dach bezokapowy

Na tym forum dyskusyjnym rozmawiamy o wszystkim co jest związane z programem Autodesk Revit Building.

Moderatorzy: pies, marcinm, Artur Owczarek, Slavco, slaw, Andrzejj

ODPOWIEDZ
Jacuanis
Posty: 16
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

dach bezokapowy

Post autor: Jacuanis »

Mam zasadniczo 3 problemy:1)dlaczego dwie identyczne sciany mają różną grafikę na rzucie ,2) nie chcą się połączyć w narożniku porawnie,3)jak przyciąć zakończenie dachu w linii spodu murłaty(cięcie pionowe we własciwosciach tego nie daje) ?
Załączniki
dach+sciany.JPG
akor
Posty: 56
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: dach bezokapowy

Post autor: akor »

ad 1, 2
te pytania dotyczą tego samego problemu
ściana niższa niż 2 metry i z wysokością niezwiązaną w Revicie na rzucie jest traktowana jako widziana z góry
jeżeli wysokość ściany zwiążesz z poziomem i odsuniesz odpowiednio górę ściany aby uzyskać odpowiednią wysokość to ściana niższa niż 2 metry będzie w rzucie krojona - oczywiście tylko wtedy kiedy linia cięcia (wg mnie to błąd w tłumaczeniu - powinno być płaszczyzna cięcia) będzie poniżej góry ściany

ad 3
oglądnij rysunek
1.jpg
akor
Jacuanis
Posty: 16
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

Re: dach bezokapowy

Post autor: Jacuanis »

Dzięki serdeczne-działa . Mam jeszcze zapytanie w tym temacie 1)jak wykonać wyciągnięcie okładziny desek do linii przełamania dachu i pionowej sciany(chodzi o zakrycie tzw.głębokosci wiatrownicy).Odblokowałem warstwy okładziny deskowej w scianie ale na przekroju nie są odblokowane i nie mogę ich przeciągnąć w górę?
Załączniki
WYWINIECIE BLACHY.JPG
akor
Posty: 56
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: dach bezokapowy

Post autor: akor »

Odblokowałeś warstwy w ścianie, ale od dołu, a nie od góry. To się robi niezależnie.
Ale!
Można by do tego co chcesz uzyskać wykorzystać WIATROWNICĘ (w grupie ikon związanych z dachem).
Możesz sobie dowolnie wymodelować profil wiatrownicy.

akor
AndrzejZ
Posty: 166
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: dach bezokapowy

Post autor: AndrzejZ »

U mnie wygląda to trochę mniej revitowo, bardziej budowlanie. Staram się model budynku uczynić możliwie rzeczywistym.
Dach nad ścianą zewnętrzną to dach "cienki", bez ocieplenia - #1. Nad pomieszczeniami i murem w ścianie umieszczam dach "gruby", ocieplony - #2. Łączę ich geometrię i wyglądają jak jeden (górne warstwy identyczne). Pod murłatą są dwa "stropy", jeden robi za papę (0,5cm grubości) - #4, drugi za wieniec żelbetowy- #3. Ścianę zewnętrzną dociągam zarówno do cienkiego dachu i do papy. Wiatrownica robi za deskę podrynnową bo taka w istocie jest potrzebna jeśli rynna nie wisi na rynhakach.
Z grubsza odpowiada to budowlanej rzeczywistości bez "malowania" na przekrojach obrazów obszarami wypełnienia. Materiał elewacji kończy się tam gdzie się kończy w rzeczywistości. Z perspektywy czasu nie wiem co bardziej upierdliwe - maskowanie obszarami czy działanie na modelu.
Pozdrawiam A
PS. Zignoruj proszę poziomy sufit, przerabiałem model z dachem bez ocieplenia i ostał się.
Załączniki
Zrzut ekranu 2022-07-28 002335.png
Jacuanis
Posty: 16
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

Re: dach bezokapowy

Post autor: Jacuanis »

Akor , dzięki za odpowiedż i podpowiedż ale problem w ty, .że wszystkie warstwy sciany( góra ,dół) w edycji są odblokowane a gdy przechodzę do przekroju ażeby poprzeciągać tak jak chcę to nie mam wszystkich kursorów warstw tylko jeden -czyli tak jakby były nie odblokowane. Za pierwszym razem to działało bo jak widać dół sobie odblokwałem ale obecnie wyswietla się tylko jeden kursor dla dołu i góry. Naprwdę irytujące -nie wiem gdzie tkwi przyczyna?
Andrzej Z , też dzięki za bardzo dobrą podpowiedż . rzeczywicie bardziej budowlaną ale działającą .A mam jeszcze zapytanie czy jest możliwe same wywinięcie pokrycia dachowego na sciane do dowolnego miejsca czy raczej tylko zewnetrzne warstwy sciany możemy dociagnąć do dachu?
Załączniki
odblok.warstw.JPG
akor
Posty: 56
Rejestracja: 07 lis 2016, 21:44

Re: dach bezokapowy

Post autor: akor »

Nie odblokowuj wszystkich, odblokuj tylko jedną, której chcesz zmienić wysokość.
akor
AndrzejZ
Posty: 166
Rejestracja: 22 kwie 2009, 17:16
Lokalizacja: Warszawa

Re: dach bezokapowy

Post autor: AndrzejZ »

Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz poprowadzić płaszczyznę dachu w pionowej płaszczyźnie ściany.
Jest to możliwe jedynie dla "dachu wg wyciągnięcia"ale trzeba uszanować jeden warunek revitowej "algorytmogencji" - dolne zakończenia pionowego dachu musi zostać zawinięte do poziomu lub innego spadku. Pionowego zakończenia lini profilu revit nie zaakceptuje. Na szybko wygląda to tak i nie da się dociągnąć izolacji termicznej ściany do tak wyprofilowanego dachu.
Może jednak prościej zrobić ścianę z warstwami jak w dachu?
Załączniki
Zrzut ekranu 2022-07-28 224657.png
Jacuanis
Posty: 16
Rejestracja: 29 cze 2018, 11:55

Re: dach bezokapowy

Post autor: Jacuanis »

Akor-dzięki za kolejną podpowiedż-rzeczywicie teraz działa wg twojej sugestii!
AndrzejZ -dzięki masz rację . Na moim poziomie znajomosci Revitowych zawiłosci twoja sugestia o zrobieniu sciany z warstwami dachu na pewno jest prostsza i lepsza . Na pewno spróbuję i jeszcze raz dzięki!
ODPOWIEDZ