Demo programu i nie tylko

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Revit Structure.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Demo programu i nie tylko

Post autor: milsen » 15 mar 2007, 11:36

Witam,
mam dwa pytania:

1. Czy istnieje może demo programu? Jeżeli tak to gdzie można je dostać? Na stronie PROCAD go nie ma...
2. Na ile program przyspiesza pracę - czy ktoś robi w nim mieszkaniówkę w technologii tradycyjnej? Silikatówka lub gazobeton + zelbet?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 24 mar 2007, 08:17

Wycofuje pytanie nr 1. Demko otrzymalem :-)

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 11 kwie 2007, 13:47

Coś nie widać oddzewu :( . A więc ponawiam... :)

Czy zagląda tutaj Ktoś, kto robi pełną konstrukcję w Structures? Chodzi mi pełny projekt, włączając rysunki wykonawcze, ze wszystkimi pozycjami i detalami? Da to jakoś radę zrobić?

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 11 kwie 2007, 14:10

poki co wiekszosc uzytkownikow jest na etapie chyba demo + ciut wiecej
o ile wersje architektonicza uzytkuje jak mniemam kilkaset osob w Polsce ...... to structera bedziesz w stanie policzyc na placach 2 rak .... no moze troche przesadzilem

sam sie przmierzam do przesiadki i poki co demuje ..... ale to jeszcze chwile potrwa i zalezy od tego czy structer zachowa w wersji 2008 funkcje 'architektoniczne' jak mialo to miejsce do tej pory

jak dobrze pojdzie zadaj to pytanie za rok :D
moze bedzie wiecej osob co cos wiedza
albo powiel je na revitcity
pozdro
slaw 8)

Awatar użytkownika
milsen
Posty: 266
Rejestracja: 02 sty 2007, 13:28
Lokalizacja: Iława

Post autor: milsen » 12 kwie 2007, 06:10

Poczekamy, zobaczymy... Póki co architektoniczny i wizualki :D . Na co zlecenie to trzeba robić.

A więc czekam z pytaniem rok... :-)
Pozdrawiam.

mkprojekt
Posty: 236
Rejestracja: 18 paź 2005, 08:16

Post autor: mkprojekt » 12 kwie 2007, 16:02

czy structure ma okna i drzwi czy tylko otwory pod takie elementy?
widziałem gdzies film szkoleniowy i tam jak wstawiali okno to w scianie pojawiał sie tylko otwór (cos jak opening w buildingu).
pzdr

Lukas10000
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2006, 13:52
Kontaktowanie:

Post autor: Lukas10000 » 21 kwie 2007, 08:55

dJa przykładowo nie spotkałem się z projektem w 100% wykonanym w Revit structure.Sądze ze wynika to z kilku faktów. Po pierwsze przy obecnym stanie znajomości tego programu nie da sie sporządzić dokumentacji w szegółowości odpowiadającej projektowi wykonawczemu.Byłem na szkoleniu stopnia pierwszego ze structure 4 i musze powiedziec ze poza pewnymi szczegółami ułatwiającymi pracę nad projektem nie powalił mnie jakimiś ułatwieniami dla konstruktorów.Może to kwestia zmiany podejścia do obsługi programu.w mojej opinii i stanie wiedzy jaki mam na dzień dzisiejszy ten program jest programem, który aby był satysfakcjonujący dla konstruktora, wymaga od niego umiejętności programowania i tworzenia własnych baz danych składających się ze sparametryzowanych obiektów.Konstruktorzy z procada używający tego narzędzia w głównej mierze bazują na jego połączeniu i wprowadzaniem danych do Robota by w następnej kolejności przejść do obliczeń metodą MES.Niestety podchodzę do tego z dużym dystansem ponieważ program automatycznie generuje siatkę. Nie ufam tego typu zabiegom.Ostatnio byłem na warsztatach projektowych prowadzonych przez profesora Starosolskiego i poswięconym projektowaniu MES ustrojów płytowo słupowych.Wnioski: łatwo popełnic poważne błędy w takim automatycznym i nieświadomym generowaniu siatek.Konkluzja by nie przedłużać.Da się zrobić projekt budowlany.Ale nie liczył bym w tej chwili na nic więcej.Może kolejne szkolenia i praca w tym środowisku pozwoli na przekonanie się do tego programu.Chcialbym w to wierzyć gdyz nasze biuro postawiło własnie na revita.najgorsze jest to że roboty jest tak wiele a czasu zero na to by ślęczeć na sztuczkami met. prób i błędów by czegoś się nauczyć.W załączeniu niezbyt imponujacy poczatek projektowania ze structurem.
Załączniki
MODEL REVIT.pdf
(1.33 MiB) Pobrany 993 razy

