blacha gięta - miejsca po przecinku

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

technologik
Posty: 75
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: technologik » 26 wrz 2017, 09:43

mam rys gdzie mogę dokładność gięcia zrobić do 4 miejsc po przecinku
Screen Shot 09-26-17 at 10.19 AM.PNG
Screen Shot 09-26-17 at 10.19 AM.PNG (37.39 KiB) Przejrzano 184 razy

chce utworzyć np. blache gięta na 45.5 stopnia i tu ból bo w zwykłym szablonie
mam okienko jak poniżej a tu już nie ma możliwości wpisania wartości po przecinku
Screen Shot 09-26-17 at 10.37 AM.PNG
Screen Shot 09-26-17 at 10.37 AM.PNG (36.49 KiB) Przejrzano 184 razy

JerzyCP
Posty: 71
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: JerzyCP » 27 wrz 2017, 15:18

Sprawa jest bardzo prosta - trzeba w danych projektowych ustawić żądaną dokładność dla kątów:
Dokładność kąta - dane projektowe.png

Potem można wprowadzać wartości kątów z dokładnością jaką się wprowadziło w ustawieniach:
Relacja blachy giętej - dokładność kąta.png


Jurek

JerzyCP
Posty: 71
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: JerzyCP » 27 wrz 2017, 15:22

Najwyższa dokładność :D :
Relacja blachy giętej - najwyższa dokładność.png
Relacja blachy giętej - najwyższa dokładność.png (24.67 KiB) Przejrzano 129 razy

technologik
Posty: 75
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

Re: blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: technologik » 27 wrz 2017, 20:18

Jerzy mnie uprzedził, znalazłem to drogą dedukcji, przy okazji utworzyłem plik startowy w folderze
C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Shared\Support\Templates
w szablonach poprawiłem style aby dokładność kątów była do jednego miejsca po przecinku
C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Shared\Support\Prototypes

ale problem mam inny przy generowaniu rys. EW fajnie jest jak element generuje się w skali 1:10 na A0
i pomimo ustawień ( w którymś poście to było ---Załączniki autor: Michal1975 » 09 sie 2017, 16:07)
pojawiają mi się rys w skali 1:20 a to już kalectwo i trzeba to poprawiać bo jest poprostu nie czytelne)

Jurek czemu nikt nie odpowiada na pozostałe posty ??

JerzyCP
Posty: 71
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: JerzyCP » 28 wrz 2017, 05:53

@
Jurek czemu nikt nie odpowiada na pozostałe posty ??


Hmm... nie wiem!? - odpowiadając tylko za siebie, to jestem tylko projektantem i albo nie znam odpowiedzi albo tak jak teraz - nie mam dużo czasu, bo kończę pilny projekt.
Generalnie, zauważyłem że aktywnie w forum uczestniczy tylko kilku forumowiczów... nawet p. Tomasz (moderator) od pewnego czasu nie uczestniczy w nim aktywnie.
Jeżeli znasz język angielski, to dużo bardziej aktywne jest forum Advance Steel Autodesku - jest tam kilka tysięcy wątków a odpowiedzi udzielają - oprócz użytkowników - również twórcy programu.

Jeżeli chodzi o skalę 1:20 zamiast 1:10... to podaj więcej szczegółów - ja czasami, jak nie chce mi się grzebać w ustawieniach stylów rysunkowych, to wymuszam odpowiednie skale ręcznie:
Skale alternatywne.png

Trochę to po partyzancku - ale generalnie działa.

Jurek

technologik
Posty: 75
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

Re: blacha gięta - miejsca po przecinku

Postautor: technologik » 12 paź 2017, 19:22

to okno które tu wywołałeś - gdzie to mogę znaleźć

zapodaj mi tą stronkę to se poserfuję (jak możesz)

muszę pogadać z moderatorem - kiedyś parę razy gadaliśmy telefonicznie - wiem że jest mocno zapracowany



Wróć do „Advance Steel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości