Szybkość wykonywanych operacji

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem AutoCAD Map 3D

Moderator: Ewa Solanowska

ODPOWIEDZ
EbenezerH
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2012, 18:24

Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: EbenezerH » 23 maja 2012, 18:35

Witam,
Może ktoś się orientuje w jaki sposób można zwiększyć szybkość wykonywanych operacji w programi? Pracuje rastrach w podkładzie, dwg i shp. Każda operacja tworzenia nowego elementu w strukturze zbioru shp trwa .... długo za długo. Mam nadzieję, że to się da jakoś przyśpieszyć

EbenezerH
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2012, 18:24

Re: Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: EbenezerH » 25 maja 2012, 12:05

Ahaa... Już wiem, to rastry wyświtlane w podkładzie tak spowalniają pracę. To może ktoś się orientuje w jaki sposób je podłączyć, dołączyć , wczytać, żeby nie stwarzały takich problemów?

Ewa Solanowska
Posty: 21
Rejestracja: 02 lip 2008, 12:43
Lokalizacja: olsztyn

Re: Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: Ewa Solanowska » 30 maja 2012, 07:33

W jaki sposób podłączasz rastry? przez FDO (dodaj połączenie obraz rastrowy) czy "tradycyjnie" przez wstaw - obraz rastrowy? Ten drugi sposób jest mniej obciążający dla programu. Rastry są kolorowe czy czarno-białe? Jaka jest ich wielkość? Ile masz obiektów w shp?
Przede wszystkim w opcjach obrazu rastrowego zaznacz sposób wyświetlania jako "roboczy" i zmień ilość pamięci RAM wykorzystywanej do obsługi rastrów. Ja polecam ustawienie połowy RAM, np jeśli masz 2Gb RAM to wpisz w okienku 1Gb. Po drugie nie wyświetlaj wszystkich obrazów jednocześnie, tylko te które są niezbędne do pracy (pozostałe możesz mieć wstawione ale wyłączone w wyświetlaniu). A po trzecie, jeśli musisz pracować na dużych rastrach (np. otrofotomapa) to pomyśl o podczytywaniu ich jako WMS, wtedy nawet dosyć duże kolorowe pliki nie spowalniają mocno pracy.
gis, czy nie gis? - oto jest pytanie...

EbenezerH
Posty: 3
Rejestracja: 23 maja 2012, 18:24

Re: Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: EbenezerH » 01 cze 2012, 10:10

Rastry podłączam w sposób "tradycyjny". Po usunięci wszytkich rastrów przez jakiś czas tworzenie nowych elelemntów w shp było bez zarzutów. Po dodaniu około 20 nowych elementów nagle program znów spowlnił pracę (bardzo bardzo bradzo). Podłączonych mam 20 shp, w każdym średnio 100 elementów. Nie mam pojęcia co w takiej sytuacjai zrobić.

jetron1981
Posty: 5
Rejestracja: 01 cze 2012, 10:34

Re: Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: jetron1981 » 01 cze 2012, 11:01

Jaka masz konfiguracje sprzetowa oraz czy to 32 czy 64bit?
(( Posiadam i7 6rdzeni, 12 watkow, 24gb ramu, SSD REZO (teoretyczne 1,5GB/s, praktycznie 0,5GB/S), karta grafiki oczywiscie dedykowana,
i wydajnosc aplikacji autodesku jest wrecz żenujaca))

Jaki rozmiar w przestrzeni zajmuja rastry (mozesz podac narozniki przyblizonej powierzchni zajmowanej przez rastry).

WMS proponuje wogole nie uzywac z aplikacjami autodesku (to jest jakas porazka), tutaj niestety moze tylko pomoc zmiana z tif na ECW.

W zaleznosci jaki musi byc wynik Twojej pracy, calkiem prawdopodbne ze duzo szybciej osiagniesz efekt w QGIS`ie (na kazdym etapie).
Jesli produkt musi byc na Autodesku to (lacze sie w bolu - na serio:) ), pomysl czy potrzebujesz uzywac funkcji polacz z danymi, czy zwykle
importowanie shp do pliku (potem beda poliliniami z atrybutami) nie bedzie lepszym rozwiazaniem.

Ewa Solanowska
Posty: 21
Rejestracja: 02 lip 2008, 12:43
Lokalizacja: olsztyn

Re: Szybkość wykonywanych operacji

Post autor: Ewa Solanowska » 20 cze 2012, 14:31

AutoCAD nie jest programem rastrowym, tylko wektorowym a co za tym idzie jego obsługa rastrów jest minimalna. co mogę poradzić to:
1. wygaszać rastry
2. ograniczyć liczbę jednorazowych połączeń z shp (podłączenie 20 baz obciąży każdy system), ewentualnie tworzyć nowe obiekty jako obiekty dwg i wpisać je do zbioru hurtowo po jakimś czasie (np. co godzinę). do obiektów dwg można dodawać atrybuty i układ współrzędnych tak samo jak w "szejpach". po zakończonej pracy albo eksportujemy dwg do shpa, albo wpisujemy nowe obiekty do shpa (utwórz nowe z geometrii i wskazujemy wiele obiektów zaznaczając oknem). praca na obiektach dwg jest o tyle lepsza, że (poza prędkością pracy) mamy dostępne wszystkie tradycyjne narzędzia dwg. to rozwiązanie polecam szczególnie bo jest chyba najszybsze i najbardziej efektywne.
3. praca z wmsami jest zależna przede wszystkim od samego wmsa
4. przerzucić się z shpów na "prawdziwą" bazę danych.

czy pliki shp są dostepnie lokalnie, czy współdzielone z kimś innym/umieszczone na serwerze? tu też może leżeć problem. generalnie połączeń z shpami jest sporo, nie są to jednak duże pliki (pracowałam w Map3D z plikami zawierającymi ponad 5 tys elementów - np 4 takie pliki podłączone jednocześnie, i wtedy spowolnienie było zrozumiałe).
reasumując proszę sprawdzić dostępność plików (może serwer spowalnia zajety innymi plikami), konfigurację swojego sprzętu, spróbować pracy na obiektach dwg z atrybutami hurtowo dodawanymi do danego pliku shp.
gis, czy nie gis? - oto jest pytanie...

ODPOWIEDZ