asg
Posty: 7
Rejestracja: 06 wrz 2008, 09:46

Post autor: asg » 10 wrz 2008, 21:06

no to mnie kolego dobiłeś
Męczę się z wykonawczymi konstrukcji w Structural Detailing (dawne RCady) i "nabyłem w formie zakupu" Revita Structure mając nadzieję na wyjście z cienia błędów dawnych RCadów. Tym bardziej że Structural Detailing to tylko nowa nazwa Starego.
Zazdroszczę kolegom architektom stabilnego softu. Obojętnie czy to by był ArchiCad, AutoCad Architecture czy Revit Bulding - zawsze mogą liczyć na dobry efekt. Konstruktor skazany jest na Structural Detailing (czyli padający co drugą komendę RCad) albo na soft za kilkaset tysięcy.

motopuchatek
Posty: 14
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:37

Post autor: motopuchatek » 10 wrz 2008, 22:03

A ja powiem ze nie jest tak zle. W tej chwili paracuje na RST 2009 i mam go powiazanegoo z ta nakladka do robienia detali ale prawda jest taka ze jej wcale nie uzywam bo uwazam ze jest zbedna. Oki abyzrobic ladny detal ( i tu mam na mysli polaczenia stalowe) potrzebne jest wczesniejsze przygotowanie i troche trzeba pocwiczys ale potem efektynie samowite szczegolnie na obrazkach 3d, jak nie zapomne przrd urlopem to zamiescze jakis przykladzik. Oczywiscie moje rysunki nie sa zrobione jako wykonawcze bo to zostawiam producentowi, ale prawda jest taka wedlug mnie ze nie bedzie to jakas wielka stukazrobic naprawde porzadne rysunki wykonawcze.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andrzejj
Posty: 143
Rejestracja: 25 maja 2006, 08:03
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejj » 12 wrz 2008, 14:17

Witam wszystkich,
Chciałbym się dołączyć do dyskusji. Zgodzę się prawie ze wszystkim co zostało juz napisane. Potwierdzę również fakt, że Revit Structure wymaga troszkę więcej czasu na dostosowanie go do stanu używalności. Ktoś kto biegle porusza się w RAC nie będzie miał z tym najmniejszego problemu.

Na podsumowanie dorzucę moją małą próbę ze stalą, ale narazie bez rysunków warsztatowych.
Załączniki
Hala stalowa.JPG

motopuchatek
Posty: 14
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:37

Post autor: motopuchatek » 12 wrz 2008, 20:24

A ja to tak z ciekawosci sruby na twoim rysunku to sa 2D czy 3D?

pio
Posty: 24
Rejestracja: 13 lis 2006, 17:19

ciekawe to z was jest konstruktorem

Post autor: pio » 13 wrz 2008, 23:13

Ciekawi mnie kto tu z was jest projektantem konstruktorem bo odnosze wrażenie że nikt skoro tak zachwalacie revita, czy widzieliście xsteela, bocada, revit nie umywa się do nich, jest 30 lat za nimi.

Projektant konstruktor ma tak zrobić projekt aby wykonawca go zrobił,
a obrazków on nie potrzebuje tylko projekt warsztatowy którego w recicie nie da się zrobić dlatego dołączają autocada z rcadami.
Pamietajcie wy jesteście konstruktorami a jak coś niedokładnie narysujecie to wykonawca to skopie i ukryje a wy będziecie brać za to odpowiedzialność.

Brakuje mu kilku funkcji które by usprawniły detalizacje.
W nowej wersji 2009, 2009sp1 jest kupe błędów.

