Wnętrze

Zakończyłeś męki twórcze? Podziel się efektami.
UWAGA: Załącznikami mogą być tylko obrazy rastrowe - to jest galeria.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Wnętrze

Post autor: Andrzejj » 21 lut 2007, 14:42

W odpowiedzi na wezwanie kolegi z poprzedniego postu i ja dorzucę coś od siebie.
Załączniki
Render 1.jpg

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 27 lut 2007, 18:30

fajne - długo ci to zajęło?
jedna uwaga bo sam o tym nie weidziałem a myślę że się przyda w pod przyciskiem słońce w zakładce ustawienia - jest funkcja miękkie cienie - jeszce dokładnie tego nie rozpracowałem ale daje to ciekawe efekty

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejj » 28 lut 2007, 09:30

Witam,
Samo zbudowanie modelu to kilka godzin. Jeśli chodzi o sam produkt finalny to trwało troszkę dłużej. Musiałem ograniczyć przeliczanie świateł w Radiocity do trzech kroków ( bo jestem niecierpliwy :D ). Sam rendering trwał piekielnie długo, ok 20 godzin, co prawda osiągnąłem rozdzielczość 2316 x 1591 i aby umieścić go na forum musiałem zmniejszyć rozmiar.
A co do opcji miękkie cienie, to prawda że efekt jest ładny, ale z tego co wiem, to efekt jest tym lepszy im więcej kroków w Radiocity.
Pozdrowienia

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 28 lut 2007, 14:45

nie nie - nie chodziło mi właśnie o radiosity bo to liczy odbicia światła od powierzchni i tego odbitego światła używa do oświetlenia otoczenia - dlatego tyle to trwa a w opcji słońce jest możliwość zmiany funkcji cieni na rozproszone - nie jest to tak ładny efekt jak raadiosity ale leprzy niz te ostre cienie od światła słonecznego - zresztą z tego co widzę to mimo użytego radiosity to plama światła słonecznego jest i tak ostra - swoją drogą brakuje w tej wersji AR funkcji która była w pełnej wersji AR - głębi ostrosci co prawda liczenie trwało prawie tak samo długo jak Radio.. i trudno było czasem nad tym zapanować ale można było osiągnąć fajne efekty

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 09 mar 2007, 15:24

Sztuczne strasznie czy daje sie to poprawić.

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 09 mar 2007, 18:52

pewnie ze sie daje, ale jak masz ladniejsze to sie chwal
pozdro
slaw 8)

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 10 mar 2007, 12:11

Chciałbym zobaczyc czy warto myślec o tej metodzie pracy bo jak do tej pory słabo mnie to przekonuje a jest sporo innych które radzą sobie lepiej. Ale może czegoś nie wiem to proszę o uświadomienie:-).

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 10 mar 2007, 13:30

wez sobie zamow demo ...... 30 dni masz gratis ..... sam sie przekonasz
pozdro
slaw 8)

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 11 mar 2007, 10:01

Szkoda mi czasu jak do tej pory widzę że jest sporo lepszych i tańszych aplikacji do wizualizacji..

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 11 mar 2007, 14:57

bo revit nie jest narzedziem do wizualizacji
choc co nie co mozna z niego wycisnac
to do tego celu sa oczywiscie bardziej specjalistyczne narzedzia

jakie programy architektoniczne masz na mysli mowiac 'lepszy'
bo jesli chodzi o konkurencyjne programy to IMHO tylko archicad jest 'porownywalny'
pozdro
slaw 8)

kocad
Posty: 12
Rejestracja: 09 mar 2007, 15:21

Post autor: kocad » 11 mar 2007, 21:34

Z tego co udało mi sie porównać to bardziej miałem na myśli ArCon bo Revitowi do Archicada jeszcze daleko w swoich możliwościach. Bo z tym co tu pokazujecie ArCon radzi sobie spokojnie podobnie cad decor.

mario1275
Posty: 295
Rejestracja: 25 paź 2006, 18:24
Kontaktowanie:

Post autor: mario1275 » 12 mar 2007, 07:51

pokaż bo nie uwierzę:)

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 12 mar 2007, 08:51

nie no teraz to juz smiech :D

kolego kocad ....... arcona mialem kilka lat i pare dobrych projektow nim walnietych
widze dwie zalety tego programu w stosunku do revita
modelowanie wiezby dachowej na domkach jednorodzinnych z automatu
i cena

w reszcie aspektow revitowi nie dorasta do piet, praktcznie zerowa mozliwosc edycji projektu i wprowadzania zmian, czesto szybciej bylo wykasowac i zrobic od nowa poszczegolne elemnty niz bawic sie pseudo edycje, wymiarowanie to byla masakra jak doliczysz do tego zwisy i bugi przy wyswietlaniu perspektywicznym ....... no nie ta liga po porstu ....... choc trzeba mu oddac ze na swojej polce cenowej konkurencji nie ma i do tworzenia domkow jednorodzinnych jest wystarczajacy ( gwoli oddania mu honorow spotkalem goscia co wymiatal arconem takie cuda ..... ale to juz bylo kombinowanie)

co do archicada nie wypowiadam sie jednoznacznie bo za krotko mialem mozliwosc pobawic sie nim (tydzien z demo to o wiele za malo) ....... ale skoro sa ludzie ktorzy sie przesiadaja z archicada na revita i nie chca slyszec o powrocie to cos musi to znaczyc
pozdro
slaw 8)

ykfdf
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2012, 08:25

Re: Wnętrze

Post autor: ykfdf » 23 gru 2012, 08:35

Chciałbym zobaczyc czy warto myślec o tej metodzie pracy bo jak do tej pory słabo mnie to przekonuje a jest sporo innych które radzą sobie lepiej.























--------------------------------------------------------
WoW gold|Diablo 3 Gold|Guild Wars 2 gold

ODPOWIEDZ