Strona 1 z 1

Otworowanie na wylot

: 21 mar 2019, 13:52
autor: Jonas
Witam!

Czy wie ktoś jak zrobić w profilach typu RHS otwór idący przez profil na wylot. Teraz ratuje się tak, że kopiuję otwory na przeciwległą ściankę. Ale na rysunku warsztatowym mam np. 16 otworów zamiast 8. Jest w tym logika bo w sumie są to dwie osobne ścianki ale ja chciałbym, żeby jednak program generował mi otwór przelotowy i liczył to jako jeden otwór. Jeśli będę chciał otwór tylko przez jedną ściankę to użyję funkcji otwór->otwór nie przelotowy i określę głębokość.
Będzie to dla mnie wygodniejsze w wydawaniu rysunków na produkcje. Otwór z dopiskiem o głębokości będzie otworem tylko przez 1 ściankę a ten bez opisu otworem przelotowym :)

Re: Otworowanie na wylot

: 21 mar 2019, 23:17
autor: thomas126
Z tego co się orientuję to nie da się. Chyba, że ktoś inny wie jak to zrobić to chętnie się dowiem. Ale na tą chwilę nie znam żadnego sposobu na to.

Re: Otworowanie na wylot

: 29 paź 2019, 13:51
autor: Yalapeno
Źle podchodzicie do tematu. Nie patrzcie na to tak, że to jest otwór na śrubę, tylko po prostu otwór i wtedy można zastosować inne narzędzie.
Skoro potrzebujecie sam otwór (rozumiem, że nie gwintowany) to nie wykonujcie go opcją otwory/kotwy/śruby tylko poprzez "obrys okrągły" z palety "obróbka". Wtedy z automatu jest element na wylot przez wszystkie jego składowe, tak samo np w dwuteowniku wykona otwór przez dwie półki.
Jeśli wykonacie otwór tym narzędziem to również będziecie mieli możliwość zmiany tego otworu że jest tylko w jednej ściance - należy odhaczyć opcje: "strona 1" lub "strona 2".

Mamy październik, ale może projekt jest duży i jeszcze nie skończony ;)

Re: Otworowanie na wylot

: 29 paź 2019, 22:09
autor: thomas126
Przyda się na przyszłość. Dzięki :)