Jeszcze raz powtarzam wszystkim revit str. nie nadaje się do stali ponieważ:
- nie można zrobić dowolnego przekroju, poziomego ukośnego itd.
- nie ma osi elementu
- nie pokazuje się środnik gdy element pod kątem
- nie mozna wejść w oś elementu
- nie można wejść w oś siatki
- nie można ustawić głębokości przekroju: głębia w przód i tył np. 0
- brak mozliwości spawania aby powstał element wysyłkowy
- brak makr: np. żeberko, połączenie doczołowe itd.
- nie wstawicie elemetu w przekroju, nie obrócicie komendą "obrót" tego
elemetu
- model analityczny płatwi nie dopasuje się z ryglem
- jak w biblotece widze balszki, blaszki z otworami, zwmocnienie to mi się
chce śmiać że revit ma z tym problem
- brak bazy śrub, liczenia skleszczenia czyli długości śrub
- ciągle brak poprawnej bazy profili z Robota, znowu dołączyli zlą baze
słupów do 2009sp1
- "płaszczyzna odniesienianie" to największa głupota autodesku aby
można dociąć, skrócić, dopasować element powstaje tysiące płaszczyzn
które widoczne są wszędzie, zwyczajnie brak funcji do obcinania,
dopasowania elementu dlatego nie można wykonać detalizacji
- "płaszczyzna odniesienia" nie ma tych samych właściwości co rzut czyli
nie można sterować głębokością przekroju, widoku
- we właściwościach rzutu do źle, głupio dzaiłająca opcja zakresu widoku
- kiepsko działające funkaje "przysłaniania" i "scinania narozników" to dla
dzieci a nie dla konstruktora
- źle i uciekający model analityczny
- źle działający export i impotr ifc
- nie ma zlicza cieżaru scian tak jak w cbs robota
- i po rzeniesienu do robta extensionem model analityczny należy
skorygować bo jest skopany
a najważniejsze:
- nie zdetalizuje
- nie spozycjonuje
- nie porówna elementów
- nie ponumeruje
- nie zrobi sam zdetalizowanych rysunków
itd. mogłbym pisać o jego brakach i błedach
czyli tak jak mowiłem jest do bani
a rcad stal to kolejny nieudany produkt bo działa pod autocadem.
Jak zrobicie coś małego w revicie lub rcadzie to nie wyrabia komputer bo taki program

Dla architektów tak, do żelbetu częściowo może być revit ale zbrojenie kiepsko robi dlatego jest rcad żelbet

i jeżeli ktoś dalej będzie twierdził że się nadaje dla konstruktorów ten program to wiem że nie jesteś prawdziwym konstruktorem tylko osobą rysująca obrazki jak architekt.

wiec szanujcie się wszyscy konstruktorzy, nie dajcie się architektom bo będziecie odpowiadać jak coś się zawali.
Popatrzcie na nich zrobili sobie własną izbe a my nie mamy własnej tylko z wykonawcami. O niczym nie możemy decydować, jeżeli mielibyśmy własną izbe projektową którą by prowadzili projektanci a nie architekci, profesorowie z uczelni było by nam lepiej i najważniejsze mielibyśmy ustalony cennik za nasze usługi, odpowiedzialność i nie kożystali by na nas architekci. Pamietajcie architekci zarabiają na branżystach czyli na nas, dawniej do obiektów przemysłowych się nie pchali bo to uwłaczało ich dume dzisiaj pchają się do wszystkiego nawet architekture hal robią.

slaw
Posty: 427
Rejestracja: 25 mar 2006, 12:06

Post autor: slaw » 14 wrz 2008, 07:47

i dlatego sie nie przesiadlem na structera poki co, nawet w architekturze revit sie rozwija ale i tak ma jeszcze sporo do nadrobienia (zeby wymienic tylko biblioteki elementow gotowych, chocby profile stalowe czy aluminiwych fasad ..... wiem wiem wszystko mozna samemu, tylko jakim kosztem czasowym ?, o automacie do wiezby nawet nie wspominam bo jesli ma go arcon to o czym rozmawiamy, tym bardziej ze pojawily sie automaty napisane przez zewnetrznych userow )

ale structer jest poki co dla stalowcow faktycznie ...... no zeby zrobic rysunki warsztatowe, to smiem twierdzic ze 3-4 razy szybciej wyrysuje to w palskim w autocadzie bez zadnych bibliotek niz wymodeluje i opisze w revicie, a to nie na tym ma chyba polegac

poki autodesk nie odrobi lekcji z bocada (xsteela nie znalem) czy podobnych programow ktore beda naprawde skracaly prace kontruktora to nie ma co liczyc moim zdaniem na rynkowy sukces

revit stoi przed ogromna szansa, polaczenie z robotem w naprawde jeden system, jesli by ktos dolaczyl profesjonalne narzedzia do detalowania konstrukcji tak stalowej jak zelbetowej, to byl by wart grzechu, poki co nie widze dla niego zastosowania
pozdro
slaw 8)

ODPOWIEDZ