ława fundamentowa

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, slaw, Artur Owczarek, Slavco, Andrzejj, marcinm

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: Marek K » 30 gru 2016, 03:47

Zapomniałem dodać, że z automatu. Normalnie "łapie się" w osi całej ściany np. beton + ocieplenie
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Post autor: AndrzejZ » 01 sty 2017, 19:21

To co logiczne (ława centralnie względem warstwy nośnej) pewnie jest przewidziane do poprawy w grafiku działu marketingu na rok 2066.
Ale dziada da się oszukać :-)
Ścianę fundamentową rysuję za pomocą ściany złożonej. Wystarczy wstawić dodatkową (najniższą jaką się da 3.05 cm) ścianę o grubości ściany nośnej i mamy załatwione dwa problemy
- problem szerokości ławy
- problem wpisywania mimośrodu względem warstwy nośnej ściany.
Załączniki
ławy2.jpg

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Post autor: mzafka » 16 lut 2017, 09:29

Nie wiem czy to poprawne, ale:
1. Ławę rysuję jako strop.
2. Czasem ławę rysuję jako mass.

Poprawnie? :)
Maciek

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Post autor: AndrzejZ » 17 lut 2017, 23:45

Tylko czy to wygodne? Takie metody są dobre tam gdzie revita "brakuje". Mimo wad revitowej ławy docenić należy fakt, że:
- pojawia się pod ścianą po jednym kliknięciu
- przesuwa się razem ze ścianą
- znika po usunięciu ściany
- w zestawieniu materiałów pojawia się jako "fundament" i danych nie trzeba zbierać z kilku zestawień
Chudy beton pod ławą rysuję jednak stropem bo na tym polu revita "brakuje"

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Post autor: mzafka » 21 lut 2017, 09:28

Nie wiem czy tu już wspominałem (we wcześniejszych postach), ale miałem problem z mimośrodem. Nie chciał się w ogóle przesuwać, więc zacząłem rysować go jw.
Maciek

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Post autor: AndrzejZ » 21 lut 2017, 17:50

Sprawa przesuwania "opornych" ław jest opisana przeze mnie w tym temacie kilka postów wcześniej. Da się to zrobić.

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: Marek K » 21 lut 2017, 18:13

A nikt nie próbował takiej opcji?: ściana rysowana ścianą betonową - ława na osi bo jest na osi fundamenty. Później dokleić krawędzia np zewnętrzną element niekonstrukcyjny - styropian i połaczyć geometrię - co na to ława?
Marek_K

AndrzejZ
Posty: 155
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: ława fundamentowa

Post autor: AndrzejZ » 21 lut 2017, 18:27

Z uporem maniaka dążył będę do logiki i prostoty. Z lenistwa zapewne :D :D :D

mzafka
Posty: 67
Rejestracja: 10 gru 2015, 18:57

Re: ława fundamentowa

Post autor: mzafka » 24 lut 2017, 16:28

AndrzejZ pisze:Sprawa przesuwania "opornych" ław jest opisana przeze mnie w tym temacie kilka postów wcześniej. Da się to zrobić.

Dopiero zauważyłem. Dzięki! :)
Maciek

akor
Posty: 42
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: ława fundamentowa

Post autor: akor » 21 lis 2018, 14:14

Wracam do tematu bo znalazłem coś takiego:
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... f0b88.html
Niestety to rozwiązanie tylko dla ław ustawionych względem siebie prostopadle.
akor

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: Marek K » 22 lis 2018, 19:59

Ja rysuję w końcu ławy tak: Ścianę fundamentową w zależności od potrzeby beton/żelbet jako ściana, ocieplenie jako ściana niekonstrukcyjna ze styropianu rysowana po krawędzi. Potem sklejam (złącz geometrię). Linia połączenia jest cienka, ława zawsze na osi, łączy się w narożach fajnie. w zestawieniu materiałów też będzie fajnie. Niestety do profilu ławy nie da się łatwo podczepić profilu chudego betonu, więc rysuję jako wypełnienie obszaru na przekroju. Podobnie jest z zasypkami obok ściany i ławy fundamentowej - obszar wypełnienia o szrafie takim jak podbudowa w warstwach posadzkowych. Odpowiednie linie wskazuję jako niewidoczne i jest OK. Jak już to zrobiłem dla jednego projektu to potem kopiuję te obszary wypełnienia do następnych projektów. Wygląda normalnie na rysunku. Może nie Revitowo ale jest na rysunku OK. Skoro twórcy programu ze znanych sobie powodów nie umieścili tego w programie to trzeba obejść. Podobnie z więźbą - trzeba kombinować bo brak wbudowanego edytora więźby. Archi o ile pamiętam ma wbudowany, polska produkcja BIM Arcadia też ma. Revit niestety nie. Może kiedyś przyjdzie pora na niego.
A jak wy sobie radzicie z fundamentami tzn z ławami, chudym pod ławami: Revitowo czy najprościej?
Marek_K

akor
Posty: 42
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: ława fundamentowa

Post autor: akor » 22 lis 2018, 21:33

ad więźba
Miał, ale już nie ma
Można było do wersji 2018 włącznie zaciągnąć dodatek Revit Extensions for Autodesk Revit, w którym to zestawie narzędzi był generator więźby.
Do wersji 2019 tego dodatku już nie ma i Autodesk zapowiedział, że nie będzie tego kontynuował.

akor

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: Marek K » 24 lis 2018, 06:18

Może coś wymyślą nowego. Środowisko konkurencyjne nie śpi - mają generator. Trzeba pewnie będzie samemu opanować używając elementów krokwi , jetek, itp z tamtego w 2018 wersji.
Marek_K

qn
Posty: 104
Rejestracja: 13 sie 2009, 20:21
Lokalizacja: Gdańsk
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: qn » 30 lis 2018, 13:18

a my robimy tak:
ściana fundamentowa normalna ściana z warstwami (warstwa konstrukcyjna w osi, ocieplenie poza granicami warstwy konstrukcyjnej)
fundament to ściana złożona, składająca się z dwóch ścian - na górze ściana żelbetowa o szerokości np. 60cm i zmiennej wysokości, a na dole ściana z betonu o szerokości np. 80cm (po 10cm z obu stron ławy) i wysokości stałej 10cm. Oczywiście wszystko osiowo.
Nam się sprawdza.
Załączniki
fundament.png

Awatar użytkownika
Marek K
Posty: 183
Rejestracja: 05 wrz 2009, 16:43
Lokalizacja: wieś Polna
Kontaktowanie:

Re: ława fundamentowa

Post autor: Marek K » 05 gru 2018, 17:48

Fajnie. A ta izolacja to jak. Ja daję tylko grubą przerywaną krechę na styku warstw. A chudy to po prostu obszar wypełnienia. Styropianem obkładam jako dodatkowa ściana
Marek_K

ODPOWIEDZ