Advance Steel działanie programu

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Advance Steel.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Tomasz Białek

Michal1975
Posty: 59
Rejestracja: 12 maja 2017, 12:22

Advance Steel działanie programu

Post autor: Michal1975 »

Witam
Od której wersji Advance Steel ma wbudowany Autocad tj działa samodzielnie i nie wymaga zakupu licencji Autocada???
thomas126
Posty: 149
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Advance Steel działanie programu

Post autor: thomas126 »

Chyba każda wersja wymaga pełnego autocada. Nie ma tak, że jest to osobny program.
Michal1975
Posty: 59
Rejestracja: 12 maja 2017, 12:22

Re: Advance Steel działanie programu

Post autor: Michal1975 »

Hmmm. Pytam bo spotkałem się ze stwierdzeniem, że od chwili przejęcia przez Autodesk program Advance Steel działa samodzielnie i nie wymaga zakupu Autocada
thomas126
Posty: 149
Rejestracja: 09 paź 2017, 09:21

Re: Advance Steel działanie programu

Post autor: thomas126 »

Nie ma takiej opcji. Nawet na stronie Autodeska przy opisie Advance Steela jest napisane, że wymagany jest Autocad (nie Autocad LT).
JerzyCP
Posty: 142
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Advance Steel działanie programu

Post autor: JerzyCP »

Michal1975 pisze: 20 sty 2021, 14:46 Witam
Od której wersji Advance Steel ma wbudowany Autocad tj działa samodzielnie i nie wymaga zakupu licencji Autocada???
Advance Steel "od zawsze" był nakładką na AutoCada.
Gdzieś pomiędzy wersjami 2011 a 2015 działał również na programie do rysowania firmy Graitec (Advance Cad).
Do wersji 2017 można było zakupić samego Advance Steela (bez AutoCada) i używać go na posiadanym wcześniej AutoCadzie (tej samej wersji oczywiście) np. zakupionym w pakiecie z Revitem itp.
Od wersji 2018 Advance Steel jest połączony z AutoCadem - ale dalej jest tylko nakładką na AutoCada.

Jurek
JerzyCP
Posty: 142
Rejestracja: 16 mar 2017, 10:14

Re: Advance Steel działanie programu

Post autor: JerzyCP »

Może inaczej to jeszcze wytłumaczę:
1. Do wersji 2017 (włącznie) instalowało się osobno AutoCada i Advance Steela i mógł to być AutoCad w wersji angielskiej a Advance Steel w wersji polskiej.
2. Poczynając od wersji 2018 oba programy są instalowane równocześnie i nie ma możliwości pracy Advance Steela w wersji polskiej na angielskiej wersji AutoCada. Może być całkowicie angielski albo całkowicie polski (lub inny dostępny).
3. Dla mnie to jest wkurzające, bo jeszcze od czasu AutoCada pod DOS-em używałem angielskiej wersji i znam skróty i komendy angielskie a polskich nie bardzo :x .
4. Jest jeszcze parę innych spraw, które zostały przez tą politykę popsute - np. w wersji 2017 można było sobie wgrać bez problemu dowolny styl czy proces rysunkowy z innej wersji językowej a teraz nie ma takiej możliwości. W takim przypadku trzeba uruchomić program w innej wersji językowej (z menu, komendami i AS w innym języku) i dopiero wtedy można podejrzeć styl czy proces rysunkowy z innego języka...

Jurek
ODPOWIEDZ