
Posty: 1
Rejestracja: 24 gru 2010, 14:45

Re: Blacha perforowana - jak to zrobić?

Post autor: maniek60 »

blachy perforowane – najlepszej jakości blachy, na które kiedykolwiek udało mi się trafić, polecam!
ODPOWIEDZ