Jaki sprzęt do Revita

Na tym forum wymieniamy informacje na temat komputerów i ich zachowania w zetknięciu z Revit. Być może uda się wyłonić optymalną konfigurację.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

ODPOWIEDZ
mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Jaki sprzęt do Revita

Post autor: mario1275 » 09 sty 2007, 13:20

trochę poczytałem nic konkretnego nie znalazłem- czy może ktoś napisać na co zwrócić uwagę przy zakupie komputera jakie parametry powinny mieć jego części oczywiście preferowane opinie poparte własnym doświadczeniem

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 19 sty 2007, 14:39

Z tego co wiem to są dw różne podejścia:

1. Albo dwie bardzo szybkie (i co za tym idzie drogie) karty graficzne w trybie SLI
2. lub szybki procesor (dual core) i kupa RAM'u (min. 2-3 GB)

Opinie są różne i każdy ma inne zdanie.

Ja pracuje na:
Pentium Dual Core 3.4GHz
4 GB RAM
2 x Geforce GT7900 w trybie SLI
i Revivcie 9.1 pl

Tylko jest jeden mankament: piękny Windows XP Pro niestety widzi "tylko" 2,75GB RAM (architektura systemu nie przewiduje chyba więcej) - takie to juz podejście Microsoftu... Chociaż Gates kiedyś mówił, ze każdemu wystarczy 640kB ;)

Rendery chodzą bajecznie. Budynek mieszkalny wielorodzinny 4 kondygnacyjny średnioskomplikowany z dużą ilością obiektów otoczenia (drzewa, krzaki, kwatki, ludzie etc.) podczas renderuje się w rozdzielczości 2343x1855 ok. 46 minut, w rozdzielczości 1262x800 ok. 18 minut, a w 922x919 ok. 11 minut. To tak dla porównania. Jednak wpakowanie kasy w sprzęt daje więcej czasu na dopracowanie modelu.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 25 sty 2007, 15:03

Jeszcze mała uwaga: w konfiguracji j.w. przy poważniejszych opreacjach komp niestety "pada" bo mu się robi za gorąco... Na razie chodzi z otawrtą obudową...

grychu
Posty: 186
Rejestracja: 22 sty 2007, 09:47
Lokalizacja: Katowice

Post autor: grychu » 05 lut 2007, 15:03

witam.
Da sie ustwiawić wiecej niz 2mb ramu i widows xp zobzcazy!! tylko muisisz zrobić wpis do pliku windowsa boot.ini pisze o tym w helpie w Revicie.
pozdro grychu

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 06 lut 2007, 12:39

Dzięki za podpowiedź. A ja się nie mogłem tego doszukać. Ale jak wiadomo: najciemniej pod latarnią :D . Pozdrawiam.

agata_pi
Posty: 1
Rejestracja: 08 paź 2013, 10:19

Re: Jaki sprzęt do Revita

Post autor: agata_pi » 08 paź 2013, 10:22

Mam pytanie, czy to jest możliwe, że przy instalacji revita, potrzebuje on 30GB z dysku C? bo wyskakuje mi taka informacja i mam problem z instalacją. W wymaganiach jest 5GB. Będę wdzięczna za pomoc.

Awatar użytkownika
zubrzyk
Posty: 145
Rejestracja: 05 lis 2008, 16:30
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:

Re: Jaki sprzęt do Revita

Post autor: zubrzyk » 08 paź 2013, 12:52

musisz sobie przy instalacji rozwinąć pod revitem listę i "odptaszkować" niepotrzebne biblioteki, to one najwięcej zajmują miejsca.
Zostaw sobie US Metric i jeśli jest to Polish.
Przy okazji wyłącz instalowanie service pack'ów bo przy instalacji będzie je ściągał i w zależności od łącza trwa to wieki albo eony ;)

ODPOWIEDZ