Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Robot Structural Analysis.

Moderatorzy: Artur Owczarek, Slavco, Arkadiusz Mackiewicz

ODPOWIEDZ
karolinag
Posty: 5
Rejestracja: 30 maja 2016, 22:54

Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: karolinag »

Witam,
w ramach pracy inżynierskiej modeluję hangar w 3D w programie Robot. Zadałam obciążenia na okładzinach, wygenerowałam kombinacje automatyczne uproszczone i wyrzuciło mi kosmiczne przemieszczenia. Błąd jest prawdopodobnie w modelu, ale nie potrafię go zlokalizować. Czy powinnam jakoś scharakteryzować dane grupy prętów? Na tę chwilę charakteryzuje je typ. Czy stężenia mogą być zamodelowane jako pręty ze zwolnieniami czy lepiej jako pręty bez zwolnień z charakterystyką pręta tylko rozciąganego? Jak wtedy wygenerować kombinacje automatyczne przy analizie nieliniowej?
tutaj załączam zrzuty ekranu z Robota
https://www.dropbox.com/sh/grdvbdsz73i2 ... Cpe9a?dl=0
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: kayser »

Wrzuć na dropbox model
karolinag
Posty: 5
Rejestracja: 30 maja 2016, 22:54

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: karolinag »

Wrzucone.
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: kayser »

Aktualne to jeszcze?
Pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy to że obciążenie z okładzin jest przekazywane na stężenia.
Zaznacz wszystkie stężenia i wybierz opcję "pomiń" w polu "rozkład kopertowy" w inspektorze.
karolinag
Posty: 5
Rejestracja: 30 maja 2016, 22:54

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: karolinag »

Dziękuję, zaraz to zmienię.
Problemem był też brak stężeń dolnego pasa, brak nadania stężeniom X charakterystyki pręta działającego tylko na rozciąganie-wtedy też usunięcie w nich zwolnień oraz 2 płatwie nie łączące się w węzłach.
karolinag
Posty: 5
Rejestracja: 30 maja 2016, 22:54

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: karolinag »

Czy ktoś wie może jak zadać obciążenie powierzchniowe aby przenosiło się przez płatwie na resztę konstrukcji? W tym momencie okładzina na którą działają obciążenia leży bezpośrednio na dźwigarze, czyli tak jakby płatwi nie było(?). Czy robi to jakąś wielką różnicę w wymiarowaniu jeśli obciążenie działa powierzchniowo na całą okładzinę zamiast jako siły skupione działające na płatwie?
kayser
Posty: 179
Rejestracja: 19 wrz 2014, 08:04

Re: Projektowanie hangaru 3D w Robocie

Post autor: kayser »

Zwróć uwagę czy kierunek lokalny paneli okładzin, jest taki sam jak kierunek w rozkładzie obciążeń we właściwościach okładzin.
ODPOWIEDZ