Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
mynar
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2012, 19:44

Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: mynar » 09 lis 2012, 20:31

Witam.

Niedawno rozpocząłem naukę Inventora, pracuję na wersji studenckiej 2012. Mam problem z edytowaniem dokumentacji 2D.
Link do modelu 3D - http://imageshack.us/f/255/modeli.jpg/
Link do szkicu 2D - http://imageshack.us/f/528/szkic2.jpg/

Chciałbym na rzucie głównym dać wymiar szerokości rowka wpustu ( wymiar 8,00 pokazany w drugim linku). Należało by usunąć linie pod tym wymiarem.
Pierwsze, chciałbym usunąć linie od oznaczenia przekroju, zostawić tylko te części linii, gdzie stykają się z strzałkami oznaczenia przekroju A ( na górze i odpowiednio na dole).
Następnie, usunąć kawałek linii znacznika środka, którymi oznaczyłem największy okrąg, kawałek który znajduję się pod wymiarem 8,00.

Próbowałem, szukałem w sieci, nie wiem jak usunąć kawałek linii pod wymiarem.
Można by dać szczegół i wtedy dać wymiar, ale nie chce zrobić tego w ten sposób, bo i tak nie rozwiązuje problemu. Rysunek i tak w dalszym ciągu,
będzie zaciemniony przez linie przekroju idącą przez cały rzut główny.
Ten "projekcik" nie jest do pracy, nie jest też na uczelnie, robię go tylko żeby opanować program.

Bardzo proszę, o pomoc.

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: Tomasz85 » 15 lis 2012, 12:38

Witam
Chodzi Ci o taki efekt??
Załączniki
a.PNG

mynar
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2012, 19:44

Re: Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: mynar » 23 lis 2012, 16:31

Tak, o to mi chodziło. Chciałem usunąć całą linie przekroju i zostawić tylko ten kawałeczek, który styka się z grotami. Napisz proszę jak pozbyłeś się tej linii.

Wcześniej pisałem też, że chciałem się pozbyć kawałka linii znacznika środka, odwołuje już tą prośbę, bo to że ona przetnie linie wymiarową podobno nie jest błędem.

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: Tomasz85 » 29 lis 2012, 17:07

Klikasz prawym przyciskiem myszy na linię przekroju i odznaczasz "Pokaż całą linię" i uzyskujesz efekt jak w ostatniej odpowiedzi. Ja pracuje na Inventorze 2013. Sprawdzę czy w 2012 też tak jest.

mynar
Posty: 3
Rejestracja: 09 lis 2012, 19:44

Re: Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: mynar » 02 gru 2012, 15:10

Działa. Dziękuje bardzo.

Awatar użytkownika
el_joseppo
Posty: 97
Rejestracja: 18 paź 2006, 12:32
Lokalizacja: W-wa

Re: Prośba o pomoc. Inventor - dokumentacja 2D.

Post autor: el_joseppo » 21 gru 2012, 23:26

Jakiś pomysł żeby domyślnie było bez całej linii?
pzdrwm

ODPOWIEDZ