Licencja na stanowisko

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderator: Tomasz Białek

nicramen
Posty: 7
Rejestracja: 09 paź 2017, 05:42

Licencja na stanowisko

Postautor: nicramen » 17 paź 2017, 06:47

Posiadam licencję jednostanowiskową na w/w program. Czy istnieje jakaś techniczna możliwość na instalację programu na
dwóch komputerach i aktywować (pracować) raz na jednym komputerze a raz na drugim? Byłoby wygodniej pracować na dwóch różnych komputerach w przypadku korzystania z programu poza biurem.

thomas126
Posty: 11
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: thomas126 » 17 paź 2017, 07:55

Z tego co wiem to nie ma. Masz jedną licencję, którą instalujesz na jednym komputerze. Instalując ten sam klucz na innym kompie stwarzasz dodatkowe stanowisko pracy :D a zapłaciłeś za 1 szt.

JerzyCP
Posty: 74
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: JerzyCP » 17 paź 2017, 10:07

Jeżeli masz licencję wieczystą z aktywną subskrypcją, to możesz wystąpić do Autodesku o udostępnienie licencji typu Home na komputer domowy - a przynajmniej kiedyś tak było.

Jurek

JerzyCP
Posty: 74
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: JerzyCP » 17 paź 2017, 10:14

Możesz też próbować zwracać licencję na serwer Autodesku a następnie aktywować na drugim komputerze, z tym że często zdarza się komunikat o niemożności eksportu licencji (błąd Autodesku) - miałem coś takiego przy zmianie dysku na większy i nie udało się licencji prawidłowo wyeksportować.
Licencja co prawda aktywowała się na nowym dysku bez problemów, ale okazało się że (przynajmniej u mnie) cały system eksportu i importu licencji nie działa prawidłowo.

Jurek

nicramen
Posty: 7
Rejestracja: 09 paź 2017, 05:42

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: nicramen » 18 paź 2017, 10:26

Niestety nic z tych rzeczy nie działa. Myślałem o licencji w formie klucza USB jak to z autocadem kiedyś było. Czy może o takim rozwiązaniu dla Advance ktos słyszał ?

technologik
Posty: 79
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: technologik » 18 paź 2017, 13:30

ja mam u siebie coś takiego w biurze i działa bez problemów
zwalniamy licencje i inny użytkownik może korzystać na innym kompie z programu

Awatar użytkownika
Tomasz Białek
Posty: 19
Rejestracja: 17 mar 2016, 14:29

Re: Licencja na stanowisko

Postautor: Tomasz Białek » 02 lis 2017, 09:55

Czy w ramach jednej licencji można używać programu na drugim komputerze np.w domu?

Umowa licencyjna na oprogramowanie Autodesk dopuszcza instalację dodatkowej kopii oprogramowania, pod warunkiem, że:

- dodatkowa kopia zainstalowana jest na komputerze należącym do Licencjobiorcy,
- dodatkowa kopia używana jest przez tą samą osobę, która używa kopii pierwotnej,
- taka osoba jest Licencjobiorcą (jeżeli Licencjobiorca jest osobą fizyczną) lub pracownikiem Licencjobiorcy,
- taka osoba ma dostęp do dodatkowej kopii wyłącznie w celu wykonywania pracy w miejscu innym od regularnego stanowiska pracy oraz wyłącznie na rzecz Licencjobiorcy oraz kopia pierwotna oraz kopie dodatkowe nie są używane jednocześnie,
- liczba dodatkowych kopii nie może przekraczać liczby instalacji przypisanej do danej licencji (czyli dla wersji jednostanowiskowej – 1 kopia dodatkowa)

Przysługujący w subskrypcji Home Use Benefit pozwala na instalację na komputerze należącym do pracownika Licencjobiorcy na czas trwania subskrypcji i przy spełnieniu pozostałych warunków dla standardowej licencji.
Tomek


Wróć do „Advance Steel”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość