Numeracja elementów

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Tomasz Białek

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Numeracja elementów

Post autor: thomas126 » 21 sie 2019, 09:38

Witam, chciałem zapytać, z której opcji numerowania korzystacie najczęściej i dlaczego? Chodzi dokładnie o Proces po numeracji. Pytam ponieważ nie podoba mi się jedna rzecz podczas numeracji. Mam prostą konstrukcję, dosłownie kilkanaście elementów. Po puszczeniu numeracji pozycje przyjmują dziwne numery. Nie są po kolei. Jest np. 2,3,5,10 itd. Czemu nie ma numeracji po kolei jak Bóg przykazał? Ewentualnie czy można jakoś nad tym zapanować lub zrobić żeby było po kolei?
Przyznam, że kiepsko to wygląda jak na rysunku jest kilka elementów a numery pozycji są wybiórcze. Jest też inna kwestia. Niektóre elementy przyjmują np nazwę 5 czyli numer a inne mimo, że identyczne np. B-1. Trochę jest to zgubne.

Proszę o pomoc. Każda wskazówka się przyda.

pawel1991
Posty: 49
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: Numeracja elementów

Post autor: pawel1991 » 21 sie 2019, 14:24

Ja najpierw dziele sobie wszystko na jakieś główne elementy (grupy) po profilach, np słupy, które są np z HEB-ów, potem dźwigary, tez po profilach. i potem kolejno numeruje po kolei główne elementy, bez żadnych prefiksów. Prefiksy nadaje sam, w okienku numeracji. Po numeracji głównych elementów nadaje numery drobnym elementom, np blaszki pod śruby, lub blachy łączące.

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Numeracja elementów

Post autor: thomas126 » 21 sie 2019, 14:42

I masz model hali gdzie jest kilkanaście osi, sporo stężeń, ryglówki itp i numerujesz wszystko ręcznie? Nadajesz ręcznie prefixy każdej blasze? Czy czegoś nie rozumiem.

Można się bawić w to jak się ma kilka, kilkanaście prętów ale nie duży obiekt. Chyba, że czegoś nie rozumiem.

pawel1991
Posty: 49
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: Numeracja elementów

Post autor: pawel1991 » 21 sie 2019, 21:49

Ustawiasz filtry w eksploratorze projektu, np filtr względem funkcji, materiału lub przekroju. i tworzą się grupy, które można włączać i izolować. No i izolujemy same obiekty o funkcji słup, no i je wybieramy i numerujemy. Może trochę mozolne, ale mamy wtedy porządek. Na szkoleniu z AS, instruktor mówił aby zawsze używać funkcji elementów.
Spójrz na filmik, tu jest trochę o grupowaniu elementów.
https://www.youtube.com/watch?v=s6ZuIa9 ... 0uVGgQ0r9I

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Numeracja elementów

Post autor: thomas126 » 22 sie 2019, 07:16

Znam te opcje. Trochę za dużo zabawy ale zawsze jakiś sposób. Wydaje mi się, że chyba najlepiej pilnować podczas wprowadzania elementów prefixów. A wtedy jakoś to będzie. Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Kiedy np nadamy prefixy słupom, belkom czy ryglom po numeracji pozostaje np. S-1,S-2, B-1, B-2, B-3, R-1. Natomiast jeśli występują jakieś blachy np podstawa słupa zrobiona z makra ona w numeracji wystąpi jako 4. I teraz jeśli masz setki różnych blach to je też filtrujesz i nadajesz prefixy?

pawel1991
Posty: 49
Rejestracja: 09 lut 2018, 18:42

Re: Numeracja elementów

Post autor: pawel1991 » 22 sie 2019, 08:56

Ale Tobie chodzi o numerację pojedyńczych części czy elementów wysyłkowych? Ja dla elementów pojedyńczych nadaje zazwyczaj prefiks Poz. xxx.
A elementy wysyłkowe tak jak wcześniej pisałem.

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Numeracja elementów

Post autor: thomas126 » 22 sie 2019, 09:29

Może źle napisałem na początku. Ale chodzi mi o to aby były poprawnie nadane pozycje i EW. Tak żeby była spójność. Masz jakiś słup S-1, na który składają się pozycje.

werron
Posty: 37
Rejestracja: 24 mar 2016, 11:37

Re: Numeracja elementów

Post autor: werron » 27 sie 2019, 23:04

thomas126 pisze:
21 sie 2019, 09:38
Po puszczeniu numeracji pozycje przyjmują dziwne numery. Nie są po kolei. Jest np. 2,3,5,10 itd. Czemu nie ma numeracji po kolei jak Bóg przykazał? Ewentualnie czy można jakoś nad tym zapanować lub zrobić żeby było po kolei?
A tworzysz model od podstaw (każdą belkę słup itd.) czy może wklejasz coś po skopiowaniu z innego?

thomas126
Posty: 132
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Numeracja elementów

Post autor: thomas126 » 28 sie 2019, 07:26

Wszystko idzie zawsze od podstaw. Od nowego pliku.

ODPOWIEDZ