Laptop do Revita

Na tym forum wymieniamy informacje na temat komputerów i ich zachowania w zetknięciu z Revit. Być może uda się wyłonić optymalną konfigurację.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Laptop do Revita

Post autor: mkprojekt » 04 paź 2006, 11:44

Witam
Jak w temacie prosze Szanownych Państwa o porady jaka konfiguracja będzie odpowiednia dla "normalnej" pracy z programem.
pzdr

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 05 paź 2006, 10:56

uzywam IBM T42
1,7GHz, 1GB RAM, grafika 64MB

brakuje mu pary przy renderach ewidentnie
przy normalnej pracy chodzi ok

choc pewnie 2GB RAM i grafika na 128MB (256MB) bylby szybszy i w tym kierunku bede szukal kolejnego :wink:

jesli chodzi o matryce to im wieksza rodzielczosc tym lepiej teraz jestem na 1400 x 1050 na 15" i jest git ...... choc nie pogardzil bym 1600 x 1200
pozdro
slaw 8)

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 06 paź 2006, 07:42

Dziękuję za odpowiedź.
Widzę że nie konieczne są jakieś "wodotryski". Natomiast jesli chodzi o matryce to na jakim laptopie da się uzyskac 1600x1200? Czy musi mieć 17"? Czy ważna jest szybkość dysku dla wygodnej pracy? Pytam bo na rynku jest całe mnóstwo laptopów a nie chciałbym inwestować niepotrzebnie w podzespoły, które nie mają wpływu na komfort korzystania z programu.
pzdr

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 07 paź 2006, 12:14

moim zdanie szybkosc dyksu ma drugorzedne znaczenie

IBM robi 1600x1200 juz przy 15"
w laptopach rzadko kiedy sa wieksze matryce
bo robi sie z tego nie laptop a cegla .... choc sa rozwiazania i na panoramach i na 17"
no ale to juz zalezy od preferencji ..... jesli komp ma glownie stac na biurku to moze wazyc i 6-7kg ...... ale jak masz go tachac przynajmniej 2-3 razy w tygodniu to ci zbrzydnie i bedziesz szukal czegos w granicach do 3kg

z dzisiejszym sprzetem jest tak ...... ze to programy nie nadazaja nad zmianami i programistom czesto sie nie chce optymalizowac dzialania programu bo sprzet 'uciagnie'....... przykladem jest technologia duocore Intela ...... jest ..... ale niewiele jest programow ktore sa w stanie ja wykorzystac poki co

rada ...... bierz laptopa ktory ma dluuuuga gwarancje ..... 24 miesiace min ..... najlepiej 3 lata ...... i tak co 3 lata sprzet sie wymienia :wink:
bierz te modele ktore sa juz chwile na rynku i maja pozytywne recenzje
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 10 paź 2006, 07:38

Zgadzam się, że szybkość dysku ma drugorzędzne znaczenie. Trzeba mieć jednak odpowiednią ilość pamięci RAM.
Z moich obserwacji wynika, że do mniejszych projektów 1GB w zupełności wystarcza.
Projekt mieszkaniówki (10 000 m2 powierzchni użytkowej), który ostanio zrobiłem potrzebował do normalnej pracy 1,2-1,3 GB, na dysku zajmował około 100 MB (raz więcej, innym razem mniej - jak to w Revice :-) )
Pozdrawiam
Był Kudłaty

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 09 sty 2007, 13:10

z tego co czytałem na stronach accurendera większe znaczenie może mieć prędkość dysku niż karta graficzna - w Faq można przeczytać że AR korzysta z wirtualnej pamięci na dysku twardym a właściwie nie wykorzystuje możliwości kart graficznych

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 09 sty 2007, 16:35

to dlatego taki wolny burak jeden jest
roznica czasu dostepu do dysku a do pamieci to jest chyba ladnych pare rzedow :evil:
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: pies » 09 sty 2007, 16:54

mario mapisał
AR korzysta z wirtualnej pamięci na dysku twardym a właściwie nie wykorzystuje możliwości kart graficznych
hmmm... to interesujące,
mam 3 GB RAM, więc może warto przeznaczyć 1GB na dysk wirtualny.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 11 sty 2007, 14:02

tu jest tekst orginalny
http://en.wiki.mcneel.com/default.aspx/ ... uning.html
może coś źle zrozumiałem - ale mi dość dużo pomogło zainstalowanie programu "czyszczącego" RAM - na starym sprżecie przyspieszyło mi to renderingi o jakieś 20%

