Problem z wyświetlaniem rzutów...

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit Structure.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
gomel
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2009, 15:12
Kontaktowanie:

Problem z wyświetlaniem rzutów...

Post autor: gomel » 12 maja 2009, 15:37

Witam.

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na wstępie chciałbym gorąco przywitać wszystkich użytkowników wspaniałego i prawie idealnego kawałka oprogramowania jakim jest Revit.

Po tym krótkim zagajeniu przejdę to tematu...

Jest sobie przekrój (w załączniku)...

Grubymi liniami zaznaczylem poziomy widoczności w rzucie...

Na poziomie dolnej kreski chciałbym mieć poziom cięcia przy generowaniu rzutu, a na poziomie górnej kreski chciałbym mieć widoczność elementów które się tutaj znajdują z zaznaczeniem ich przerywaną linią...

Widok rzutu w poziomie dolnej kreski (rzut bez belek)...
Widok rzutu z poziomu górnej kreski (rzut z belkami)...

Jak ustawić program aby zaznaczone linie podciągów były widoczne jako linie przerywane...od razu dodam, że nie moge tego wyregulować górnym zakresem widoku...

Dziękuję za pomoc.
Załączniki
rzut z belkami.jpg
przekroj.jpg
rzut bez belek.jpg

dead_avis
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2009, 10:10
Kontaktowanie:

Post autor: dead_avis » 12 maja 2009, 16:32

Najłątwiej edytuje się linie za pomocą "edycja lini" ikonka stalówki.

Choć wiem że pewnie byś chciał z automatu żeby było pokazane to co jest "pod stropem" przerywaną linia ?

gomel
Posty: 2
Rejestracja: 12 maja 2009, 15:12
Kontaktowanie:

Post autor: gomel » 12 maja 2009, 16:35

Tek "chwyt" znam...

Dokładnie...powinno z automatu chyba wyświetlić...wg mnie jest to wada programu...

A jak pozbyć się kreskowania z belki...utworzyć oddzielny materiał dla podciągów?...próbowałem ale jakoś mi się nie udało...materiał na belkę powieliłem z istniejącego...może muszę utworzyć całkiem nowy od zera bo przy powielaniu materiał przejmuje cechy z poprzedniego i nijak nie daje się ich już wyedytować...czyżby kolejny "bug"?

I jeszcze jedno...jeżeli ustawię rzut na poziomie pod stropem to obcina mi widoczność słupów...

dead_avis
Posty: 19
Rejestracja: 20 mar 2009, 10:10
Kontaktowanie:

Post autor: dead_avis » 12 maja 2009, 18:29

Ja jak chcę pokazać belkę jako przerywaną, to na poziomie do którego od spodu jest podłączona belka, robię widok ukryte linie i dziedzina - konstrukcja i wsumie ją widzę ;)

Kaspric
Posty: 208
Rejestracja: 03 gru 2008, 13:16
Kontaktowanie:

Post autor: Kaspric » 13 maja 2009, 13:20

a próbowałeś w vg (zaznacz belkę -> nadpisz elementy wg kategorii)?
http://postergliwice.blogspot.com/

pio
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2006, 17:19

Post autor: pio » 15 maja 2009, 21:18

jest to knot revita ktory zgłaszalem i ktory nie został usuniety 2010, ten program ma problemy z widokami i rzutami np. połóż belke na innej belce i zobaczysz że nie robi lin niewidocznych linia przerywana. Inne programy np. bocad nie ma z tym problemów. A najgłupszą rzecz jaką wymyslili to sposób zamrażania rysunku- strasznie to sknocili , zapisywanie do dwg ?Najbardziej to w nim mnie denerwuje uciekające elementy i model analityczny przy korygowaniu.

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejj » 04 cze 2009, 08:24

Wszystko zależy od tego jakie belki stosujesz. Jeżeli wybrałeś belki prefabrykowane, ich geometria w żaden sposób nie może połączyć się z geometrią stropu dlatego zawsze będą widoczne ich górne krawędzie. Jeżeli uzyjesz belek betonowych, od razu dostaniesz przerywane linie. Zauważ, że jeżeli podniesiesz płytę, lub obniżysz belki prefabrykowane, nawet one zostaną zaznaczone liniż przerywaną. Nie ma w tym nic dziwnego. Pamiętajcie że Revit pokazuje obiekty tak jak je wstawisz. Skoro belka prefabrykowana jest ułożona górną powierzchnią na poziomie, to nie ma wyjścia, jej krawędzie muszą być widoczne.

Pozdrawiam
Załączniki
belki.JPG

ODPOWIEDZ