paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Tomasz Białek

technologik
Posty: 99
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: technologik »

Poniżej prawidłowa paleta narzędzi programu Advance Steel
asdasdas.png
asdasdas.png (41.06 KiB) Przejrzano 4202 razy
jakimś trafem udało mi się doprowadzić do usunięcia jednego z okien "wybór" a dokładnie ikonę "wybrane obiekty odłącz od zaznaczonych"
Screen Shot 10-19-17 at 09.04 PM.PNG
Screen Shot 10-19-17 at 09.04 PM.PNG (4.71 KiB) Przejrzano 4202 razy
do edycji dochodzi w momencie kliknięcia PKM (prawym klawiszem myszy) i przeciągnięciu gwałtownie w górę i lewo
poniżej efekt podczas edycji
Screen Shot 10-19-17 at 09.07 PM.PNG
co prawda można dodawać ikony
Screen Shot 10-19-17 at 09.08 PM.PNG
Screen Shot 10-19-17 at 09.08 PM.PNG (25.56 KiB) Przejrzano 4202 razy
ale :

pyt nr 1 - jak dodać "wybrane obiekty odłącz od zaznaczonych" i gdzie znaleźć do niej ścieżkę ?
czy jest jakaś ściągawka do ścieżek do określonych poleceń
thomas126
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: thomas126 »

Dołączam się do pytania rozszerzając je. Czy można tą paletę jakoś zresetować żeby była taka jak w standardzie?
JerzyCP
Posty: 140
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: JerzyCP »

Spróbuj może usunąć (robiąc backup) plik AstPaletteData_User.xml i zrestartuj program (jest tam również AstPaletteData.xml i teoretycznie powinien przy restarcie programu być użyty bądź utworzony nowy plik).
Lokalizacja: C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\Steel\Support\Toolbars\ (dla Advance Steel 2017).
Przeglądając ten plik znalazłem tam komendy i nazwy ikonek które dodałem, więc tam są zapisane modyfikacje Palet.

Jurek
JerzyCP
Posty: 140
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: JerzyCP »

U mnie tak to działa - przed chwilą sprawdziłem.

Po usunięciu AstPaletteData_User.xml i ponownym uruchomieniu programu... został utworzony ten plik na nowo o identycznej zawartości z plikiem AstPaletteData.xml a paleta w programie jest zresetowana jak świeżo po instalacji.

Jurek
thomas126
Posty: 144
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: thomas126 »

Ok, działa. Dzięki.

P.S. JerzyCP jak możesz to odpisz na prywatną wiadomość :)
technologik
Posty: 99
Rejestracja: 19 sie 2016, 06:59

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: technologik »

działa dzieki
dodam tylko że przy wersji 2018
ścieżka inna i wygląda mniej więcej tak

C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\POL\Steel\Support\Toolbars
werron
Posty: 47
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: werron »

Sprawa dotyczy właściwie palety narzędzi do AS więc nie zakładam nowego wątku.

Czy polecenia z palety narzędzi są dostępne w pliku CUI ?
Przeszukałem cały plik (tak mi się wydaje) i nie udało mi się znaleźć odniesień do poleceń z palety.
W programie poza menu wstążkowym mam włączone wyświetlanie kilku pasków narzędzi z moimi "najczęstszymi" komendami. Przełączanie się co chwila pomiędzy grupami poleceń na palecie strasznie mnie irytuje (spowalnia pracę).
Teraz tworzę pasek z takimi poleceniami ale pochodzącymi z palety narzędzi. Nie mogę jednak doszukać się gdzie są utworzone gotowe komendy z ikonami tak aby można je dodać do mojego nowego paska.
Da się to wykonać na "piechotę", ale jest to strasznie mozolne i pracochłonne. Tworzę nowy przycisk na pasku i przypisuję mu interesujące mnie polecenie. Tworzę dla przycisku nowy obraz (zazwyczaj poprzez wytnij/wklej z print sreen'a przycisku na palecie).

Da się to wykonać łatwiej np. bezpośrednio przez dostosowanie CUI?

W
JerzyCP
Posty: 140
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: JerzyCP »

werron pisze:Czy polecenia z palety narzędzi są dostępne w pliku CUI ?
W
Z tego co wiem... to nie.
werron pisze:Przeszukałem cały plik (tak mi się wydaje) i nie udało mi się znaleźć odniesień do poleceń z palety.
W
Też tam nie znalazłem :( .
werron pisze:Nie mogę jednak doszukać się gdzie są utworzone gotowe komendy z ikonami tak aby można je dodać do mojego nowego paska.
Da się to wykonać na "piechotę", ale jest to strasznie mozolne i pracochłonne. Tworzę nowy przycisk na pasku i przypisuję mu interesujące mnie polecenie. Tworzę dla przycisku nowy obraz (zazwyczaj poprzez wytnij/wklej z print sreen'a przycisku na palecie).

Da się to wykonać łatwiej np. bezpośrednio przez dostosowanie CUI?

W
Ikonki i obrazki do połączeń... są najprawdopodobniej w pliku "AstPaletteResources.dll" - pewnie mając jakieś narzędzia programistyczne da się je jakoś z tego pliku wyodrębnić!?

Jurek
JerzyCP
Posty: 140
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: JerzyCP »

BTW
Z tego co wiem, to nie da się w obrębie ToolPalette kopiować poleceń - można je tylko przesuwać albo usuwać.

Jurek
werron
Posty: 47
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: werron »

JerzyCP pisze: Z tego co wiem, to nie da się w obrębie ToolPalette kopiować poleceń - można je tylko przesuwać albo usuwać.
Niestety :(
Wychodzi na to że będę musiał w wolnej chwili zmierzyć się z moimi paskami "ręcznie" :shock:

W
Yalapeno
Posty: 12
Rejestracja: 11 paź 2018, 07:53

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: Yalapeno »

Odgrzebię temat bo problem dotyczy palety narzędzi.

Steel 2020. Nie było problemów z programem. Program wyłączyłem i komputer też.
Po 2h ponowne włączenie kompa i AS i tutaj niespodzianka.
Nie ma ani palety narzędzi ani repozytorium połączeń. Nie da rady tego włączyć.
Próbowałem nawet usuwać pliki, o których wyżej JerzyCP pisał ale to nic nie dało.

Może ktoś miał taki przypadek i wie jak sobie z tym poradzić ?
JerzyCP
Posty: 140
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: paleta narzędzi programu Advance Steel - edycja i zmiany

Post autor: JerzyCP »

Wersja 2020 obsługuje monitory 4K - i być może paleta znalazła się poza obszarem monitora o mniejszej rozdzielczości niż 4K !?

Lokacja okna dialogowego powinna być zapisana w pliku "ASSetings_User.xml" --> <Key Name="AstPaletteData"> itd.
Możesz spróbować przesunąć myszkę maksymalnie w lewo bądź w prawo (w zależności co zadziała) i wcisnąć Alt+Spacja oraz Przesuń a następnie przesunąć kursor myszki na środek ekranu - czasami to działa :).

Jurek
ODPOWIEDZ