dokumentacja 2D kopiowanie rysunku

Moderator: Maciej Śliwiński

Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

dokumentacja 2D kopiowanie rysunku

Post autor: darkone »

Mam część standardową. Używam jej w kilku projektach. Jeżeli raz już zrobiłem jej dokumentację 2D to czy mogę ją w jakiś sposób skopiować do nowej dokumentacji, czy muszę ją za każdym razem rysować?

Zależy mi na zaoszczędzeniu czasu, no i ile razy można to samo wymiarować.

Z góry dzięki za odpowiedź.
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

Taką część w kolejnych projektach najlepiej traktować jako element biblioteczny. Tworząc model pierwszy raz nadajesz przecież jakiś numer tej części tak więc w kolejnych projektach przywołujesz tylko ten numer.
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

hmm... może troszkę po kolei. Nie umiem jeszcze się poruszać swobodnie w tym temacie.
dawis pisze: nadajesz przecież jakiś numer tej części
masz namyśli: iproperties , zakładka Projekt i nr części (nie nr katalogowy)
dawis pisze: w kolejnych projektach przywołujesz tylko ten numer.
nie znalazłem niczego co by mogło przywołać ten numer i tym bardziej rysunek. może coś bliżej byś mógł napisać.
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

U mnie w polu Numer części jest nazwa detalu, jest ona tam wstawiana z automatu w momencie pierwszego zapisu nowej części/zespołu, można ją oczywiście później zmienić. W polu numer katalogowy u mnie jest numer części. Jeśli raz narysowałeś jakiś detal to nie ma sesnsu rysować go ponownie jeśli nic sie w nim nie zmniło. Wstawiając taki detal do nowego złożenia numer tej "starej" części oczywiście będzie inny niż całej reszty.
Można taką część wraz ze skojarzonym rysunkiem 2D skopiować do katalogu bieżącego projektu i zmienić numer części na taki jaki miałby w nowym zespole, wtedy rzuty pozostaną bez zmian za wyjątkeim numeru części ale to nie jest właściwe postępowanie moim zdaniem.
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

dawis pisze:U mnie w polu Numer części jest nazwa detalu, jest ona tam wstawiana z automatu w momencie pierwszego zapisu nowej części/zespołu, można ją oczywiście później zmienić.
u mnie jest tak samo

dawis pisze: Można taką część wraz ze skojarzonym rysunkiem 2D skopiować do katalogu bieżącego projektu i zmienić numer części na taki jaki miałby w nowym zespole
Jeśli dobrze zrozumiałem, kopiuję część *.ipt i rysunek *.idw
ok. Ale wtedy mam osobny plik dokumentacji, numeracja rysunków przestaje się zgadzać (oczywiście mogę ręcznie przestawić, ale nie oto mi chodzi).
Można oczywiście od tego zacząć i dokładać rysunki charakterystyczne dla danej konstrukcji, ale nie w tym sztuka.

Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

darkone pisze: Ale wtedy mam osobny plik dokumentacji, numeracja rysunków przestaje się zgadzać (oczywiście mogę ręcznie przestawić, ale nie oto mi chodzi).
No właśnie, chyba nie wiem o co chodzi, nie wiedząc jaki jest system nazewnicta/numerowania niewiele pomoge.
darkone pisze: Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Lepsze to niż wysłać niewłaściwy rysunek :twisted:
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

dawis pisze: No właśnie, chyba nie wiem o co chodzi, nie wiedząc jaki jest system nazewnicta/numerowania niewiele pomoge.
A co powinieneś wiedzieć ?

Może tak:
Mam Blachę z otworami . Nr katalogowy "Blacha #1"
Zawsze tworzę dokumentację w jednym pliku, niezależnie od tego gdzie dane rysunki są potrzebne (np wykonawca, monterzy, klient)
Używam ją w projekcie A i B (osobne katalogi).
Została stworzona w projekcie A (model + dokumentacja).


Jak dołączyć do projektu B jako rysunek 5ty ?



dawis pisze: Lepsze to niż wysłać niewłaściwy rysunek :twisted:
to fakt.

Zaraz się zaplączemy w tych cytatach :lol:
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

darkone pisze: Zawsze tworzę dokumentację w jednym pliku, niezależnie od tego gdzie dane rysunki są potrzebne
W jednym pliku? Czyli jeden plik idw na kolejnych arkuszach przedstawia plaskie rysunki różnych detali??
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

dawis pisze:jeden plik idw na kolejnych arkuszach przedstawia plaskie rysunki różnych detali??
dokładnie tak
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

Trzeba było tak od razu. To jest technika ostatni raz stosowana przeze mnie w czasach Desktopa dlatego nawet nie brałem jej pod uwagę.
W takim wypadku powinno wystarczyć skopiowanie zwymiarowanych rzutów z jednego rysunku i wklejenie ich do drugiego.
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

dawis pisze:Trzeba było tak od razu. To jest technika ostatni raz stosowana przeze mnie w czasach Desktopa dlatego nawet nie brałem jej pod uwagę.
użytkuję AiP od niecałych czterech miesięcy i przesiadłem się z Acada. Nie wiem jak to może dokładnie z odpowiednią nomenklaturą opisać, ale właśnie oto mi chodzi.

dawis pisze:W takim wypadku powinno wystarczyć skopiowanie zwymiarowanych rzutów z jednego rysunku i wklejenie ich do drugiego.
no właśnie jak to zrobić. CTR+C i CTR+V mi nie działa
dawis pisze: w czasach Desktopa dlatego nawet nie brałem jej pod uwagę.

a masz jakieś ciekawsze propozycje zarządzania dokumentacją ?? Których jeszcze nie odkryłem.
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

Kliknij na rzut(y) które chcesz skopiować tak żeby otoczyły się liniami przerywanymi i wtedy z prawego przycisku wybierasz Kopiuj. Otwierasz nowy arkusz i w obszarze papieru klikasz prawym i wklejasz.

Co do zarządzania dokumentacją to trudno o jeden model dobry dla wszystkich bo zależy on od sposobu oznaczania plików, przyzwyczajeń w firmie i pewnie wielu innych.
Ja przyjąłem zasadę, że każdy detal ma swoją dokumentację 2D w osobnym pliku (tym bardziej, że pewne rzeczy w tabelce wstawiane są u mnie z automatu i inna procedura dołożyłaby mi roboty). Ładowanie wszystkiego do jednego pliku ma sens ale raczej nie w przypadku dokumentacji składającej się z kilkudziesięciu (kilkuset arkuszy) - plik byłby zbyt duży. Złożenie które generuje aktualnie będzie miało jakieś 30MB więc po dołożeniu detali plik byłby lekko monstrualny. Z drugiej strony takie rozproszenie rysunków z jednej strony ułatwia ich znalezienie (przy zachowaniu przejrzystego nazewnictwa plików) odpowiedniego rysunku a z drugiej strony w przypadku awarii dysku jesli uszkodzeniu ulegnie taki pojedyńczy plik to można stracić wszytko za jednym zamachem, przy wielu plikach najwyżej jeden lub kilka. Szczególnie niebezpieczne było to w MDT gdzie w jednym pliku był model 3D i płaski rysunek, od czasu do czasu pojawiał się bład pliku i często nie dało się odzyskać zawartości.
Awatar użytkownika
darkone
Posty: 86
Rejestracja: 26 wrz 2008, 16:56
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: darkone »

dawis pisze:Kliknij na rzut(y) które chcesz skopiować tak żeby otoczyły się liniami przerywanymi i wtedy z prawego przycisku wybierasz Kopiuj. Otwierasz nowy arkusz i w obszarze papieru klikasz prawym i wklejasz.
dzięki działa. Moim błędem było to, że zaznaczałem wszystko. Wtedy nie było kopiuj.
Co prawda nie wiem jak mi skopiował wymiary bo ich nie zaznaczyłem ale skopiował, a o to mi chodziło.

dawis pisze: Co do zarządzania dokumentacją to trudno o jeden model dobry dla wszystkich bo zależy on od sposobu oznaczania plików, przyzwyczajeń w firmie i pewnie wielu innych
masz rację. Zresztą, z tego co pisałeś, pracujesz na dużo większych złożeniach, to też zmienia postać rzeczy.

Jeszcze raz dzięki Dawis za cenne rady. Mam jeszcze kilka spraw, ale to po kolei się nie wyrabiam z robotą.
pz
Darkone
dawis
Posty: 74
Rejestracja: 22 maja 2006, 09:37

Post autor: dawis »

darkone pisze: Jeszcze raz dzięki Dawis za cenne rady. Mam jeszcze kilka spraw, ale to po kolei się nie wyrabiam z robotą.
Spoko, pytaj. Jeśli bedę wiedział to pomoge.
mge.design
Posty: 35
Rejestracja: 22 lis 2008, 08:54
Kontaktowanie:

Post autor: mge.design »

dawis pisze:
Raczej staram się tworzyć jeden plik dokumentacji, aby się nie tworzyło zamieszanie. Czasami potem zapomina się czegoś wydrukować, przekazać wykonawcy itp.
Możesz skopiować arkusz z tego pojedynczego pliku idw (ja uzywam dwg) i wkleić jako kolejny arkusz do swojego pliku z dokumentacją płaską.
Pozdrawiam
GK
ODPOWIEDZ