Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

werron
Posty: 10
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: werron » 04 wrz 2017, 23:42

Do wygenerowania dodatkowego przekroju w EW używam polecenia "Utwórz Widok Cięcia"

przekrój - polecenie.jpg

Niby wszystko proste, ale...jak wykonać cięcie ograniczone na długości?
Używając poprzedniego polecenia powstaje przekrój całego elementu, a mnie chodzi aby powstał tylko zakres.
Przedstawiłem to na załączonym obrazie.

przekrój - zakres.jpg

Przekrój A-A wygenerował program - cięcie odbywa się przez obie blachy (blachy 102 i 103). W sumie nie ważnie gdzie wskazuję początek i koniec przekroju, cięcie i tak jest wygenerowane (automatycznie) przez całą długość EW na wskazanej lini cięcia.
Ja chcę natomiast przekrój wyłącznie przez blachę nr 102 (przekrój i jego moją pożądana długość oznaczyłem na czerwono) tak aby nie pokazywało blachy 100.

Wie ktoś jak czy da się nad tym zapanować?

JerzyCP
Posty: 56
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: JerzyCP » 08 wrz 2017, 06:29

Witam,

Przykładowo... generuję przekrój J-J na widoku bocznym belki:
Skracanie przekroju - Widok z boku.png

i otrzymuję:
Skracanie przekroju - Przekrój J-J bez skrócenia.png

Chcąc ograniczyć przekrój do jednego słupka, wykonujesz kolejno:
1. Klikasz na ramkę detalu i pod PKM (Prawy Klawisz Myszy) wybierasz "Właściwości Advance".
Skracanie przekroju - Przekrój J-J bez skrócenia wielkość ramki automatycznie.png
Skracanie przekroju - Przekrój J-J bez skrócenia wielkość ramki automatycznie.png (46.01 KiB) Przejrzano 119 razy

2. Wpisujesz ręcznie wielkość ramki przekroju po "X" i "Y" - tyle ile potrzebujesz, w razie czego metodą prób i błędów - ja wpisałem X=300 i Y=300.
Skracanie przekroju - Przekrój J-J skrócony ustawienia.png
Skracanie przekroju - Przekrój J-J skrócony ustawienia.png (45.12 KiB) Przejrzano 119 razy

3. Klikamy OK i otrzymujemy:
Skracanie przekroju - Przekrój J-J skrócony.png
Skracanie przekroju - Przekrój J-J skrócony.png (14.18 KiB) Przejrzano 119 razy

Jurek

werron
Posty: 10
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: werron » 08 wrz 2017, 10:37

Dzięki za odpowiedź !
To co Jurek napisałeś "odkryłem" sam. Kwestia wprawy w wpisywaniu wartości. Ale właśnie to jest najgorsze. Nie koniecznie potrafię nad tym do końca zapanować i muszę kilka razy strzelić aż uzyskam pożądany efekt (odpowiedni zakres przekroju). Dla jednego czy dwóch przekrojów to nie problem, ale ja mam do wykonania takich przekrojów ok. 70!
W poprzednim moim programie ASD (AutoCAD Structural Detailing) szło bez problemu ograniczyć długość przekroju poprzez wskazanie dwóch punktów na rys. Bardziej myślałem o takiej funkcji - że jest w AS a ja nie potrafię jej wywołać.

werron
Posty: 10
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: werron » 08 wrz 2017, 12:01

Co do samych przekrojów mam jeszcze jedno pytanie.

