Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

ODPOWIEDZ
kujdak20
Posty: 8
Rejestracja: 19 paź 2014, 11:47

Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Post autor: kujdak20 » 09 gru 2015, 11:30

Dzień dobry,

dodaje etykiety spadku na powierzchni projektowanej (zjazdy). W jaki sposób można zmusić etykietę aby grot strzałki wskazywał pochylenie powierzchni (grot strzałki wskazuje w którym kierunku woda popłynie)?

Dodam, że Civil 3D skazuje kierunek spływu wody za pomocą znaku przy opisie etykiety tj. spadek do posesji podaje z "+", spadek do krawędzi jezdni z "-". Grot strzałki w obu przypadkach pozostaję skierowany w kierunku jezdni. Szczegóły w załączeniu.

Pozdrawiam,
Tomasz Kuźniak
Załączniki
spadki.jpg

doradora
Posty: 105
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Post autor: doradora » 09 gru 2015, 15:25

Dodajesz te spadki (strzałki) jako etykiety powierzchni, czy jako element przypięty do czegoś innego (korytarz?)?
Czy używasz komendy Command: _AeccAddSurfaceSlopeLabel czy jakiejś innej?

Mnie civil zawsze pyta, czy spadek ma być pomiędzy dwoma punktami, czy z jednego punktu (zawsze w dół). To jest standardowe ustawienie civila, więc też powinieneś mieć.
Kierunek samej strzałki (zwrot) oraz "+" czy "-" zależy od ustawień regionalnych, więc jeśli nie masz country kit, to może Ci rysować inaczej zwrot strzałki.

MC3D
Posty: 24
Rejestracja: 07 sie 2014, 07:17

Re: Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Post autor: MC3D » 09 gru 2015, 22:44

kujdak20 pisze:Dzień dobry,

dodaje etykiety spadku na powierzchni projektowanej (zjazdy). W jaki sposób można zmusić etykietę aby grot strzałki wskazywał pochylenie powierzchni (grot strzałki wskazuje w którym kierunku woda popłynie)?

Dodam, że Civil 3D skazuje kierunek spływu wody za pomocą znaku przy opisie etykiety tj. spadek do posesji podaje z "+", spadek do krawędzi jezdni z "-". Grot strzałki w obu przypadkach pozostaję skierowany w kierunku jezdni. Szczegóły w załączeniu.

Pozdrawiam,
Tomasz Kuźniak
wg mnie : powierzchnia / dodaj etykiety / nachylenia / 2 pkt wskazuje pkt od do - byle prostopadle i gotowe.
spadki.png
Najważniejsze że pokazywana jest wartość + / - spadku.

Jeśli na upartego chcesz ten grot zrobić, edycja stylu etykiety, dodanie bloku grotu strzałki odwróconej o 180%. Tylko wtedy wg mnie bedzie źle, na załączonym ss chybawidac oco mi chodzi.

kujdak20
Posty: 8
Rejestracja: 19 paź 2014, 11:47

Re: Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Post autor: kujdak20 » 10 gru 2015, 15:07

tak, używam komendy _AeccAddSurfaceSlopeLabel.

Problem jest taki jak na załączonym obrazie. Zjazd projektowany (styl warstwice i spadki) skierowany jest w kierunku posesji. Dodaje etykietę nachylenia tego zjazdu za pomocą dwóch punktów. Łapię punkt na granicy zjazdu oraz drugi punkt przy krawędzi z jezdnią. Grot strzałki skierowany jest w kierunku jezdni, tekst (nachylenie) pokazane ze znakiem "+" (tutaj akurat 2,791%, na zielone etykiety nie patrzymy).
Jeżeli złapię najpierw punkt przy krawędzi jezdni a następnie na granicy zjazdu to grot strzałki jest skierowany do posesji, a tekst (nachylenie) pokazane jest ze znakiem "-".

Chcę, aby grot etykiety automatycznie pokazywał kierunek spadku, a opis etykiety był ze znakiem "+". Mam nadzieje że rozumiecie :)

Gdzie są te ustawienia regionalne?
Załączniki
Bez tytułu.JPG

doradora
Posty: 105
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: Zwrot grotu strzałki (etykieta powierzchni)

Post autor: doradora » 14 gru 2015, 08:35

teraz rozumiem :)

niestety nie umiem pomóc, bo mnie to nigdy nie przeszkadzało, po prostu wskazuję punkty w "odpowiedniej" kolejności,
na planie sytuacyjnym w rysowanym w autocadzie poprawiam/dorysowuję strzałki, tak aby było poprawnie

grot strzałki możesz w ustawieniach stylu strzałki odwrócić, tak samo zmienić +/- jeśli bardzo potrzebujesz, aczkolwiek civil informuje Cię, tą strzałką w którym kierunku ją wykonałeś (kolejność kliknięć) więc czasem ta informacja też może się przydać

nie traktuję civila jak rysunek "all in one", który można na koniec wydrukować jako plan sytuacyjny i profile i warstwice, ze niby wystarczy jedno kliknięcie i gotowe (próbowałam, ale to się nie sprawdza i tak trzeba poprawiać w autocadzie)

odnośnie country kita, jeśli masz polskie nazwy warstw i polskie sugerowane nazwy elementów (Linia trasowania1 albo Powierzchnia1 itp.) to masz go zainstalowanego.

ODPOWIEDZ