GABARYTOWANIE BLACH

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
MICHCIU7
Posty: 16
Rejestracja: 31 sie 2009, 12:29
Lokalizacja: GDAŃSK
Kontaktowanie:

GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: MICHCIU7 » 19 kwie 2010, 14:58

CZY JEST MOŻLIWE WPISANIE PARAMETRU W PART'CIE GABARYTU BLACHY TZN NAJWIĘKSZY WYMIAR PO FX, FZ, FY. ZMIENIAM KSZTAŁT BLACHY PARAMETR TAKŻE SIĘ ZMIENIA. WIEM ŻE SĄ DODATKOWE PŁATNE WTYCZKI ALE CZY MOŻNA ZROBIĆ SOBIE COŚ TAKIEGO SAMEMU ALBO ZAINSTALOWAĆ BEZPŁATNIE.

POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: el_joseppo » 19 kwie 2010, 19:45

Nie wiem dokładnie co chcesz osiągnąć ale jeśli chcesz się bawić w parametry to polecam iLogic. Od 2011 w standardzie, w 2010 możliwość doinstalowania.
pzdrwm

MICHCIU7
Posty: 16
Rejestracja: 31 sie 2009, 12:29
Lokalizacja: GDAŃSK
Kontaktowanie:

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: MICHCIU7 » 20 kwie 2010, 07:06

CHODZI O DOŚĆ PROSTĄ SPRAWĘ. MOJA KONSTRUKCJA SKŁADA SIĘ Z PŁYT O RÓŻNYCH KSZTAŁTACH. CHCE ABY W PART LIST'CIE GENEROWAŁ SIĘ GABARYT PŁYTY TZN NP 100x50x10. PŁYTA NIE MUSI BYĆ PROSTOKĄTNA.

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: el_joseppo » 20 kwie 2010, 09:00

Jesli ręcznie ustawisz sobie wcześniej takie pola to nie ma problemu, na liscie pojawi się wszystko co chesz. Natomiast jeśli chcesz zeby program sam okreslił ile blachy zużyje to bedzie problem...

Jeśli dla każdej blachy ustawisz nowy "parametr" Fx, Fy, Fz jako liczbe z zakładce Niestandardowe w iProperities to na liście części możesz dodać taką właśnie kolumnę (Wybór kolumny -> Nowa właściwość).
Spróbuję poszukać podcastów gdzie coś takiego sie robi.

[Edit]
http://autodesk-inventor-pl.blogspot.co ... zesci.html
pzdrwm

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: el_joseppo » 20 kwie 2010, 09:12

Pamiętaj że nazwa parametru w części musi być taka sama jak kolumny (wielkość liter, ogonki). Tylko wtedy Inventor powiąże te wartości.

Polecam jeszcze Sumowanie wartości w liście cześć. Np jeśli wszystkie blachy będą w poprzek arkusza to ile arkuszy na to pójdzie..
Oraz Konfiguracja numerowania. Tu jest trochę o dodatkowych parametrach.
pzdrwm

MICHCIU7
Posty: 16
Rejestracja: 31 sie 2009, 12:29
Lokalizacja: GDAŃSK
Kontaktowanie:

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: MICHCIU7 » 20 kwie 2010, 14:56

TYLKO JAK ZNALEŻĆ PARAMETRY ODPOWIADAJĄCE ZA NAJWIĘKSZĄ WARTOŚĆ PO FX, FX I FZ.

EofD
Posty: 5
Rejestracja: 08 kwie 2010, 13:09

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: EofD » 21 kwie 2010, 12:45

Parametr Fz czyli Grubość blachy to robisz w łatwy sposób, mianowicie wchodzić w fx i tam zaznaczasz kwadrat przy parametrze Grubość. Zapisujesz szablon i od tego momentu ten parametr jest dostępny w iProperties > Niestandardowe parta. Oczywiście wpisać już możesz, na etapie szablonu na przyszłość np. w komórce Centrum kosztów:

=Blacha #<Grubość>

Sam szukam rozwiązania wyciągnięcia parametrów gabarytowych z rozwinięcia blachy tak, aby się aktualizowały wraz ze zmianą rozwinięcia bez zgrzytów w iProperties parta.
Tak na marginesie to w rysunku 2D te parametry są reprezentowane przez <WYMIARY GABARYTOWE DŁUGOŚĆ> i <WYMIARY GABARYTOWE SZEROKOŚĆ>, ale ich nie da się wciągnąć do parta.

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: GABARYTOWANIE BLACH

Post autor: el_joseppo » 15 paź 2010, 09:16

da się je wyciągnąc na pewno przez iLogic, nie wiem jak w VB.
np tak:
iProperties.Value("Custom", "Fx") = SheetMetal.FlatExtentsLength
iProperties.Value("Custom", "Fy") = SheetMetal.FlatExtentsWidth

dzieki temu otrzymujesz dwa parametry niestandardowe (chyba musisz je wcześniej zdefiniować), którymi możesz już operować w zestawieniu komponentów itp. Niestety to nadal nie rozwiązuje problemu jak najwydajniej ułożyć części na arkuszu blachy.
pzdrwm

ODPOWIEDZ