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Laptop pod Revita

Post autor: Andrzejj » 30 sty 2007, 10:49

Ja osobiście testuję Revita na laptopie TOSHIBA Satellite Pro M70. Ma procek Intel Centrino 1,73 GHz, 1GB RAM i grafikę ATI MOBILYTY Radeon X700 (128Mb). Wszystko działa płynnie, ale do większych obiektów przydałoby się jeszcze 1GB RAMu. Niestety więcej jak 2 GB Ramu nie przyjmie. Do tego bardzo wygodny szerokokątny ekran (16:9 - polecam ze względu na duży obszar pola kreślenia ) w systemie HDtogo (HighDefinition).
Myślę, że ten model jest godny uwagi i nie zbyt drogi na dzień dzisiejszy.

robert
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2007, 07:02
Lokalizacja: Krakow

Post autor: robert » 04 cze 2007, 00:07

Hejka

to jak a jest cena tego Toshiba notebook moze sie orientujesz na dzien dzisiejszy. Jesli mozna sie dowiedziec. Dzieki
Robert

robert
Posty: 5
Rejestracja: 29 maja 2007, 07:02
Lokalizacja: Krakow

Post autor: robert » 04 cze 2007, 02:40

daj znac - nie moge znalesc tego modelu - moze mam szukac pod inna nazwa niz satellite Pro M70? dzieki bo chcialbym porownac parametry i oczywiscie ceny;) potrzebuje notebooka zeby dzialal dosc plynnie z Revit. Moze jakies porady ktory z najtanszych - jak sie da modeli Toshiba bo jest ich strasznie wiele beda sie nadawac. Z gory dzieki narka
Robert

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejj » 19 cze 2007, 11:39

Witam wszystkich podługiej nieobecności.
Chciałbym dołączyć się do dyskusji, bo ostatnio dostałem nowego laptopa służbowego. Jest to HP Compaq nw8440 mobile workstation. Jestem z niego niesamowicie zadowolony. Rozdzielczość matrycy 15,4" to 1920 x 1200. Procesor Genuine Intel Duo 2.16 GHz. Grafika Ati Mobility FireGL V5200 256 MB. I do tego tylko 1GB ramu.
Ta maszyna sprawdza się wyśmienicie, w porównaniu z TOSHIBĄ którą miałem wcześniej. Dla porównania : na forum w dziale galeria wystawiłem wnętrze, na TOSHIBIE rendering trwał 22 godziny. To samo zrobił ten HP w 25min.
Poza tym jest mały, zgrabny i lekki bo waży niecałe 3 kg. Jedyny minus, to że bez prądu z sieci za dużo się nie popracuje, bo grafika zjada baterię w ciągu niecałych 2h. SERDECZNIE POLECAM !!!!

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejj » 19 cze 2007, 12:56

Sprawdziłem TOSHIBĘ dla kolegi Roberta, na dzień dzisiejszy kosztuje ok 850 funtów, w złotówkach nie wiem bo nie znalazłem na polskich stronach takiego samego jak miałem. Troszke słabsze kosztują ok 4500 pln.

Linki do opisów : http://www.itreviews.co.uk/hardware/h915.htm

A to opis HP którego mam teraz, tylko cenę strasznie zawyżyli, pewnie katalogowa : http://www.sklep.hp.com.pl/sklep/templa ... %20catalog

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 19 cze 2007, 13:30

przymierzam sie do HP i zastanawiam czy matryca 15 czy 17 na tej rodzielczosci ...... pytanko jak sie sprawdza na 15 ? bo mam teraz 15 ale z 1400x1050 ..... a to jest poronywalnie wiesza wysokosc niz 15-stka szerokokatna i jest chyba graniczna wielkoscia czcionki ..... stad bardziej sklaniam sie do 17 ..... ale ciekwy jestem twojego zdania Andrzeju
pozdro
slaw 8)

ODPOWIEDZ