Błąd przy sprawdzaniu

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

thomas126
Posty: 80
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: thomas126 » 11 wrz 2017, 23:08

Witam, przy sprawdzaniu modelu wyskakuje mi taki błąd: Nakładające się skrócenie. Moim zdaniem nie jest to błąd i można to spokojnie ignorować ale chcę się upewnić. Już tłumaczę. Chodzi o stężenia dachowe. Połączenia wyglądają następująco:
Obrazek

Tak wygląda osiowość prętów:
Obrazek

A tak wygląda lista błędów:
Obrazek

Moim zdaniem wynika to stąd, że stężenia były poprowadzone po liniach pomocniczych gdzie wszystkie łączyły się w osi symetrii rygla. Stąd on widzi te błędy. Błędów nie było w momencie kiedy stężenia były tylko w jednej nawie. Po odbiciu lustrzanym są jak powyżej.
Czy mam rację? Czy o to chodzi? Czy można to pominąć a może coś jest źle i trzeba to zmienić?

Przy okazji jeszcze pytanko. Po co są te kody błędów? Do czego one są nam potrzebne? Tak samo jak kolumna macierzysty i element? Skoro i tak błąd można wskazać strzałką?

thomas126
Posty: 80
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: thomas126 » 12 wrz 2017, 09:18

Ktoś coś ma jakiś pomysł? Jurek może Ty coś podpowiesz?

JerzyCP
Posty: 56
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: JerzyCP » 12 wrz 2017, 09:53

Czasami się tak zdarza i jeżeli wiadomo z czego to wynika, to pewnie można zignorować - ja przynajmniej nie zauważyłem jakichś problemów.

Przykład - takie złącze, gdzie na tym samym słupie generujesz wspornik dla lewej i prawej belki (dwa razy użyte te samo makro za każdym razem ten sam słup ale inna belka):
Nakładające się skrócenia - przykład.png


Część błędów można naprawić automatycznie w programie - jedna z ikonek na dole okna dialogowego z błędami a część ręcznie kasując niepotrzebne skrócenia (ale trzeba uważać, bo można skasować nie to co trzeba i usunąć całe połączenie).
Część błędów jest nieusuwalna (jak ten z podwójnymi wspornikami) i ja je ignoruję... póki co nie zauważyłem jakichś problemów z tego powodu.
Błąd ten powstaje nawet jak każdy ze wsporników jest na innym poziomie, bo osobne skrócenia powstają dla każdego z makr na końcu (początku) słupa i mają wartość 0 (zero)!? - próbowałem je kasować po kolei (w końcu są zerowe) ale za każdym skasowaniem znikało inne połączenie.

Jurek

thomas126
Posty: 80
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: thomas126 » 12 wrz 2017, 11:18

Czyli rozumiem, że w tym połączeniu co pokazałeś również masz takie błędy? I nic się nie dzieje? Bałem się tylko, żeby nie było tak, że rzeczywiście coś się nakłada bądź jest zbyt krótkie i wtedy będzie lipa na budowie. Ale chyba podejdę do tego jak Ty i naprawię je, Tzn. zaakceptuje.

JerzyCP
Posty: 56
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: JerzyCP » 12 wrz 2017, 14:08

Błąd nakładających się skróceń - powstający przy tworzeniu tego typu połączeń - można naprawić, ale jedyną możliwością naprawy jest rozbicie połączeń powodujących te skrócenia (nawet zerowe).

Po rozbiciu połączeń (tracąc przy okazji ich inteligentność) można skasować nakładające się skrócenia kontrolując oczywiście czy kasujemy właściwe skrócenia.

Jak na razie... nie zauważyłem problemów związanych z nie naprawianiem tego typu nakładających się skróceń.

Jurek

JerzyCP
Posty: 56
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: JerzyCP » 12 wrz 2017, 14:24

Przykład nienaprawialnych (bez rozbicia połączeń) błędów:
Sprawdzanie modelu 1.png

Próba naprawy:
Próba naprawy błędów 1.png


Nie zauważyłem problemów związanych z nakładaniem się skróceń (błąd 203) powstający z powodu jak opisałem we wcześniejszych postach.

Błąd 321 powstał z makra Graitec PowerPack tworzącego obramowanie kratek pomostowych po łuku - zostały stworzone elementy z blachy o zerowej długości, ale przy numeracji zostały im nadane numery pozycji.
Elementy te występują później w zestawieniach materiałowych z zerowymi wartościami... i wygląda to trochę nieprofesjonalnie ale merytorycznie zestawienia są OK (tzn. ilości elementów rzeczywistych i ich waga są prawidłowe).
Jak się uprzeć, to można ręcznie kasować zerowe pozycje z rysunków i zestawień... tylko że przy ich aktualizacji ponownie się pojawiają.

Jurek

thomas126
Posty: 80
Rejestracja: 24 lut 2016, 00:47

Re: Błąd przy sprawdzaniu

Postautor: thomas126 » 13 wrz 2017, 07:32

OK. Dzisiaj siądę do projektu to zerknę w to. Zobaczę co z tego wyjdzie. Dzięki za poradę.


Wróć do „Advance Steel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości