obrobić rysunki w AutoCadzie

Revit po godzinach...

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

obrobić rysunki w AutoCadzie

Post autor: Marek K » 04 sty 2016, 03:16

No dobrze, a jak trzeba obrobić rysunki w AutoCadzie to tynk nie przeszkadza?
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Warstwy tynku w rzucie

Post autor: pies » 04 sty 2016, 06:26

Przepraszam Marku, ale po co Ci AutoCad ????

To jest pytanie retoryczne.
Pozdrawiam
Był Kudłaty

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: Warstwy tynku w rzucie

Post autor: Marek K » 05 sty 2016, 03:57

Właśnie choćby po to. Jeśli architekt dba o design, o szatę graficzną całego projektu to nie powinien z reguły godzić się na dowolność grafiki tzn, grubości linii, kolory, wielkości oraz krój czcionek w opisach. Z doświadczenia obserwuję, że większość branżystów nie przykłada wagi do szaty graficznej.
Ponadto czasem jest tak, że zaczynamy projekt, robimy jego koncepcję szczegółową a opisy, detale zostawiamy dla kreślarzy. Po eksporcie do dwg linie tynku można likwidować pojedynczo albo całymi warstwami. Sęk w tym, że np parapety, opaski drzwiowe licują się z warstwą tynku i po usunięciu jest luka (szczelina).
I jeszcze jedno: co by nie mówić to dwg jest pewnego rodzaju standardem przy wymianie danych rysunkowych. Można go lubić, można nie lubić ale dobrze byłoby aby sprawnie się nim posługiwać. Współpracujemy z branżystami przy realizacji projektów, wysyłamy im rysunki; o ile lepiej jest kontynuować dany rysunek, dorobić np swoją część, uwagi itp. i przesłać dalej niż np robimy na innej platformie, podczytywać sprawdzać, robić na swoim potem wysyłać po eksporcie i niech inni kombinują. Można dużo mówić na temat czy architekt pracujący na swojej platformie winien znać w miarę dobrze AutoCada czy nie. Ja osobiście uważam, że lepiej jest znać.
Marek_K

Awatar użytkownika
pies
Posty: 1110
Rejestracja: 14 paź 2005, 08:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: obrobić rysunki w AutoCadzie

Post autor: pies » 05 sty 2016, 08:08

Ho! Ho!
Zrobiła nam się dyskusja filozoficzna.
Pozwoliłem sobie wydzielić wątek z tematu i przenieść we właściwe miejsce :-)

To, że mało kto dba o szatę graficzną to fakt. Uogólnienie, że branżyści są pod tym względem gorsi od architektów... dyskusyjne.
Raczej skłaniałbym się do poglądu, że to kwestia wieku a nie branży. Zaczynałem od kreślenia tuszem na kalce a to pozostawia nawyki do porządku na arkuszu, planowania rysunku itd.

Autocad jest standardem i powinien go znać każdy inżynier, mam tu na myśli również architektów :wink:
Korzystam kiedy muszę, czyli właściwe tylko gdy trzeba coś skomentować, dopisać uwagę.
Jako zasadę we współpracy z branżami traktuję to, że oni pracują na podłożonych XRefami podkładach DWG.
W Revicie mam poustawiane szablony widoków specjalnie przygotowanych do eksportu podkładów dla branż. Zatem oni nie pracują praktycznie na rysunkach architektonicznych, które zwłaszcza w projekcie wykonawczym, bywają gęste. Ponadto dostają podkłady w odpowiedniej dla nich skali.
Często, gdy architekturę wydajemy w skali 1:50 to branżom wystarcza 1:100.

Dla mnie praca projektanta nie kończy się w momencie oddania projektu. Współpracuję z inwestorem do przekazania obiektu do użytku.
Tylko trzymanie całości projektu w jednym pliku daje szansę na zachowanie jego integralności.
Od lat uparcie prę w kierunku BIM. Branżyści są strasznie oporni, ale powoli przekonują się, że to ja mam rację :lol:

----------------------------------
Na marginesie: zaczynałem pracę w AutoCadzie od wersji 2.62. Czy ktoś z Was pamięta jeszcze takie coś? :wink:
Pozdrawiam
Był Kudłaty

MACIO6
Posty: 19
Rejestracja: 12 lis 2015, 18:08
Lokalizacja: Białystok

Re: obrobić rysunki w AutoCadzie

Post autor: MACIO6 » 05 sty 2016, 09:35

Witam

Pies - mam prośbe mogłyś rozszeżyć odpowiedz jak przygotowujesz widoki pod branżystów. Gdzie je umieszczasz( podpinasz) w przegladarce itp. Revita ucze sie odintensywnie od roku cały czas mnie zaskakuje.

Maciej

krzyszwig
Posty: 4
Rejestracja: 18 mar 2013, 17:42

Re: obrobić rysunki w AutoCadzie

Post autor: krzyszwig » 13 lut 2016, 01:04

"Na marginesie: zaczynałem pracę w AutoCadzie od wersji 2.62" - m.inn. nie wymagał koprocesora matematycznego, w który ówczesny sprzęt najczęściej nie był wyposażany :D

architk
Posty: 2
Rejestracja: 05 lip 2016, 12:50

Re: obrobić rysunki w AutoCadzie

Post autor: architk » 13 lip 2016, 18:43

No to nieźle :D

ODPOWIEDZ