nie mogę dodać podzespołu do palety

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Civil 3D.

Moderator: Radosław Wiśniewski

ODPOWIEDZ
macierzanka
Posty: 37
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:27
Lokalizacja: Białystok

nie mogę dodać podzespołu do palety

Post autor: macierzanka » 01 gru 2016, 22:28

Witam,
stworzyłam własny podzespół z polilini i teraz mam problem ponieważ nie mogę go dodać do palety narzędzi. Jak próbuję go przesunąć na paletę pojawia mi się takie kółeczko przekreślone. Zna ktoś problem? :)

Pozdrawiam.

doradora
Posty: 105
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: nie mogę dodać podzespołu do palety

Post autor: doradora » 02 gru 2016, 07:20

do palety można dodać tylko zespoły, musisz więc zrobić zespół, w którym jedynym podzespołem będzie ten element z polilinii (ja np. mam taki z samymi krawężnikami: uliczne, drogowe, korytko itd.)
taki zespół da się dodać do palety
uwaga ułatwiająca przeniesienie: po zaznaczeniu krzyża "chwyć go" za jedną z nitek, a nie za punkt w środku

macierzanka
Posty: 37
Rejestracja: 17 gru 2010, 15:27
Lokalizacja: Białystok

Re: nie mogę dodać podzespołu do palety

Post autor: macierzanka » 02 gru 2016, 08:20

Rozumiem, tak zadziałało. Ale mam pytanie w takim razie, przecież oryginalne podzespoły można dodać do palety, np civilowy krawężnik. Bo jak mam w palecie zespół to wstawiam zespół do modelu i np. kopiuję mój przyczepiony krawężnik tam gdzie chcę, a jak mam podzespół w palecie to mogę go wstawić jakby bezpośrednio do tworzonego zespołu. Nie wiem czy wyrażam się jasno. :)

doradora
Posty: 105
Rejestracja: 15 lut 2012, 14:09

Re: nie mogę dodać podzespołu do palety

Post autor: doradora » 02 gru 2016, 10:49

rozumiem o co chodzi, jednak na to niestety nie potrafię odpowiedzieć :D

ODPOWIEDZ