[INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Moderator: Maciej Śliwiński

ODPOWIEDZ
mguzik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2012, 08:34

[INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Post autor: mguzik » 12 sty 2012, 08:44

witam,
jako że dopiero próbuję zabawy z vaultem to napotkałem na pewien problem:
robię tak: mamy się przykładowo 5 komputerów połączonych z serwerem (tylko z nazwy).
uruchomiłem u siebie serwer vaulta 2008 (lokalny) stworzyłem użytkowników, nadałem własności itp itd. do mojego serwera mogę się zalogować ze wszystkich kont utworzonych na moim kompie, modyfikować dodawać do vaulta itp.itd.
chciałbym aby wszyscy z sieci mogli to robić? co trzeba dalej zrobić? bo na razie nikt z zewnątrz nie widzi mojego serwera?

czego brakuje? bo jak na razie nie wiem jak zainstalować vaulta tak aby go wszyscy widzieli, a w necie informacji jak na razie nie znalazłem. kombinowałem coś z sql - info w necie znalazłem - pozaznaczałem podobno co potrzeba. ale dalej nie działa.

dodam że inventory były wcześniej zainstalowane niż mój serwer vaulta.

dzięki za pomoc

pozd

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: [INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Post autor: Tomasz85 » 12 sty 2012, 15:06

Hmm
Wygląda na to ,że masz problemy z komunikacją z serwerem stacji klienckich.
Oczywiście musisz pamiętać o odpowiednich danych podczas logowania.
Jeśli masz serwer na swoim kompie logujesz się używając danych
Login Administrator
Hasło brak
Serwer localhost
Baza Vault
Pamiętaj że logując się z innego komputera zamiast localhost musi być host serwera.
Jeśli to sprawdziłeś i jest ok to wyłącz zaporę na serwerze.
Zapinguj ze stacji klienta do serwera.
Problem leży po stronie komunikacji w twojej sieci LAN.

mguzik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2012, 08:34

Re: [INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Post autor: mguzik » 13 sty 2012, 08:28

Tomasz85 pisze:Hmm
Wygląda na to ,że masz problemy z komunikacją z serwerem stacji klienckich.
Oczywiście musisz pamiętać o odpowiednich danych podczas logowania.
Jeśli masz serwer na swoim kompie logujesz się używając danych
Login Administrator
Hasło brak
Serwer localhost
Baza Vault
Pamiętaj że logując się z innego komputera zamiast localhost musi być host serwera.
Jeśli to sprawdziłeś i jest ok to wyłącz zaporę na serwerze.
Zapinguj ze stacji klienta do serwera.
Problem leży po stronie komunikacji w twojej sieci LAN.
dzięki. tak przypuszczałem, bo na komputerach kolegów nie widać mojego serwera. Może host serwera można wpisać? bo do wyboru nie ma.

pozd

Tomasz85
Posty: 55
Rejestracja: 12 sty 2012, 14:59

Re: [INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Post autor: Tomasz85 » 16 sty 2012, 08:44

Tak musisz wpisać w oknie logowania na stacjach kolegów "ręcznie" nazwę hosta serwera Vault.
Zapinguj do serwera ze stacji kolegów jak otrzymasz coś takiego znaczy ,że jest ok tzn jak otrzymasz 4 odpowiedzi.

Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Jak coś możesz napisać na skype to Ci pomogę
tomasz_853

mguzik
Posty: 5
Rejestracja: 12 sty 2012, 08:34

Re: [INVENTOR 2008 prof - vault] problem z logowaniem

Post autor: mguzik » 16 sty 2012, 09:58

Tomasz85 pisze:Tak musisz wpisać w oknie logowania na stacjach kolegów "ręcznie" nazwę hosta serwera Vault.
Zapinguj do serwera ze stacji kolegów jak otrzymasz coś takiego znaczy ,że jest ok tzn jak otrzymasz 4 odpowiedzi.

Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128
Odpowiedź z 192.168.32.125: bajtów=32 czas<1 ms TTL=128

Jak coś możesz napisać na skype to Ci pomogę
tomasz_853
dzięki. wygląda na to że IIS nie jest poprawnie uruchomione, bo przy próbie ręcznego uruchomienia wywala błąd. informatycy mają coś podziałać. Związane jest to z blokadą portu 80 w sieci. Na razie coś pogrzebane i reinstaluje vaulta.

Skype niestety u nas nie chodzi, bo neta nie mamy w sieci. ale dzięki za propozycję. pozd

ODPOWIEDZ