zrzutowanie obiektów na powierzchnię terenu

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

ODPOWIEDZ
MSA1
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2016, 14:07

zrzutowanie obiektów na powierzchnię terenu

Post autor: MSA1 » 21 cze 2016, 09:56

Witam.

Chciałbym zrzutować na model terenu zamknięte polilinie, które docelowo będą bryłami budynków. Polilinie te obecnie są w układzie X,Y, (na osi Z poziom 0). Chodzi o to aby podnieść je na osi Z tak aby prostopadle przyczepiły się do terenu (chociażby jeden punkt wspólny z terenem).

Czy jest jakaś szybka droga do tego, bez konieczności manualnego podnoszenia pojedynczych elementów na teren?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę.

MSA1
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2016, 14:07

Re: zrzutowanie obiektów na powierzchnię terenu

Post autor: MSA1 » 22 cze 2016, 10:29

Jestem w momencie gdzie mam zrzutowane poszczególne elementy na profil powierzchni. Ktoś może podpowie jak zrobić aby z elementów ułożonych na profilu przenieść wartości rzędnych na elementy źródłowe? Poprzez ustawienie we właściwościach obiektów, rzędnych na powierzchni terenu, nie zmieniają się dane źródłowe.

Ktoś może podpowie co dalej?

gosc
Posty: 122
Rejestracja: 20 wrz 2006, 08:20
Kontaktowanie:

Re: zrzutowanie obiektów na powierzchnię terenu

Post autor: gosc » 22 cze 2016, 11:08

Chyba najszybciej zrobić z nich linie charakterystyczne dla skarp. Potem zrzutować je na model terenu ("Rzędne z powierzchni"). To spowoduje, że polilinia będzie "przyklejona" do powierzchni.

MariuszG
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2016, 19:29

Re: zrzutowanie obiektów na powierzchnię terenu

Post autor: MariuszG » 26 lis 2016, 19:06

Witam, nie wiem czy sprawa juz została rozwiązana, ale AC daje mozliwość zrzutowania polilini 3d na powierzchnie nie trzeba z niej robic linii charakterystycznej.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