Da się zapanować nad opisywaniem (A-A; B-B... itd) przekrojów?
Tworzę np. za pomocą Proces - Słup, autoprzekroje jeden rys. dla trzech słupów. Program generuje mi rys. z wszystkimi słupami na jednym arkuszu. Przy każdym słupie wyrzuca mi automatycznie przekroje z odpowiednimi nazwami czy. A-A, B-B itd.
Czasami jednak dokładam dodatkowy przekrój ręcznie i program generuje kolejny widok tegoż przekroju. Dla jego nazwy używa "wolnej" litery alfabetu. Mam wówczas chaos w nazwach przekrojów. Nie ma ich w w kolejności. Czyli Słup-1 zwiera przekroje A-A, B-B oraz nowy G-G, Słup-2 ma C-C, D-D oraz nowy H-H itd.
Jak resetować nazewnictwo dla całego Arkusza tak aby S-1 miał oznaczenia A, B, C; S-2 miał D, E, F itd.?

werron
Posty: 10
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: werron » 14 wrz 2017, 11:36

JerzyCP pisze:2. Wpisujesz ręcznie wielkość ramki przekroju po "X" i "Y" - tyle ile potrzebujesz, w razie czego metodą prób i błędów - ja wpisałem X=300 i Y=300.
Skracanie przekroju - Przekrój J-J skrócony ustawienia.png
3. Klikamy OK i otrzymujemy:


A udało Ci się Jurek pokazać przekrój ale na skraju rys? Czy możesz tak wpisać wartości w ustawieniach o których wspominasz aby przesunąć przekrój z elementu środkowego na ten po prawej stronie? U Ciebie będzie on wyglądał tak samo, ale pytam czy można taki wygenerować?

Ja mam właśnie z tym problem. Przedstawiłem to na poniższym schemacie.
Przekrój C-C i D-D wykonałem w tym samym miejscu (z założeniu tnę na elemencie nr 100)

przekrój - zakres n3.jpg

Przekrój C-C wygenerowało z automatu - widać na nim cięcie przez całą długość konstrukcji.
Przekrój D-D wygenerowany po wpisaniu odpowiednich wartości w komórki Ustawienia widoków. Przekrój niestety przesunęło i zamiast element nr 102 tnie on element nr 100! Wychodzi na to że program współrzędne X i Y (zakres widoku) oblicza od środka przekroju automatycznego? Nie ma przesunięcia tego widoku na osi X.

Interesuje mnie wyłącznie Cięcie elementu nr 100 (oznaczyłem niebieską ramką). Jak do tego dojść?
Czy w ogóle można taki przekrój wykonać? Jak sobie z tym radzicie?

JerzyCP
Posty: 56
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: JerzyCP » 14 wrz 2017, 12:27

Trzeba zastosować pewną sztuczkę :D - nie pytaj dlaczego tak to działa, bo nie wiem.

Kolejno:
1. Wskazujesz punkty przekroju i jego kierunek - powiedzmy na skrajnym słupku i kierunek w dół.
2. Program generuje przekrój poziomy przez całą długość kratownicy.
3. Wchodzisz we właściwości Advance przekroju i ustawiasz żądany zakres X i Y (jak wskażesz lewy punkt przekroju na lewej krawędzi słupka a prawy na prawej to masz pewność, że okno widoku będzie wycentrowane do osi słupka) oraz zmieniasz głębokość widoku na jakąś małą wartość (ja ustawiłem 50).
4. Klikasz OK i ponownie wchodzisz we Właściwości Advance przekroju ustawiając głębokość widoku taką aby objęła to co chcesz.
5. U mnie w ten sposób generuje się przekrój na skrajnym słupku o głębokości widoku taką jaką potrzebuję.

Jurek

werron
Posty: 10
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Wstawienie dodatkowego przekroju / Widok Cięcia - pytanie

Postautor: werron » 14 wrz 2017, 13:50

JerzyCP pisze:Trzeba zastosować pewną sztuczkę :D - nie pytaj dlaczego tak to działa, bo nie wiem.

Super!!! Działa !!!
Dziękuję - Jesteś Wielki :D

AS to świetny program (w porównaniu do mojego poprzedniego ASD) ale niektóre rozwiązania są po prostu nie logiczne i takie "słabe"
Im bardziej poznaję program to tym bardziej irytują mnie niektóre jego ułomności.


Wróć do „Advance Steel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości