Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Tomasz Białek

BartekD1982
Posty: 13
Rejestracja: 25 maja 2017, 10:58

Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Post autor: BartekD1982 » 27 kwie 2020, 18:50

Witam, mam 3 pytania, może ktoś będzie w stanie na nie opdowiedzieć.
1. Czy da się dla wygenerowanego rysunku zmienić proces wg którego został wykonany? Chodzi o to, że chciałbym żeby z mojego rysunku zniknęły śruby, a mam już wszystko na formatce ustawione i jak na nowo wygeneruję rysunek elementu wysyłkowego to znowu będę musiał wszystko ustawiać i chciałbym tego uniknąć.
2. Czy zestawienie wrzucone na rysunek da się zmienić tak aby nie pokazywało śrub, które są przypisane do danego elementu wysyłkowego.
3. Mam stężenie łączone do głównej konstrukcji 4 śrubami, a AS jakim dziwnym trafem w zestawieniu dla 1 elementu wysyłkowego (stężenia) pokazuje mi 28 śrub. Jaka może być przyczyna?

thomas126
Posty: 143
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Post autor: thomas126 » 28 kwie 2020, 07:23

Ad.1 Raczej się nie da. Musisz na nowo wygenerować rysunek.
Ad. 2 Na rysunku nie da się tego zmienić chyba, że rozbijesz tabele i ręcznie ja dostosujesz. Natomiast da się taką tabelę zrobić edytując ją i tworząc nową jak BOM.
Ad. 3 Nie mam pojęcia. Dziwna sprawa. Tak nie powinno być. Musisz to sprawdzić dokładnie.

JerzyCP
Posty: 136
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Post autor: JerzyCP » 29 kwie 2020, 07:44

@BartekD1982:
Ad.1 - NIE DA SIĘ - w ogóle to Advance Steel kiepsko sobie radzi przy aktualizacji rysunków po zmianach w modelu (chociaż podobno w nowej wersji jest lepiej).
Ad.2 - Tak jak napisał thomas126 - tworzysz nowy szablon zestawienia i go wstawiasz do rysunku a potem aktualizujesz zestawienia i listy (stare zestawienie usuwasz na dowolnym etapie).
Ad.3 - Trudno coś powiedzieć nie widząc modelu i nie mając informacji czy modyfikowałeś szablon zestawienia. Spróbuj na początek sprawdzić model:
a. _Purge - skupiając się na blokach, czasami trzeba kilka razy wykonać komendę aż nie będzie bloków do usunięcia.
b. _Audit.
c. Sprawdzenie modelu (Model Check) - i postaraj się usunąć wszystkie błędy.
d. Uruchom ponownie numerację, zaktualizuj rysunek jeżeli jest taki komunikat i sprawdź zestawienie na rysunku.

BTW
Czasami błąd w ilości śrub się może pojawić, jeżeli w zestawieniu są ROZBITE śruby a sortowanie jest ustawione w niewłaściwej kolejności.
Jeżeli to jest taki przypadek... to spróbuj ustawić następującą kolejność:
1. "Średnica"
2. "Nazwa"
3. "Długość"
4. "Ilość" ("Ilość w modelu")

Jurek

BartekD1982
Posty: 13
Rejestracja: 25 maja 2017, 10:58

Re: Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Post autor: BartekD1982 » 29 kwie 2020, 13:35

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Z punktem 2 poradziłem sobie. Jeżeli chodzi o brak możliwości zmiany procesu dla gotowego rysunku to jest to straszna chała. Przygotowujesz rysunki, ustawiasz wszystko, a potem dochodzisz do wniosku, że coś byś zmienił w procesie lub stylu i co, od nowa wszystko?

Yalapeno
Posty: 11
Rejestracja: 11 paź 2018, 07:53

Re: Zmiana Procesu Zestawienie na rysunku i Złe zliczanie śrub

Post autor: Yalapeno » 23 maja 2020, 19:16

Proces jest zestawem różnych styli dla całego rysunku. Na danym rysunku danym procesem możesz wygenerować różne elementy ze zdefiniowanymi różnymi stylami, np. belki inaczej, blachy inaczej.
Dlatego nie da się zmienić procesu danego rysunku. To jest tak jakby instrukcja na raz.
Jednak możesz zmieniać style poszczególnych detali.
A więc jeśli masz wygenerowany swój rysunek, na którym masz rozmieszczone detale to jest tylko ta różnica, że nie uruchomisz polecenia zmian raz tylko tyle razy ile masz detali na rysunku.
Robisz to tak:
- otwierasz menedżera stylów rysunkowych
- wybierasz nowy styl który chcesz zastosować dla danego detalu rysunku (np dla elementu wysyłkowego nr 1) --> tutaj bierzesz swój styl bez śrub w twoim przypadku
- klikasz użyj
- wskazujesz element wysyłkowy który chcesz zmienić
- robisz operacje dla każdego elementu wysyłkowego na rysunku, bądź pozycji, bądź rzutu

Jedyne ograniczenie to takie, że dany detal możesz potraktować nowym stylem ale tylko z tej samej grupy. Tzn. jesli masz wygenerowany rysunek elementu wysyłkowego to należy go traktować stylem elementu wysyłkowego a nie np. przekroju.

ODPOWIEDZ