Roboty ziemne na skrzyżowaniu.

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

ODPOWIEDZ
monika1652
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2016, 13:31

Roboty ziemne na skrzyżowaniu.

Post autor: monika1652 » 24 lut 2016, 14:52

Witam
1.Proszę o pomoc w obliczeniu robót ziemnych na skrzyżowaniu. Skrzyżowanie tworzę za pomocą generatora skrzyżowań więc zyskuje nowy korytarz. Mam więc trzy korytarze (dwie drogi i skrzyżowanie). Program liczy roboty na podstawie linii trasowania więc powinien uwzględnić korytarz Skrzyżowania, jednak tego nie robi. Na przekrojach widzę konstrukcję nawierzchni(zespół), ale zaznaczonych wykopów/nasypów już nie ma. Domyślam się, że problem leży w definicji powierzchni w ustawieniach robót ziemnych:
Obrazek

Jak widać powyżej program używa kryteriów jedynie z korytarza drogi. Oczywiście Skrzyżowanie ma swoje powierzchnie dolne, jednak program nie daje mi możliwości ich wyboru.
Proszę o radę jak w praktyce rozwiązać ten problem.

2. Mam jeszcze jeden problem, raczej kosmetyczny, ale nie dający mi spokoju. Otóż nie mam etykiet przy liniach próbkowania. Ustawienia nie były zmieniane, zgodnie z nimi etykiety powinny się pojawić, ale ich nie ma.

MC3D
Posty: 24
Rejestracja: 07 sie 2014, 07:17

Re: Roboty ziemne na skrzyżowaniu.

Post autor: MC3D » 24 lut 2016, 18:56

Roboty ziemne na skrzyżowaniach określa się raczej na podstawie planów warstwicowych i stworzenia powierzchni różnicowej.
warstwice.png
- warunkiem jest dobre za modelowanie takiego skrzyżowania, wtedy też mamy pewność co do poprawności odwodnienia tego elementu.

Zwykłe obliczenie robót poprzez linie próbkowania obarczone jest błędem - zliczana jest średnia objętość na danym odcinku.


Wracając do napotkanego błędu, przypuszczam że jeśli podzieliło korytarz na ileś tam regionów to powierzchnia odniesienia jest po prostu gdzieś ucięta i jej po prostu nie pokazuje czyli nie liczy.

doradora
Posty: 105
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: Roboty ziemne na skrzyżowaniu.

Post autor: doradora » 25 lut 2016, 08:17

ad.1. Ponieważ masz dwa korytarze (dla drogi oraz dla skrzyżowania) to Civil policzyć Ci może tylko z jednej powierzchni.
Rozwiązaniem jest stworzenie dodatkowej powierzchni i dodanie do niej obu (drogi i skrzyżowania) i to ona powinna być podstawą obliczania robót ziemnych.
Oczywiście to, o czym napisał MC3D jest prawdą, będzie to bardzo szacunkowe obliczenie robót ziemnych, można sobie trochę pomóc zagęszczając próbkowanie.

ad.2. Odnośnie braku etykiet na linii próbkowania, to boję się, że problem nie jest tylko kosmetyczny. To trochę moje czarnowidztwo, ale jeśli linia próbkowania źle się wyświetla, to wg mnie źle działa. Zalecam skasowanie tej linii próbkowania, naprawienie rysunku, zrobienie miliona kopii zapasowych i rozpoczęcie obliczania robót ziemnych od początku.
Ja w ogóle tak bardzo nie ufam civilowi jeśli chodzi o poprzeczki i liczenie robót ziemnych (tyle razy miałam fatal error), że przy drogach dłuższych niż jakieś 200 m zakładam osobny rysunek i liczę roboty ziemne w osobnym pliku (na podczytanych skrótach powierzchni i linii trasowania).

ODPOWIEDZ