zbyt mała ilość pamięci?

Na tym forum wymieniamy informacje na temat komputerów i ich zachowania w zetknięciu z Revit. Być może uda się wyłonić optymalną konfigurację.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

ODPOWIEDZ
mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

zbyt mała ilość pamięci?

Post autor: mario1275 » 19 mar 2008, 12:20

problem nie dotyczy Revita a AutoCada LT lecz może ktoś z was da rade mi pomóc.
mam do wydruku dużą mapę która jest zapisana w formacie BMP, format mniej więcej 90cm/180cm

stary Laptop procesor celeron 256RAMu karta grafiki zintegrowana 64RAMu i XP home - mimo że taki wydruk z Autocada zajmuje mu godzine to daje rade czy to na drukarke czy do JPGa, natomiast obecnie to samo działanie na laptopie z procesorem dwurdzeniowym, 2G RAMu i kartą grafiki z 256MB swojej pamięci powoduje wywalenie autocada i błąd "zbyt mała ilość pamięci" - i gdzie jest problem? Jakiej pamięci mu brakuje? dodam że w nowym dysk jest prawie pusty a na starym ledwo co było miejsca i jeszcze raz zapytam "O CO CHODZI?"
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 07:17 przez mario1275, łącznie zmieniany 1 raz.

Gość

Post autor: Gość » 19 mar 2008, 22:12

poeksperymentowałbym z ustawieniami dwóch zmiennych systemowych:

RASTERPERCENT - variable (by default: 20%) sets the maximum percent of the available virtual memory which can be reserved for raster image plotting

RASTERTHRESHOLD - variable (by default: 20MB) controls the threshold of raster memory in megabytes. If the plotted raster image exceeds the limit, the availability of system memory is checked and the plot is aborted if the image is too big for the available memory

właściwie lt to to prawie to samo środowisko co Autocad Architecture :lol:
może pomoże pozdrawiam MJ

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 20 mar 2008, 15:15

być może to by pomoglo ale w LTku 2005 nie ma takich zmiennych systemowych:(

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 27 kwie 2008, 07:16

udało się. Już wiem w czym był problem, banalny ale ... chodziło o rozdzielczość z jaką drukowane są obrazy rastrowe - tyle że nie wystarczy zmienić jej z poziomu autocada a trzeba to zrobić w panelu sterowania w zakładce drukarki

ODPOWIEDZ