Połączenie stężeń

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Tomasz Białek

werron
Posty: 37
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Połączenie stężeń

Post autor: werron » 12 mar 2018, 22:57

JerzyCP pisze:
Plik "AstPaletteData_User.xml" zawiera jedynie ustawienia palety narzędzi... jeżeli chcesz przenieść wszystkie ustawienia, to najprościej przekopiować cały katalog:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\...".

U mnie, przynajmniej to działa - z tym że, na obu komputerach są identyczne systemy operacyjne oraz identyczne instalacje Advance Steel.
Warto oczywiście... przed nadgraniem plików zrobić kopię - najlepiej też świeżo po instalacji, bo łatwo w razie czego przywrócić stan programu do tego bez żadnych modyfikacji.

Jurek
Czyli rozumiem że przegrywasz / przenosisz dosłownie 1:1 cały folder "\Advance Steel 2018\...".?
Jeśli tak, to spróbuję :D
Mam identyczne systemy operacyjne i instalacje AS. Może się uda... i nie trzeba będzie instalować AS od nowa :P

W

JerzyCP
Posty: 133
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 13 mar 2018, 09:06

werron pisze:
JerzyCP pisze:
Plik "AstPaletteData_User.xml" zawiera jedynie ustawienia palety narzędzi... jeżeli chcesz przenieść wszystkie ustawienia, to najprościej przekopiować cały katalog:
AS 2017 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2017\..."
AS 2018 - "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\...".

U mnie, przynajmniej to działa - z tym że, na obu komputerach są identyczne systemy operacyjne oraz identyczne instalacje Advance Steel.
Warto oczywiście... przed nadgraniem plików zrobić kopię - najlepiej też świeżo po instalacji, bo łatwo w razie czego przywrócić stan programu do tego bez żadnych modyfikacji.

Jurek
Czyli rozumiem że przegrywasz / przenosisz dosłownie 1:1 cały folder "\Advance Steel 2018\...".?
Jeśli tak, to spróbuję :D
Mam identyczne systemy operacyjne i instalacje AS. Może się uda... i nie trzeba będzie instalować AS od nowa :P

W
Dokładnie... tak to robię - pamiętaj o zrobieniu kopii katalogu przed nadgraniem.

I jeszcze jedno - jeżeli na obu komputerach już pracowałeś i chciałbyś zachować np. jakieś ustawienia połączeń z komputera biorcy, to musisz wcześniej scalić odpowiednie bazy danych z obu komputerów ("AstorRules.mdb").

Jurek

werron
Posty: 37
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Połączenie stężeń

Post autor: werron » 15 mar 2018, 08:07

JerzyCP pisze:
Dokładnie... tak to robię - pamiętaj o zrobieniu kopii katalogu przed nadgraniem.

I jeszcze jedno - jeżeli na obu komputerach już pracowałeś i chciałbyś zachować np. jakieś ustawienia połączeń z komputera biorcy, to musisz wcześniej scalić odpowiednie bazy danych z obu komputerów ("AstorRules.mdb").

Jurek
Potwierdzam - powyższe wskazówki Jurka działają.
Przy dwóch takich samych systemach operacyjnych (u mnie Win10) i tych samych wersjach programu można przekopiować folder "C:\ProgramData\Autodesk\Advance Steel 2018\...".
Oczywiście należy pamiętać o wykonaniu kopii zapasowej oryginalnych plików przed zagraniem

Dziękuję JerzCP :D

JerzyCP
Posty: 133
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Połączenie stężeń

Post autor: JerzyCP » 15 mar 2018, 08:14

Próbowałem też przeniesienia danych i ustawień w konfiguracji: z AS 2017 na Windows 7 x64 (dawca) do AS 2017 na Windows 10 x64 (biorca)... i też działa.

Jurek

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Połączenie stężeń

Post autor: thomas126 » 29 lip 2018, 00:07

Hej, a ja mam babola. Nawiązując do powyższego tj. przenoszenia całego katalogu. Sytuacja u mnie wygląda tak, że ustawiłem sobie wszystko na kompie z systemem Win 10. Następnie skopiowałem folder i przeniosłem go na inny komputer z systemem Win 7. Wszystko gra i śmiga elegancko.

Jednak sytuacja odwróciła się kiedy musiałem sformatować kompa z Win 10. Wtedy z kompa z systemem Win 7 przeniosłem katalog na Win 10 i tu pojawił się klops. Ogólnie program się odpala, model wczytuje, ale gdy przychodzi np. do rysowania profili, ustawiania kamer wtedy nic się nie dzieje. Rysuje np. belkę. Wstawia mi ją. Ale po wstawieniu nie wyskakuje okno właściwości profilu. To samo czyli nic dzieje się gdy klikam dwa razy na profil aby zmienić w nim np. materiał czy opis. To samo dotyczy kamer. Wstawię kamerę ale nie pokazuje mi się okno właściwości kamery. Czyli nie mogę zmienić np. wymiarów kamery.

Czy ktoś miał coś podobnego? Jurek może Ty się coś orientujesz w tym temacie? Co mogło pójść nie tak? Ogólnie dodam, że wszystko przeniosło się dobrze, czyli style, prototypy, ustawienia programu. Błędy są jak w powyższym.

Wszędzie są te same AS, na jednym kompie Win 10 na drugim Win 7. Obydwa systemy x64.

ODPOWIEDZ